Foto: Pexels

Dažiem cilvēkiem jaunu draugu atrašana padodas dabiski, taču introvertiem domas par sarunu ar svešu cilvēku vien var sagādāt pārdzīvojumus. Eksperti dalās ar padomiem, kā introvertām personībām vieglāk socializēties un veidot jaunus kontaktus.

Par introvertiem dēvē cilvēkus, kuriem nepatīk atrasties cilvēku pūļos, lieka uzmanība un skaļi pasākumi. Šie cilvēki labprātāk izvēlas pavadīt laiku vienatnē, un jaunu kontaktu izveidošana tiem mēdz sagādāt pārdzīvojumus. Taču tas nenozīmē, ka šiem cilvēkiem nepatīk citu cilvēku sabiedrība. Visbiežāk personības iezīmju dēļ klusākiem, kautrīgākiem cilvēkiem ir grūti atrast domubiedros un veidot jaunas draudzības, lai gan viņi to vēlētos.

“Samsung Solve for Tomorrow” eksperti norāda, ka ikviens ir spējīgs uztrenēt socializēšanās prasmes, sekojot dažiem vienkāršiem principiem.

Novērtējiet savas stiprās puses

Introverti bieži mēdz sev iestāstīt, ka viņi ir kautrīgāki un nesabiedriskāki nekā tas patiesībā ir. Negatīvie pieņēmumi par sevi attur no mēģinājumiem mainīt ierasto rīcību un uzlabot socializēšanās prasmes. Pirmais solis ir negatīvo domu atvairīšana, sevis pieņemšana un izprašana, otrais solis – ikviena sasnieguma (kaut nelielas sarunas ar baristu kafejnīcā) novērtēšana. Apzinieties un novērtējiet savas stiprās puses – introverti ir labi klausītāji un patīkami sarunu biedri tiem, kas novērtē dziļas un jēgpilnas sarunas. Tāpat introverti bieži ir lieliski vadītāji, jo prot ieklausīties citos un īpaši pārdomā sevis teikto.

Pārstājiet izvairīties no socializēšanās pasākumiem

Lielus pasākumus ar daudzu cilvēku klātbūtni introverti uztver kā apgrūtinājumu, un tamdēļ no tiem izvairās, bet jārīkojas ir tieši pretēji. Izaugsme sākas ārpus komforta zonas, tādēļ no šiem pasākumiem nevajadzētu izvairīties, taču arī sevi pārmērīgi noslogot ar tiem nebūs īstā pieeja. Tā vietā, lai neierastos uz kārtējo kolēģu pasākumu, ievērojiet vairākus principus, lai tie kļūtu jums patīkami, piemēram, dodieties, bet nekautrējieties arī pamest pasākumu agrāk, ieplānojiet sev tīkamu nodarbi vienatnē pēc šī pasākuma (lai atgūtu pasākumā patērēto enerģiju), kā arī sagatavojiet iepriekš dažus sarunu tematus. Redzēsiet – cilvēki novērtēs jūsu ierašanos, un nebūt neļaunosies, ja pametīsiet pasākumu agrāk.

Sadraudzējieties ar ekstravertu

Klusiem, kautrīgiem cilvēkiem skaļie, mūždien uzmanības centrā esošie cilvēki ir neizprotami, bet tajā pašā laikā – piesaistoši. Ir daudzkārt pierādījies, ka pretpoli pievelkas, tādēļ mēģiniet sadraudzēties ar ekstravertu cilvēku. Introvertākas personības nereti ir labi klausītāji un ir iejūtīgāki pret citiem, kas ekstravertiem ne vienmēr padodas tik labi, taču tieši to viņi meklē apkārtējos. Draudzība ar pretēja rakstura cilvēku var pavērt jums pavisam jaunus sarunu tematus un palīdzēt trenēt socializēšanās prasmes.

Pamēģiniet ceļot vienatnē

Ieteikums ceļot vienatnē, ja cenšaties uzlabot savas socializēšanās prasmes, var šķist muļķīgs, taču ne velti kā vienu no šādas ceļošanas priekšrocībām izceļ jauniegūtus draugus un paziņas. Ceļojot cilvēki mēdz būt atvērtāki, nejust ierastās sociālās vides barjeras un vieglāk veidot kontaktus ar svešiniekiem. Esiet atvērti jaunām pieredzēm un neizvairieties, ja svešinieks uzsāk ar jums sarunu. Apvaicājieties, kādēļ viņš atrodas šajā valstī, kas ir viņa mīļākie apskates objekti, un saruna būs uzsākta!

Sāciet tiešsaistē, turpiniet klātienē

Izmantojiet tehnoloģiju sniegtās iespējas, lai atrast līdzīgi domājošos dažādās sociālo tīklu platformās. Piemēram, pievienojieties domubiedru grupai, kas nodarbojas ar jums tuvu hobiju, un uzsāciet sarunas tiešsaistē par jums tuvām tēmām. Pirmā kontakta izveidošana tiešsaistē var būt pieņemamāka introvertiem, taču personiskā izaugsme slēpjas drosmē tiešsaistes sarunas pārcelt uz tikšanos klātienē.

Lasiet arī: «Viņam vispār nevajadzētu eksistēt» – hiromants analizē Putina plaukstu

“Tehnoloģijas ir brīnišķīgs veids, kā introvertiem uzsākt socializēšanos. Ja klātienes saruna, it īpaši ar svešu cilvēku, uzdzen šermuļus, tad jaunas draudzības sākums tiešsaistē liekas drošāks un ērtāks. Svarīgi, lai jauniegūtie draugi nepaliek tikai tiešsaistes draugi (lai gan arī tā mēdz notikt) un klusākas, kautrīgākas personības tehnoloģiju sniegtās iespējas izmanto tikai kā pirmo soli ceļā uz jaunu draudzību sākumu,” norāda “Samsung Solve for Tomorrow” iniciatīvas vadītāja Baltijā Egle Tamelīte.

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube