Foto: Kārlis Dambrāns/Flickr

Ukrainas Augstākā rada vietnē “Facebook” publicējusi video, kā Latvijas koru dalībnieki Dziesmu un deju svētkos Mežaparka estrādē dzied Ukrainas himnu. Ieraksts izpelnījis vairāk nekā 10 000 pozitīvu reakciju un vairāk nekā 300 komentāru.

“Šis ir kaut kas iespaidīgs un ļoti spēcīgs! Tūkstošiem cilvēku Latvijā dziedāja Ukrainas valsts himnu Rīgā notikušajos Latvijas dziesmu un deju svētkos.  Šie svētki ir svarīgākais un apjomīgākais kultūras notikums valsts dzīvē. Tas apvieno visu Latviju un popularizē latviešu kultūru un tradīcijas. Festivāls iekļauts arī “Unesco” cilvēces mutiskā un nemateriālā mantojuma šedevru sarakstā,” publicējot ierakstu, norādījusi Ukrainas Augstākā rada.

Komentāros ukraiņi pauž sajūsmu par Latvijas koristu dziedāto Ukrainas himnu, veltot tādus atzīnības pilnus vārdus kā “bravo!”, “paldies no visas sirds!”, “spēcīgi!”, “līdz skudriņām!” un “respekts, Latvija!”.

“Paldies, Latvija! Lieliski, diriģent, bravo!”, “Bravo, super, neticami forši, saviļņoja līdz asarām!!! Paldies, mēs mīlam un lepojamies ar jums!!!”, “Paldies! Ļoti labs sniegums! Slava Ukrainai!”, “Biju aizkustināta līdz asarām. Zemu paklanos jums latvieši un milzīgs paldies par atbalstu Ukrainai! Slava Ukrainai un Latvijai!” – šie ir tikai daži no jūsmīgajiem komentāriem pie video.

Jau vēstīts, ka koru lielkoncerta “Tīrums. Dziesmas ceļš” radošā komanda – mākslinieciskie vadītāji Kaspars Ādamsons un Ārijs Šķepasts, kā arī režisors Juris Jonelis – aicinājuši visus koristus, kas dziedās koncertā “Tīrums. Dziesmas ceļš”, piedalīties īpašā veltījumā Ukrainai, nodziedot tās himnu koncerta laikā.

“Ir būtiski šajā laikā solidarizēties ar Ukrainu un dziesmā apliecināt mūsu nerimstošu atbalstu tās cīņā pret agresoru. Koncerts “Tīrums. Dziesmas ceļš” būs pirmais šo svētku lielkoncerts un reizē tas būs pirmais vēsturē, kopkorim muzicējot Dziesmusvētku simboliskajā šūpulī – Sidraba birzī. Atjaunotne, atdzimšana, pašapziņa, sākotne un briedums cauri laiku griežiem – tās ir svarīgas mūsu tautas likteņzīmes, kas atspoguļojas koncerta repertuārā, un šobrīd, kā nekad, šie motīvi ir būtiski Ukrainas tautas liktenī,” stāsta režisors Juris Jonelis.

“Daudzi koristi jau ir dziedājuši šo himnu, tāpēc muzikālā materiāla apgūšana nebūs sarežģīta. Koncerta laikā mēs aicināsim dziedāt Ukrainas himnu tikai tos koristus, kuri vēlas, jo tai jāskan no sirds sirdij,” akcentēja Kaspars Ādamsons.

“Dziesmu un deju svētku dalībnieki gan individuāli, gan kā kopiena ir aktīvi iesaistījušies dažāda atbalsta sniegšanā Ukrainai. Kā kopiena esam bijuši aktīvi muzikālo priekšnesumu sniegšanai jau kara pirmajās dienās – mums visiem tas bija būtiski un vienojoši. Arī tagad, svētku laikā, ir svarīgi paust savu sirds vēstījumu visiem, kuri šobrīd ir Ukrainas frontes pirmajās līnijās, un paust cieņu ukraiņu tautai, pateicoties kurai šobrīd varam svinēt savas tautas svētkus,” iepriekš sacīja Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte.

Lasiet arī: Vāc parakstus par zolītes iekļaušanu vispārējās izglītības mācību programmā

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandināja no 30.jūnija līdz 9.jūlijam, to galvenais akcents bija Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja.

Saistītās tēmas: Dziesmu svētkiUkrainas himna

youtube icon
Abonēt youtube