Foto: Pexels

Jau šonedēļ – pašā jūlija vidū – no 21. līdz 23.jūlijam gaidāms viens no šīs vasaras spilgtākajiem un gaidītākajiem notikumiem Tukumā – Rožu svētki. Svētku programma solās būt daudzveidīga, saglabājot Rožu svētkiem raksturīgās tradīcijas.

Rožu svētki Tukumā ir vieni no neparastākajiem svētkiem Latvijā, kuru pamatā ir rozes zieda un dārzu cildināšana. Ja 2018.gadā svētku vadmotīvs bija Latvijas 100. dzimšanas diena, tad šogad svētki būs veltīti tieši Tukuma pilsētai, jo tās moto skanēs “Sapnis par rozi Tukumam”.

Visa centrā – rozes zieds

Pajautājot jebkuram iedzīvotājam Latvijā, ar ko viņam saistās Rožu svētki Tukumā, zinātāji zina teikt, ka tas ir lielais rožu vainags. Arī šogad tā veidošana notiks sestdienā, 22.jūlijā pašā pilsētas centrā – Brīvības laukumā, pārvēršot to burtiski par Rožu laukumu. Ikviens svētku apmeklētājs varēs iesaistīties tā veidošanā, iespraužot līdzpaņemto rozes ziedu kopīgi veidotajā vainagā. Pēdējos Rožu svētkos 2021.gadā tapa lielākais rožu vainags no 6 340 ziediem, radot košāko vainagu starp visiem – tas rotājās kā saule pilsētas vidū, kā liels dzintara gabals Brīvības laukumā. Kāds un cik liels būs vainags 2023.gadā, to uzzināsim pēc svētkiem, norāda organizatori.

Ziedu mīļotājus noteikti iepriecinās vēl kāds pasākums, proti, Tukuma ev. luteriskās baznīcas telpās ikvienu svētku apmeklētāju pārsteigs “Rožu gaismas dārzs” – neparasta izstāde, instalācija, performance, kurā reibinās ziedu smaržas un krāsas, apburs floristu izsmalcinātā meistarība un savaldzinās gaismu spēles un mūzikas burvība. Šī neparastā dārza atklāšana notiks piektdienas, 21.jūlija vakarā kopā ar kori “Vanema”, kurš, svētkos svinot savu 45 gadu jubileju, izstāsies ar koncertprogrammu “Ziedu mežs”, viscaur caurvītu ar ziedu motīvu.

Svētku ieskaņas koncerts “Atkalsatikšanās Tukumā” izskanēs jau ceturtdienas, 20.jūlija vakarā Durbes pilī, kuru piedāvā vijolniece Aija Rēķe un pianiste Elīna Strance. Koncerts piedāvās baudīt brīnišķīgu atmosfēru vienā no Kurzemes klasicisma pilīm, klausoties pasakainu pasaules un latviešu mūziķu darbus.

Piektdienas, 21.jūlija vakarā Durbes estrādē gaidāma “Zelta Ziņģe Tukumā”, kurā piedalīsies Latvijā pazīstami mākslinieki: Jānis Kirmuška, Jānis Paukštello, Viktors Zemgals, Anita Ozola, “Pipapri”, Māsas Legzdiņas, “Mūzikas kolekcija”, Dainis Lagzdiņš, Henrihs Kalvītis un Elita Strazdiņa, Lolita Kante, “Uz Rietumiem”, Sandris Sproģis, “Jūras zaķi”, Ainārs Bumbieris. Pēc koncerta svētku balli spēlēs grupas “Klaidonis” un “Pipari”.

Sestdien, 22.jūlijā svētku norises vietas būs divas. Romantiķus aicinās uz “Rožu laukumu” pilsētas centrā, lai ļautos liegākiem ritmiem un ziedu valdzinājumam, un uz Pauzera pļavām – uz “Rožu pikniku” pie Lielās skatuves. Visas dienas garumā uz tās mainīsies mūziķi, spēlēs un dziedās “Citi zēni”, Normunds Rutulis, “Zelta kniede”, “Mazais princis”, kā arī izskanēs programma “Mana dziesma Latvijai” ar tautā iemīļotiem aktieriem – Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu, Jāni Paukštello, dziedātāju Martu Kristianu Kalniņu un Jāni Buķeli. Uz skatuves kāps arī sadraudzības pilsētu amatiermākslas kokeltīvi – Andrihovas (Polija) pūtēju orķestris ar savu programmu un Khoni (Gruzija) dejotāji, savukārt vakarā uzstāsies dziedātāja Laima Vaikule ar savu programmu un pavadošo grupu un “Very Cool People” un Aija Andrejeva, bet starplaikos par svētku atmosfēru rūpēsies dīdžejs Toms Grēviņš.

Svētku gājiens – Rožu vāģu parāde

Emocijām piepildīts notikums noteikti atkal būs svētku gājiens, kas notiks sestdienā ar moto “Rožu vāģis cauri laikiem”. Gājienam ir saņemti 58 pieteikumi. Kopumā gājienā dosies gandrīz pusotrs tūkstotis cilvēku ar 75 transporta vienībām. Garākais rožu vāģis no tiem būs džūkstenieku – SIA “Rotas” auto ar piekabi 20 metru garumā. Pārsteigumus sola un sirsnīgus smaidus noteikti raisīs arī draudzīgā Tukuma zaz autobraucēju kompānija un vēl daudzi citi tukumnieki un novadnieki.

Svētku sestdienā neizpaliks tradicionālais Rožu svētku tirdziņš. Brīvības laukuma tuvumā atkal noritēs Smukumlietu tirdziņš, uz kuru jau ir aicināti un jau ir pieteikušies vairāk nekā 100 dažādu tirgotāju, amatnieku un mājražotāju. Tukuma ev. luteriskās baznīcas tuvumā iecerēts izvietot atkal Stādu tirdziņa dalībniekus, lai no svētkiem katrs privātmājas īpašnieks varētu aizdoties ar jaunu stādu iepirkuma somā.

Svētku sestdienā pilsētā – Harmonijas ielā atkal izvietosies tradicionālā un svētku viesu iecienītā Mākslinieku iela, kurā dažādas aktivitātes veidos novada radošie mākslinieki un viņu draugi, kā arī harmonijas ielā mītošais Tukuma Mākslas muzejs. Jāpiebilst, ka svētku sestdienā visi Tukuma pilsētā esošie muzeji būs apmeklējami bez maksas. Savukārt jaunās kultūrtelpas “Tukku Magi” pagalms uzņems pie sevis viesos literatūras mīļotājus, piedāvājot īpaši veidotu programmu “Aizvāku fermentācija”.

Sestdien un svētdien Pauzera pļavās darboties piepūšamo atrakciju pilsētiņa un varēs vērot paraugdemonstrējumus Tukuma skeitparkā. Savukārt jau piektdienas vakarā Porziņģa basketbola laukumā norisināsies basketbola turnīrs “Rožu bumba” ar pašvaldības, uzņēmēju un citu komandu piedalīšanos, bet sestdien blakus lielajai skatuvei Pauzera pļavā būs skatāms “Green Trials” velo šovs.

Svētku svētdienā, 23.jūlijā organizatori aicina uz Jaunmoku pili, kur tās dārzā visu dienu notiks Dārza svētki “Krāsainas pikniks”. Diena būs piepildīta ar košām jaunradēm Elitas Patmalnieces vadībā, Daces un Enrico Pecolli brīnumu trikiem, Raita Ašmaņa kvinteta mūzikas skaņām un izstādēm. Svētku noslēgumā pils terasē notiks Mārča Auziņa un Aijas Vītoliņas koncerts. Ieeja Dārza svētkos “Krāsainais pikniks” būs bez maksas, bet uz vakara koncertu biļetes nopērkamas Jaunmoku pils un “Biļešu paradīzes” kasēs.

Lasiet arī: VIDEO | Radot lielu postažu, krievi pamatīgi apšaudījuši Odesu

Savukārt Tukumā svētdien visu dienu Tukuma luterāņu baznīcā skatāms floristu kopdarbs – “Rožu gaismas dārzs”, bet vakarā klausāms svētku noslēguma koncerts, kurā spēlēs Kārlis Kazāks un Anete Kozlovska.

Saistītās tēmas: Rožu svētkiTukums

youtube icon
Abonēt youtube