Foto: Jorge Franganillo/Flickr

Ar Valsts valodas centra 30. oktobra atzinumu ir saskaņots Rīgas domes lēmuma projekts, kas paredz Latgales ielu pārdēvēt par Jāņa Klīdzēja ielu, bet Maskavas ielu visā garumā – par Latgales ielu, ziņo “Latvijas Televīzijas” Ziņu dienests. Minētā ziņa raisījusi daudz diskusiju sociālajos tīklos, kā tad turpmāk būtu dēvējama Latgales priekšpilsēta jeb sarunvalodā runājot – Maskačka.

Tā, piemēram, žurnāliste Baiba Strautmane vietnē “X” (iepriekš “Twitter”) paudusi viedokli, ka “Maskačka būs un paliks maskačka, kamēr nemainīsies saturs… varat to nosaukt par Atturības Paradīzi vai Nevainības Ostu vai OrkuFuju…”.

Šādu viedokli žurnāliste paudusi, reaģējot uz citas “X” lietotājas ierakstu: “Tā, nopietns jautājums, dārgie sekotāji! Apskatiet esošos Rīgas mikrorajonu nosaukumus un pametiet idejas, kā mēs kopīgi Maskačku varētu pārdēvēt? Iedvesmai: Zolitūde (Vientulība), Šampēteris (Lauki), Teika, Purvciems. Ja rajons ap Latgales ielu, tad kaut ko ar izskaņu “-āna”?”

Citi sociālā tīkla lietotāji pauduši viedokli, ka šo rajonu varētu saukt par Akademiānu, ņemot vērā tur esošo Zinātņu akadēmiju, vai Latgaliānu. Tika piedāvāti arī citi varianti, kas nebeigtos ar izskaņu “-āna”, piemēram, Latgolciems, Rūžeņa, Čangaliena, Mozā Reiga, Čangladeša, Eižena Finka apkaime, Lastādija, uzsverot, ka tas ir vēsturiskais rajona nosaukums, kā arī Latgalīte.

Daļa soctīkla lietotāju nedomā, ka Latgalīte būtu labs un piemērots nosaukums Maskavas forštatei pēc tam, kad tiktu mainīts Maskavas ielas nosaukums, jo tas pārāk asociējas ar tirgu “Latgalīte”, kam neesot pārāk laba slava un “uzreiz šķitīs, ka viss rajons tāds blusu tirgus vien ir…”.

“X” lietotājs Ainārs Zelčs norāda, ka “nekas nav jāpārdēvē. Tā jau ir Latgales priekšpilsēta.” Tikmēr cita sociālā tīkla lietotāja aicina: “Pirmkārt varētu sākt ar krievu urlu 90.-tos gados ievazātā apzīmējuma “Maskačka” nelietošanu. Tikpat labi var Rīgu dēvēt par “Rižku”.”

Citi turpretī ir pret ielas nosaukumu maiņu, norādot, ka tas neesot labais tonis, un “Maskačka vienmēr paliks Maskačka”.

Kā zināms, kopš Krievijas plaša mēroga iebrukuma Ukrainā, Latvijā pārdēvētas vairākas ielas, kas iepriekš nesušas ar agresorvalsti saistītus nosaukumus, un plašas diskusijas norit arī par nepieciešamību pārdēvēt Maskavas ielu.

Lasiet ari: VIDEO | Magone īsto mīlestību nolēmusi meklēt iepazīšanās lietotnē Tinder

Tā, piemēram, ar Rīgas domes lēmumu par vairāku ielu pārdēvēšanu ir veikta zemes vienību un ēku adrešu maiņa, piešķiršana un likvidēšana bijušajās Akadēmiķa Mstislava Keldiša, Detlava Brantkalna, Staraja Rusas ielās un Valentīna Pikuļa alejā.

Akadēmiķa Mstislava Keldiša ielas jaunais nosaukums ir Brāļu Kaudzīšu iela. PSRS padomju okupācijas spēku virsnieka Detlava Brantkalna vārdā nosauktā iela ir pārdēvēta par Annas Brigaderes un Vizmas Belševicas ielu. Ielu sarkanajām līnijām, kas līdz šim bija bez nosaukuma, bet kuru adreses bija piesaistītas Detlava Brantkalna ielai, tika piešķirts Zentas Mauriņas ielas nosaukums. Rakstnieka Valentīna Pikuļa aleja un taka tika pārdēvēta Birutas Baumanes vārdā. Ar Krievijas pilsoņu kara cīņām saistītā Staraja Rusas iela tika piedēvēta par Hugo Celmiņa ielu.

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube