Foto: Gatis Dieziņš, Aizsardzības ministrija/Flickr

Valsts aizsardzības dienesta trešajā iesaukumā obligātā kārtā būs nepieciešams pēc nejaušības principa iesaukt 150 Latvijas pilsoņus informē Aizsardzības ministrija.

Līdz šim valsts aizsardzības dienesta trešajam iesaukumam ir brīvprātīgi pieteikušās 515 personas, no kurām vairāk kā 320 ir nokārtojušas veselības pārbaudes un ir atzītas par dienestam derīgām.

Trešajā iesaukumā kopumā nepieciešams iesaukt 480 personas, tamdēļ 23. janvārī tiks veikta atlase pēc nejaušības principa, kur ar speciālu gadījumskaitļu ģenerēšanas programmu tiks atlasīti 300 iesaucamie. Atlasītās personas saņems pavēstes par veselības pārbaužu kārtošanu, uz ko būs jāierodas Nacionālo bruņoto spēku Medicīnas centrā Rīgā. Pēc veselības pārbaužu veikšanas dienestā tiks iesauktas 150 personas.

Pēc Aizsardzības ministrijas apkopotajiem datiem Latvijā šobrīd ir 22 539 vīriešu, Latvijas pilsoņu, vecumā no 18 līdz 19 gadiem. No tiem 3581 pilsonis pirmsšķietami atbilst valsts aizsardzības dienesta iesaukšanas prasībām.

Otrdien, 23. janvārī, pulksten 10.00 pirmo reizi norisināsies kopumā 18 līdz 19 gadus vecu Latvijas pilsoņu, vīriešu atlase 11 mēnešus ilgajam valsts aizsardzības dienestam pēc nejaušības principa. Atlases process būs vērojams tiešraidē gan Aizsardzības ministrijas “Facebook” kontā un platformas “Youtube” kanālā “Latvijas armija”, gan klātienē Aizsardzības ministrijā, Kr. Valdemāra iela 10/12, Rīgā.

Iesaukšanai valsts aizsardzības dienestā ir pakļauti pilsoņi –  vīrieši, kuri dzimuši pēc 2004. gada 1. janvāra.

Iesaucamos atlasei pēc nejaušības principa reģistrē pa administratīvajām teritorijām, piešķirot katram pilsonim kārtas numuru. Atlase tiks veikta, izmantojot iesaucamo atlasei īpaši izveidotu unikālo gadījumskaitļu ģenerēšanas rīku.

Atlases procesa uzraudzībai tiek veidota Aizsardzības ministrijas iesaukšanas atlases pārraudzības komisija. Tās sastāvā būs iecelti ministrijas departamentu pārstāvji (izņemot Valsts aizsardzības dienesta un Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju departamentus), kuri vērtēs procesa gaitu un tā leģitimitāti.

Atlases rezultāti 23. janvārī būs atspoguļoti anonimizēti – ar iesaucamo kārtas numuriem. Divu nedēļu laikā pēc atlases valsts aizsardzības dienestam atlasītajiem jauniešiem uz e-adresi vai deklarēto dzīvesvietas adresi tiks nosūtītas pavēstes par ierašanos uz veselības pārbaudi, norādot tās datumu un laiku. Saņemot pavēsti, atlasītajiem jauniešiem piecu darba dienu laikā tiešsaistē vai rokrakstā ir jāaizpilda un jāiesniedz anketa, par ko būs norādes pavēstē.

Pēc veselības pārbaudes veikšanas ārstu komisija sniegs atzinumu par derīgumu dienestam, un tiks pieņemts lēmums par iesaukšanu dienestā, kas tiks nosūtīts uz e-adresi vai deklarēto dzīvesvietas adresi ne vēlāk kā trīs mēnešus pirms faktiskā dienesta sākuma, proti, 19. jūlija. Tie atlasītie jaunieši, kuri dažādu iemeslu dēļ tomēr netiks iesaukti jūlija iesaukumā, saņems attiecīgus lēmumus vai nu par neiesaukšanu vai dienesta atlikšanu.

Valsts aizsardzības dienestu var atlikt uz vēlāku laiku, bet ne ilgāk kā līdz 26 gadu vecumam, tikai svarīgu iemeslu dēļ piemēram, ja ir iegūta stipendija augstskolā, pilsonis ir valsts izlases dalībnieks kādā sporta veidā, atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai citu svarīgu ģimenes apstākļu dēļ. Pieņemto lēmumu var apstrīdēt Iesaukšanas kontroles komisijai un pārsūdzēt administratīvajā tiesā. Pilsonis var iesniegt pieteikumu alternatīvā dienesta pildīšanai. Pieteikumu izvērtēs un lēmumu par iesaukšanu alternatīvajā dienestā pieņems Iesaukšanas kontroles komisija.

Lasiet arī: Latvijā sācies 985 Krievijas pilsoņu izraidīšanas process

Lasiet arī: FOTO | Spītējot salam, nepacietīgākie siguldieši Lidl atvēršanu gaidījuši no pieciem rītā

Lasiet arī: Kura planēta tevi ietekmē un ko tas nozīmē – nosaki pēc dzimšanas datuma 

Lasiet arī: «Esmu piedzīvojis nenormālas lietas» – Judzis sola sarakstīt grāmatu par notikušo

Lasiet arī: Būs grūti pierast – Samantai Tīnai pēc kāzām jauns uzvārds

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube