Foto: Gatis Dieziņš (Aizsardzības ministrija)/Flickr

Latvijas pilsoņi, kas brīvprātīgi pieteikušies valsts aizsardzības dienestā (VAD) un to pabeiguši un, kuri atbilst studiju programmas uzņemšanas noteikumiem, studijas koledžas un bakalaura līmeņa studiju programmās tiks finansētas no valsts budžeta līdzekļiem. To paredz, otrdien, 21.novembrī, Ministru kabineta sēdē pieņemti grozījumi saistībā ar uzņemšanu studiju programmās.

Lai pretendētu uz no valsts budžeta finansētajām studiju vietām bez paredzētās konkursa kārtības, VAD brīvprātīgi pabeigušai personai jāreģistrējas studijām valsts augstskolā vai koledžā ne vēlāk kā divu gadu laikā pēc dienesta termiņa beigām un atvaļināšanas rezervē. Reģistrējoties studijām, iesniegumam jāpievieno izziņa, kas apliecina brīvprātīgu pieteikšanos VAD un atvaļināšanu rezervē, beidzoties dienesta termiņam, informē Izglītības un zinātnes ministrija.

No valsts budžeta finansē tās studiju vietas, kurās uzņemtās personas ir sekmīgas, bez akadēmiskajiem parādiem. Šīs prasības neizpildes gadījumā personai tiesības uz valsts finansētu studiju vietu atbilstoši valsts augstskolas vai koledžas iekšējiem noteikumiem var tikt atņemtas. Persona var atkārtoti pretendēt uz šādu studiju vietu atbilstoši valsts augstskolas vai koledžas iekšējiem normatīvajiem aktiem.

Ar kampaņu “Iemācies uzvarēt!” Aizsardzības ministrija aicina jauniešus vecumā no 18 līdz 27 gadiem līdz 1.decembrim pieteikties valsts aizsardzības dienesta 2024.gada jūlija iesaukumam.

2024.gada jūlija iesaukums 11 mēnešu garumā tiks īstenots Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē militārajā bāzē “Ādaži”, kur pašlaik dien vairāk nekā 250 pirmā valsts aizsardzības dienesta iesaukuma karavīri, informē Aizsardzības ministrija.

Piesakoties brīvprātīgi, karavīrs saņems ikmēneša kompensāciju 600 eiro apmērā, kas būs divreiz lielāka par kompensāciju iesauktajiem karavīriem, kuri saņems 300 eiro mēnesī. Savukārt, dienestu pabeidzot, tiks izmaksāta papildus kompensācija 1100 eiro apmērā.

Vēl viena priekšrocība tiem valsts aizsardzības dienesta karavīriem, kas pieteikušies brīvprātīgi un pabeiguši valsts aizsardzības dienestu, būs iespēja iegūt bezmaksas koledžas līmeņa profesionālo augstāko izglītību vai bakalaura līmeņa augstāko izglītību valsts koledžā vai augstskolā, ja atbildīs augstskolas un studiju programmas uzņemšanas noteikumiem.

Latvijas pilsoņi – vīrieši un sievietes – vecumā no 18 līdz līdz 27 gadiem aicināti brīvprātīgi pieteikties valsts aizsardzības dienesta trešajam iesaukumam līdz 2023.gada 1.decembrim, elektroniski aizpildot pieteikumu anketu vienotajā rekrutēšanas platformā: www.klustikaravirs.lv/valsts-aizsardzibas-dienests.

Lasiet arī: Valtera Frīdenberga mīļotā beidzot izpildījusi mūziķa pēdējo vēlēšanos

Jaunieši, kas būs pieteikušies valsts aizsardzības dienesta trešajam iesaukumam, dienestu uzsāks 2024.gada jūlijā, un šajā iesaukumā tiks uzņemti 480 valsts aizsardzības dienesta karavīri.

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube