Foto: Rīta kafija

Rīgas domes sēdē trešdien, 21. februārī, nolemts pārdēvēt Maskavas ielu, atgriežot tai tās vēsturisko nosaukumu – Latgales iela. Jau tad, kad vēl tikai izskanēja ziņa par iespējamo nosaukuma maiņu vienai no centrālajām ielām galvaspilsētā, soctīklu lietotāji sāka izdomāt un ierosināt amizantus nosaukumus, kā turpmāk varētu dēvēt Latgales priekšpilsētu jeb sarunvalodā runājot – Maskačku.

Tā, piemēram, žurnāliste Baiba Strautmane vietnē “X” (iepriekš “Twitter”) paudusi viedokli, ka “Maskačka būs un paliks maskačka, kamēr nemainīsies saturs… varat to nosaukt par Atturības Paradīzi vai Nevainības Ostu vai OrkuFuju…”.

Šādu viedokli žurnāliste paudusi, reaģējot uz citas “X” lietotājas ierakstu: “Tā, nopietns jautājums, dārgie sekotāji! Apskatiet esošos Rīgas mikrorajonu nosaukumus un pametiet idejas, kā mēs kopīgi Maskačku varētu pārdēvēt? Iedvesmai: Zolitūde (Vientulība), Šampēteris (Lauki), Teika, Purvciems. Ja rajons ap Latgales ielu, tad kaut ko ar izskaņu “-āna”?”

Citi sociālā tīkla lietotāji pauduši viedokli, ka šo rajonu varētu saukt par Akademiānu, ņemot vērā tur esošo Zinātņu akadēmiju, vai Latgaliānu. Tika piedāvāti arī citi varianti, kas nebeigtos ar izskaņu “-āna”, piemēram, Latgolciems, Rūžeņa, Čangaliena, Mozā Reiga, Čangladeša, Eižena Finka apkaime, Lastādija, uzsverot, ka tas ir vēsturiskais rajona nosaukums, kā arī Latgalīte.

Daļa soctīkla lietotāju nedomā, ka Latgalīte būtu labs un piemērots nosaukums Maskavas forštatei pēc tam, kad tiktu mainīts Maskavas ielas nosaukums, jo tas pārāk asociējas ar tirgu “Latgalīte”, kam neesot pārāk laba slava un “uzreiz šķitīs, ka viss rajons tāds blusu tirgus vien ir…”.

“X” lietotājs Ainārs Zelčs norāda, ka “nekas nav jāpārdēvē. Tā jau ir Latgales priekšpilsēta.” Tikmēr cita sociālā tīkla lietotāja aicina: “Pirmkārt varētu sākt ar krievu urlu 90.-tos gados ievazātā apzīmējuma “Maskačka” nelietošanu. Tikpat labi var Rīgu dēvēt par “Rižku”.”

Citi turpretī ir pret ielas nosaukumu maiņu, norādot, ka tas neesot labais tonis, un “Maskačka vienmēr paliks Maskačka”.

Jau vēstīts, ka Rīgas dome trešdien, 21. februārī, nolēma mainīt nosaukumus Maskavas, Lomonosova, Puškina, Gogoļa, Ļermontova un Turgeņeva ielām.

“Praktiski ar šo var teikt, ka esam pārvarējuši visus viedokļu šķēršļus, lai pavisam drīz Rīgā vairs nebūtu imperiālistiskās Krievijas ideoloģiju nesoši ielu nosaukumi. Maskavas iela ir viena no centrālajām Rīgas ielām, un tās nosaukums nav pareizs signāls ne vietējai, ne starptautiskai sabiedrībai. Tās esošais nosaukums grauj mūsu nacionālo nostāju un arī valstiskumu. Rīga nes nacionālas pilsētas ideju. Un tam ir jāsaskan ar darbiem. Paldies kolēģiem, ka varējām atrast kompromisus ar jauniem ielu nosaukumiem. Tagad jāsper pēdējie administratīvie soļi, lai kartē un ēku plāksnēs parādās jaunie ielu nosaukumi,” norāda Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks.

Maskavas ielu pārdēvēs pamatā par Latgales ielu, kas ir vēsturiskais kādreizējais šīs ielas nosaukums. Taču tā kā Rīgā jau ir neliela iela, kas nosaukta par Latgales ielu un arī šai ielai ir nepieciešams jauns atbilstošs un ar Latgali saistīts nosaukums, tādēļ esošo Latgales ielu pārdēvēs par Jāņa Klīdzēja ielu. Jānis Klīdzējs bija latviešu rakstnieks un dzejnieks no Latgales, pēc viņa romāna “Cilvēka bērns” motīviem uzņemta populārā režisora Jāņa Streiča tāda paša nosaukuma filma.

Savukārt, nelielo Maskavas ielas sākumposmu no 13. janvāra ielas līdz Salu tiltam (Lāčplēša ielai) pārdēvēs par Lastādijas ielu. Tas pamatā tiek darīts iedzīvotāju drošības dēļ, lai operatīvajiem dienestiem nebūtu kļūdaini izsaukumi uz iepriekšējām adresēm, informē Rīgas dome.

Ratnieks norāda, ka jaunie nosaukumi pierāda, ka gadiem nav doti nosaukumi par godu izcilībām Latvijas vēsturē – cilvēkiem, kas veidojuši mūsu latvisko identitāti. Šie nosaukumi savā ziņā ir goda atdošana šiem cilvēkiem par to uzdrīkstēšanos un sasniegumiem mūsu tautas attīstībā.

Lasiet arī: Skatītāja pēc bijušā Dailes teātra aktiera Zalaka stāvizrādes vēršas drošības dienestā

Lasiet arī: Lielā pieprasījuma iedvesmota, Magone piedāvā 8. marta sveicienus; cena – cita!

Lasiet arī: Akuratere atklāj, kas notiks ar grupu Pērkons pēc Kulakova aiziešanas mūžībā

Lasiet arī: «Absolūtā pirmā mīlestība» – Kristaps Strūbergs atkal attiecībās

Lasiet arī:  Leldei Ceriņai ne tikai jauns darbs, bet arī izskats

Lasiet arī: Tiktokeris Ralfs Kārkliņš: Cilvēki komentāros man ir novēlējuši mirt

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

Saistītās tēmas: LastādijaLatgales ielaMaskačkaMaskavas iela

youtube icon
Abonēt youtube