Foto: X @Džuris

Uzsnigušā sniega dēļ aizvadīta, iespējams, šogad pēdējā pazudušās Annas Jansones meklēšanas «operācija» mežā, atklājis viņas dzīvesbiedrs Juris Evertovskis.

“Šodien nobridām, iespējams, šī gada pēdējo meklēšanu tai mežā. Kamēr sniega sega nekusīs, meklēt mežā vairs nav jēgas — katrā kvadrātmetrā jābīda sniegs, lai ko redzētu. Un arī tad nav droši, ka pamanīts ir viss,” svētdien, 26.novembrī, vietnē “X” (Iepriekš “Twitter”) raksta Juris Evertovskis.

Tāpat Annas Jansones vīrs norāda uz kādu mistisku sakritību – proti, pēdējā grāmata, ko pirms pazušanas bija lasījusi viņa dzīvesbiedre, ir romāns “Pazudusī meita”, kuras autore ir Anna Jansone.

“Vārda sakritība likās uzjautrinoša, tāpēc nopirkām, bet tagad sanācis, ka šī ir pēdējā grāmata, ko Anna izlasīja pirms pazušanas,” atklāj  Juris Evertovskis, interneta lietotājiem vaicājot, vai kāds ir izlasījis šo grāmatu un var pakomentēt, vai būtu vērts tagad veltīt laiku un to izlasīt saistībā ar viņa dzīvesbiedres pazušanu.

Jau vēstīts, ka iepriekš Annas Jansones dzīvesbiedrs Juris Evertovskis publiskojis  saiti uz vietni, kurā iespējams viņam uzdot jautājumus anonīmi. “Atbildēšu uz tiem jautājumiem, uz kuriem vēlēšos atbildēt. Šis nav, lai es visu stāstītu, bet, lai jums vieglāk pavaicāt anonīmi,” sociālajā tīklā “X” ierakstījis Annas Jansones dzīvesbiedrs.

Šādu iespēju viņš izveidojis, redzot, ka interneta lietotājiem ir daudz jautājumu, taču, iespējams, ir neērti tos uzdot atklāti pašam Annas Jansones dzīvesbiedram. “citās platformās ļoti daudz neskaidrību par notikumiem, kurus te laikam cilvēkiem žēl manā klātbūtnē vaicāt. Citudien varbūt uztaisīšu kaut kādu anonīmās jautāšanas fīču, jo man par savām darbībām tiešām nav, ko slēpt,” iepriekš vietnē “X” ierakstījis Juris Evertovskis. “Par Annas darīto un policijas darbiem droši vien vaicāt nebūs vērts, jo tur pagaidām es varu tikai minēt. Un baigi daudz, no kā izvirzīt minējumus, man nav. Bet par manu pusi — droši. Pamatā doma ir atbildēt uz tiem fb/ziņu portālu komentētāju aizdompilnajiem jautājumiem.”

Jautājumi patiešām arī uzdoti. “Vakar bišķi par daudz jautājumus pēc kārtas atbildēju. Daži absurdie radīja vēlmi piekomentēt, bet no rīta sapratu, ka šo jautājumu citēšana var radīt priekšstatu, ka tos apstiprinu vai tml. Tāpēc no rīta padzēsu vairākas atbildes,” tā vēlāk ierakstījis Annas Jansones dzīvesbiedrs.

Jautājumi, kas tiek uzdoti, ir visdažādākie. Tā, piemēram, kāds vēlas zināt, vai ir zināms mirušās meitas Luīzes nāves iemesls, uz ko Evertovskis sniedz atbildi: “Man nav zināms. Policijai — varbūt ir. Varot arī paiet vēl mēnesis, kamēr pa visādām laboratorijām audu utml paraugus pārbauda. Ja nav redzams, ka ar āmuru galva sašķaidīta (un tā nebija), tad tur analīze var būt sarežģīta.” Viņam pašam ticamākais nāves iemesls šķiet bērna nosalšana.

Tāpat Evertovskim vaicāts, vai viņam ir autiskā spektra traucējumi, uz ko viņš atbild, ka “ir aizdomas, pārbaužu vai diagnozes nav. (..) Nu, teiksim tā, veikalā es reizēm eju ārā, ja pārdevējs–konsultants man pavaicā “vai jums palīdzēt?””

Vēl kāds vēlas zināt, kāda šobrīd ir Jura Evertovska ikdiena un vai viņš tiekot ar visu galā, uz ko sniegta šāda atbilde: “Ikdienā balansēju bērna pieskatīšanu (slima), meklēšanas darbības un organizēšanu. Gandrīz nekam praktiskam laika neatliek. Vakar pirmo reizi šomēnes no wolt maltīti pasūtīju, šodien pastā izņēmu sūtījumu no 29.10. paziņojuma… Šobrīd ir par daudz, lai tiktu galā ar “visu”.”

