Jānis Ādamsons. Foto: Ernests Dinka, Saeima/Flickr

“Nesaprotu, kāpēc bija vajadzīgas tiesas debates, kāpēc man vajadzēja sniegt liecības, advokātiem vajadzēja strādāt, aicināt lieciniekus. Tiesa ņēma vērā tikai to, ko gribēja prokuratūra,” žurnālam “Privātā Dzīve” norāda bijušais politiķis Jānis Ādamsons, kuram par spiegošanu Krievijas labā piespriesta brīvības atņemšana uz astoņiem gadiem un sešiem mēnešiem.

Ādamsons joprojām uzskata, ka nav veicis nelikumīgas darbības un viss notiekošais ir farss. Viņš izdevumam atzīst, ka tas, protams, bija gaidāms, bet viņš turpinās pierādīt, ka viņa vainas inkriminētajos noziegumos nav.

“Apsūdzībā ir pilns ar absurdiem. Mani, piemēram, vaino tajā, ka esmu nelikumīgi lējis degvielu savā automašīnā pat laikā, kad atrados slimnīcā, komā. Nu, murgs! Ja tas ir labs prokuratūras un tiesas darbs, man nav, ko teikt,” žurnālam teic Ādamsons.

Viņš uzsver, ka nesaprot, kāpēc notiesāts. “Vismaz saīsinātais spriedums ir “vienos vārtos”, paplašinātais spriedums varbūt dos kādu lielāku skaidrību. Bet nu tas ir neapšaubāmi, ka vismaz es spriedumu noteikti pārsūdzēšu,” tā Ādamsons.

Jau ilgāku laiku politiķis cīnās ar smagu slimību un ir pārcietis vairākas operācijas. “Man ir piešķirta invaliditātes otrā grupa. Ārstējos, mēģinu atgūt veselību, gatavojos vēl pāris operācijām. Kad tās būs, pagaidām nezinu teikt. Pirms desmit dienām vēl arī salauzu plaukstu. Tā kā man saistībā ar invaliditāti ir slikta koordinācija, nokritu. Diezgan neveiksmīgi, tagad jāstaigā ar ģipsi,” žurnālam “Privātā Dzīve” atklāj Ādamsons.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas tiesa Pārdaugavā bijušo Saeimas deputātu Jāni Ādamsonu atzinusi par vainīgu spiegošanā Krievijas labā, krāpšanā nelielā apmērā un šaujamieroču munīcijas iegādē un glabāšanā bez attiecīgas atļaujas, vēsta lsm.

Spiegošanā apsūdzētajam Ādamsonam tiesa līdzās astoņu gadu un sešu mēnešu cietumsodam noteica papildu divu gadu probācijas uzraudzību. Sodā ieskaitīs laiku, ko Ādamsons pavadījis aizturēšanā un apcietinājumā

Šajā lietā par vainīgu atzīts arī bijušais Valsts drošības komitejas (VDK) darbinieks Genādijs Silonovs, kuram piespriesta brīvības atņemšana uz septiņiem gadiem un sešiem mēnešiem, kā arī divu gadu probācijas uzraudzība. Arī Silonovam, kurš tiesas sēdei pieslēdzās attālināti no Centrālcietuma, sodā ieskaitīs laiku, kas pavadīts aizturēšanā un apcietinājumā.

“Lietā tika konstatēts, ka Jānis Ādamsons nelikumīgi, sistemātiski un mērķtiecīgi vāca un ar Krievijas Federācijas pilsoņa un bijušā Valsts drošības komitejas darbinieka Genādija Silonova starpniecību nodeva neizpaužamas ziņas un citas ziņas ārvalstu organizācijai, proti, izlūkdienestam, kas šajā gadījumā bija Krievijas Federācijas Federālais drošības dienests,” norādīja Rīgas pilsētas tiesas tiesnesis Erlens Ernstsons.

Savukārt Silonovs Krievijas drošības dienesta uzdevumā vācis neizpaužamās ziņas. “Un to starpā bija ziņas, kas sniedza diezgan lielu ieskatu gan Latvijas valsts iestāžu, gan tiesību aizsardzības iestāžu, gan valsts drošības iestāžu darbā, kā arī šīs ziņas saturēja informāciju par valsts aizsardzības sistēmu. Šīs ziņas saskan ar Nacionālās drošības koncepcijā identificētajiem Krievijas specdienestu mērķiem pret Latvijas Republiku,” sacīja tiesnesis.

Gan Ādamsons, gan Silonovs vainu noliedz un sola pirmās tiesu instances spriedumu pārsūdzēt.Savukārt prokurors spriedumu neplāno pārsūdzēt, jo tiesas piespriestais sods ir tieši tāds, kādu apsūdzības uzturētājs bija lūdzis. Lietā ir vairāki desmiti epizožu, ziņo lsm.

Ādamsons, kuram pašlaik ir 67 gadi, kopš 90. gadiem ieņēmis dažādus politiskus amatus. Kā dažādu politisku spēku pārstāvis viņš bijis iekšlietu ministrs, Saeimas deputāts, Rīgas domes deputāts. Strādājis vairākos Saeimas sasaukumos, kur ievēlēts no partijas “Saskaņa” saraksta.

Lasiet arī: Pazudušās Annas Jansones vīrs: Naids tiešsaistē man ir pierasta vides daļa

Ādamsons kā bijušais PSRS robežsardzes virsnieks jau gadiem ilgi ir saņēmis Krievijas maksāto militāro pensiju. Pēdējos gados tās apmērs bijis 8400 eiro gadā jeb 700 eiro mēnesī, atsaucoties uz Ādamsona amatpersonas deklarāciju, ziņo LTV.

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube