Magone Liedeskalns. Foto izgūts no Instagram @magone.burka

“Pucējam savas kirzas, krāsojam lūpas, svilinam ūsas un visi “duj” uz Rīgu pie Saeimas 27. aprīlī, no četriem līdz sešiem vakarā!” – ar šādu aicinājumu pie saviem sekotājiem vietnē “Instagram” vērsusies pazīstamā šovu zvaigzne Magone Liedeskalns.

Paceļot rokās un pakratot tukšo piena kannu, Magone video ierakstā saka: “Tukšs, piena nav, piens pārdots, viss izpostīts, gaiss svilpo kannās!”

“Lai to nepieļautu, gaidu jūs visus aizstāvēt zemniekus, kas mēs esam visi no turienes cēlušies! Neesat loši, bet esat savas tautas cienīgi latvieši īstā vārda nozīmē! Paceļ bikses gaisā un kustās un dara, un pierāda, ka var! Un mēs kopā varam – ticam! Ja Magone var, taču visi latvieši var! Ceļamies un ejam un prasām! Kaut vai pieci santīmi ir dzīvība citam, tā kā neesiet kūtri, atbalstiet mūs!” tā Magone.

Piena iepirkuma cena Latvijā pēdējo četru mēnešu laikā saruka par vairāk nekā 30%. Lai arī šobrīd tirgū cenas stabilizējas, taču joprojām tās ir pārāk zemas, lai zemnieki varētu atgūt sirdsmieru. Ņemot vērā straujo dažādu izmaksu (elektrība, lopbarība) kāpumu, piena lopkopji uz nākotni raugās ar zināmu skepsi – bez valsts atbalsta nozarei draud ļoti grūti laiki, situāciju skaidro zemnieku saimniecība “Vecceplis”.

Šobrīd piena lopkopji piedzīvo smagu krīzi. Piemēram, februāra sākumā vidējā piena iepirkuma cena Latvijā bija 28 līdz 30 centi par litru, bet atsevišķiem uzņēmumiem cena jau bija samazinājusies līdz 20 centiem par litru un zemāk. Savukārt Eiropas Savienībā vidējā cena bija 45 centi. Ir saimniecības Latvijā, kas vairs neredz jēgu cīnīties un savu govju ganāmpulku aizved uz kautuvi vai pārdod uz ārvalstīm. Tāda ir šā brīža realitāte. Vēl nesen vairāki zemnieki par brīvu dalīja iedzīvotājiem pienu – tā bija protesta forma pret zemajām piena iepirkuma cenām, tirgotāju uzcenojumu un valdības bezdarbību, norāda zemnieku  saimniecības  īpašnieks Lauris Ceplītis.

Lasiet arī: FOTO: Zināms, kā izskatīsies jaunais Valmieras ielas kvartāls Rīgā

Saistītās tēmas: Magonepiena nozarePikets

youtube icon
Abonēt youtube