Kāds cits interneta lietotājs vēlas zināt, vai abiem ar Annu pēdējā laikā bijuši lieli strīdi, uz ko Juris Evertovskis atbildējis, ka “mums vispār nebija lielu strīdu. Ja bija atšķirīgi viedokļi, tad izrunājām. Ja kāds apvainojies vai kas kaitina, tad izrunājām. Pēdējā laikā nekā domstarpībām līdzīga vispār nebija, jo bijām nesenajos izaicinājumos sapratuši, ka viens otram esam galvenā prioritāte.”

Tāpat dzīvesbiedram jautāts, vai viņam nešķiet, ka Annai vajadzēja pievērst vairāk uzmanības, jo īpaši, ka nesen jau bijis viens pašnāvības mēģinājums. “Nu protams, ka šķiet… Galvenais jau, man bija jāspēj pamanīt, ka viņu kas nomāc, par ko viņa nespēj pateikt. Un kaut kā jāpalīdz, lai spēj izteikties. Par to, kā būtu varējis to labāk izdarīt, es tagad domāju katru dienu,” atbildējis Juris Evertovskis .

Vairāk uzdoto jautājumu un sniegto atbilžu iespējams izlasīt šeit.

Jau vēstīts, ka Annas Jansones dzīvesbiedrs aktīvi komunicē sociālajajā tīklā “X” un daļai interneta lietotāju Jura Evertovska izturēšanās un uzvedība šķiet aizdomīga un nesaprotama. Komentāros tiek pausts izbrīns gan par to, kāpēc viņš joprojām netiek turēts aizdomās un ir brīvībā, gan par to, kā tas var būt, ka viņam ir īpaši jāmeklē savas sievas fotogrāfijas, ko publiskot.

“Esmu uzaudzis internetā un tiešsaistes datorspēlēs. Naids tiešsaistē, rupji personīgi apvainojumi un “es zinu kur tu dzīvo un šonakt nogriezīšu tev galvu” solījumi man ir pierasta vides daļa,” sociālajā tīklā “X” (iepriekš “Twitter”) raksta pazudušās Annas Jansones dzīvesbiedrs Juris Evertovskis, aicinot visiem draugiem, kas pārdzīvo par viņam veltītajiem komentāriem, neuztraukties.

“Kurš izslēdz iespēju ka viņš ir nevainīgs? Maldina policiju un visus brīvprātīgos, tur jau paskatoties uz viņa runasspējām ir acīm redzami meli un satraukums, trīcoši runā, ka kautko neatklāj nejauši, runā saraustītus teikumus, dažviet nesakarīgi, un pats sajaucās savos teikumos,” raksta kāda “X” lietotāja. “Kurš normāls vīrietis nefotografē savu sievu, ka pilnīgi jāmeklē bildes?? Nesaprotu, kāpēc šis tips vēl ir brīvībā”, “visa šī lieta paliek arvien noslēpumaināka”, “tas vīrs tāds aizdomīgs”, “viņš tik soc.tīklos zīmē kartes. (..) Rodas iespaids, ka tētuks manipulē ar meklēšanu,” tie ir tikai daži no komentāriem sociālajos tīklos un medijos, kuros cilvēki Evertovska rīcību saskata kā pārāk aizdomīgu. Daži viņam iesaka pārstāt rakstīt komentārus internetā, bet pašam iet uz purvu un meklēt pazudušo sievu.

Pats Evertovskis komentārus internetā komentē šādi: “Sabiedrībai nav jātic vienam runātājam un tas ir labi, ka cilvēki iedziļinās un domā, kā vēl varētu būt bijis. Es esmu ieinteresēts, lai tiek izmeklētas visas versijas un saprotu, ka tur ietilpst arī versija, ka es vainīgs.”

“3. novembrī man piedāvāja iespējas uzrunāt sievu ar mediju starpniecību, ko arī izmantoju. Cik esmu dzirdējis no šādu neatkarīgo ekspertu slēdzieniem, galvenās problēmas bija divas: es biju pārāk satraukts un pārāk mierīgs,” tā cilvēku viedokli par viņa izturēšanos medijos sociālajā tīklā “X” komentē Evertovskis.

Evertovskis sociālajā tīklā “X” publiskojis jaunas savas sievas fotogrāfijas, kas fotografētas no 2021. līdz 2023. gadam.

