Foto: Ieva Ābele, Saeima/Flickr

Spītējot lietum, tūkstošiem Dziesmu un deju svētku dalībnieku, valsts augstākās amatpersonas un pašvaldību vadītāji svētdien, 2. jūlijā, piedalījās svētku gājienā “Novadu dižošanās”.

Dziesmusvētku dalībnieku gājiens ir neatņemama svētku tradīcijas sastāvdaļa. Kā krāšņa upe tas vijas par galveno Rīgas ielu, aizsākoties pie Brīvības pieminekļa un noslēdzoties pie Dailes teātra. Tautas tērpu krāšņums, gaviles, satikšanās prieks un Dziesmusvētku svinēšana. Gājiena laikā katrs novads parāda savu unikalitāti un dižojas ar savām tradīcijām un kultūras mantojumu, informē Rīgas pašvaldība. Tradicionāli Rīga gājienā kā “namamāte” dodas pēdējā, šogad pārstāvot 11 753 dalībnieku lielu pulku un simboliski gājienu ievadot ar trīs Rīgas baznīcu gaiļiem.

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 30.jūnija līdz 9.jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja.

Lasiet arī: «Ir izgaismojies Ķirša un Ratnieka veidots vairākums» – Staķis paziņo par atkāpšanos no Rīgas mēra amata

Uzrunājot klātesošos, Valsts prezidents Egils Levits sacīja: “Mīļie latvieši! Dziesmu svētkos mēs svinam mūsu esību. Dziesmā ir mūsu nācijas kodols. Dziesmā ir mūsu tautas dvēsele. Dziesma ir Latvijas valstiskuma šūpulis. Pirmo latviešu dziesmu svētku himna vēlāk kļuva par mūsu valsts himnu. Dziesmu svētkos katra nākamā paaudze kļūst nedalāmi piederīga latviešu tautai un Latvijas valstij. Dziesmu svētkos mēs saplūstam kopā vienotā tautā. Izdzīvosim arī šajos Dziesmu svētkos mūsu ideālo Latviju, pēc kā mēs katrs tiecamies! Saules mūžu Latvijai!”

youtube icon
Abonēt youtube