Andrejs Elksniņš. Foto izgūts no Facebook @Andrejs Elksniņš – Андрей Элксниньш

Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš vēlas uz Daugavpils cietoksni pārcelt Rīgā, Kronvalda parkā esošo dzejnieka Aleksandra Puškina pieminekli, norādot, ka krievu klasiķis esot saistīts ar otro lielāko pilsētu Latvijā.

“Ierosinājums pārvest Puškina pieminekli uz Daugavpili ir pilnīgi nopietns. Pirmkārt, Puškinam ir saistība ar Daugavpili. Viens no viņa draugiem savulaik tur bija ieslodzījumā. To pierāda Puškinam adresētās vēstules. Otrkārt, mēs cītīgi attīstām Daugavpils cietoksni un Marka Rotko mākslas centru, arī tā vaļņus kā kultūrvēsturisku pieminekļu kopu. Puškins lieliski tur iederēsies,” izdevumam “Privātā Dzīve” norāda Elksniņš.

Viņš žurnālam uzsver,  ka jezga ar pieminekļu aizvākšanu esot nejēdzīga. “Nākamais solis tad jau būs Puškina grāmatu un kirilica aizliegums,” sašutis politiķis. “Un tikpat labi varētu arī pārtraukt Daugavpils cietokšņa un Marka Rotko mākslas centra attīstības plānu, jo tas ir bijis viens no Krievijas impērijas cietokšņiem.”

“Zinu, ka latviešiem piemīt viena tāda īpašība – spītība. Tāpēc pieļauju, ka tagad, kad esmu piedāvājis Puškina pieminekli vest uz Daugavpili, tas nemaz netiks demontēts. Un varbūt arī tas būs risinājums. Laiks rādīs, vēsture novērtēs,” tā “Privātajai Dzīvei” izteicies Daugavpils mērs.

Jau vēstīts, ka vietnē ManaBalss iesniegta iniciatīva par krievu dzejnieka Aleksandra Puškina pieminekļa demontāžu Rīgā, Kronvalda parkā. Šobrīd iniciatīvu parakstījuši 1 426 iedzīvotāji – lai minēto ierosinājumu varētu iesniegt Rīgas domei, nepieciešami vēl 574 paraksti.

“Ir jāattīra Rīgas publiskā vide no vēl pēdējiem palikušajiem krievu imperiālisma simboliem. Laikā, kad Krievijas armija Ukrainā veic kara noziegumus, ir jāatceras, kādu postu Latvijai nesusi Krievijas impērijas un tās mantinieces – Padomju Savienības vara. Viens no šīs varas un tās imperiālisma simboliem ir krievu dzejnieks Aleksandrs Puškins, kura piemineklis uzstādīts Rīgā, Kronvalda parkā. Krievijas vēstniecība to turpina izmantot kā maigās varas un propagandas instrumentu. Jāmin, ka piemineklis uzstādīts nelikumīgi,” norāda iniciatīvas pieteicējs Morics Nils Meņģelsons.

“Pirmkārt, Puškinam nav ne mazākās saistības ar Rīgu. Otrkārt, Puškins savos darbos atbalstījis Krievijas impērijas uzbrukumu Kaukāzam un tā iedzīvotāju genocīdu. Treškārt – Ukrainu, kā arī Baltijas valstis, kas tolaik atradās Krievijas impērijas sastāvā, savos darbos dēvējis par “mazo Krieviju”. Vai tiešām mums Rīgas centrā nepieciešams piemineklis šādam cilvēkam?” teikts iniciatīvas pieteikumā.

Tās autors aicina “Rīgas domi demontēt un aizvākt Aleksandram Puškinam veltīto pieminekli un atbrīvot Rīgu no impērisma paliekām tāpat, kā tas šobrīd notiek daudzās Ukrainas pilsētās – Kijivā, Harkivā, Vinnicā, Zaporižjā un citur.”

Lasiet arī: Aktierim Eglienam biļete un viesnīca Vācijā jau rezervētas

“Pieminekli iespējams pārkausēt un tā vietā novietot pieminekli Atim Kronvaldam, kā vārdā nosaukts pats parks. Kronvalda parka teritorija tiks atbrīvota no krievu imperiālisma mantojuma. Tiks atņemta iespēja Krievijas vēstniecībai turpināt šo pieminekli izmantot savu naratīvu izplatīšanai un krievu imperiālisma atbalstīšanai,” uzsvērts pieteikumā.

youtube icon
Abonēt youtube