Tāpat viņš publicējis karti, kurā atzīmētas vietas, kurās pazudusī Anna Jansone jau meklēta, piebilstot, ka Anna varētu būt bijusi aptuveni trīs vai vairāk reižu pastaigās pa Ķemeru tīreļa tūristu laipām, bet tajā meža pusē, kur atrasts auto, nekad, cik zināms. Taču, pēc dzīvesbiedra sacītā, “viņa orientējās tīri labi mežos”.

Juris Evertovskis  vietnē “X” raksta, ka “ar katru pārmeklēto kvadrātmetru ir mazliet skaidrs, ka viņa aizgāja mazliet tālāk. Manās acīs tā ir cerība. Jo tālāk viņa izrādas nogājusi, jo vairāk ceļas posteriorā varbūtība, ka gājusi dzīvot nevis nomirt.”

Saistībā ar bezvēsts prombūtnē esošās 1989. gadā dzimušās Annas Jansones pazušanu, Valsts policija aicina iedzīvotājus, kuri dodas uz meža masīvu Jelgavas novadā, Valgundes pagastā, Lielā Ķemeru tīreļa purva apkaimē (pie šosejas P101, starp Liepājas šoseju un Ventspils šoseju), pievērst uzmanību, vai šajā vietā neatrodas viena litra tilpuma antifrīza pudeles baltā krāsā!

Noskaidrots, ka pirms pazušanas Anna Jansone šādu pudeli iegādājusies un, iespējams, tā bijusi viņai līdzi, informē Valsts policija.

Gadījumā, ja šādas pudeles minētajā apvidū tiek manītas, Valsts policija aicina zvanīt pa tālruņa numuru 67086785 vai 110, un sūtīt fotogrāfijas ar koordinātēm uz e-pastu: meklesana@riga.vp.gov.lv.

Valsts policija ar dienestiem turpina bezvēsts prombūtnē esošās Annas Jansones meklēšanas pasākumus – 10. novembrī Jelgavas novadā, Valgundes pagastā, Ķemeru tīrelī Valsts policijas amatpersonas sadarbībā ar Valsts robežsardzes darbiniekiem veica meklēšanas pasākumus, izmantojot helikopteru.

Tāpat Valsts policija aicina atsaukties iedzīvotājus, kuriem ir videoreģistratori automašīnās, un kuri šā gada 1. novembrī laika posmā no plkst. 11.00 līdz 17.00 brauca pa autoceļu P101, starp Liepājas šoseju (A9), apdzīvotu vieta Kaļķis, un Ventspils šoseju (A10), apdzīvotu vietu Kūdra!

Lasiet arī: Valtera Frīdenberga mīļotā beidzot izpildījusi mūziķa pēdējo vēlēšanos

Arī  5. novembrī turpinājās plaši Jansones meklēšanas pasākumi, kuros tika iesaistīti gan Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes likumsargi ar kolēģiem no VP Zemgales reģiona pārvaldes, gan Zemessardzes 52. kaujas atbalsta bataljons, sabiedriskā organizācija ”Bezvēsts.lv” un pazudušās sievietes paziņas.  6. novembrī piesaistīti ūdenslīdēji un droni, lai pārmeklētu teritorijas Jelgavas novadā, Valgundes pagastā.

Valsts policija vērš uzmanību, ka šobrīd ir svarīgi atrast pazudušo sievieti, kā arī turpinās izmeklēšana kriminālprocesā. Savukārt par katru izmeklēšanas detaļu aktīvā izmeklēšanas stadijā šobrīd publiski komentēt nav iespējams, norāda policijā.

Anna Jansone šī gada 1. novembrī plkst. 09.00 izgāja no savas dzīves vietas Rīgā, Pētersalas ielā. Policisti noskaidroja, ka 1. novembra rītā ap pulksten 9.20 sieviete ar bērnu pametusi savu dzīvesvietu ar nomas automašīnu. 2. novembrī, turpinot meklēšanas pasākumus, ap pulksten 11.00 meža masīvā Jelgavas novada Valgundes pagastā Valsts policijas darbinieki atrada minēto nomas automašīnu “Toyota Corolla”, kuras salonā diemžēl atradās miris minētais zīdainis. Saistībā ar zīdaiņa nāvi ir uzsākts kriminālprocess, un turpinās sievietes meklēšana.

Lasiet arī: Spēcīgu personību laiks – Taro horoskops 2024. gadam

Pazīmes: sieviete bija ģērbusies pelēkā pusmētelī, melnas krāsas džinsa biksēs, melnas krāsas zābakos.

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

Saistītās tēmas: Anna JansoneJuris EvertovskisPazudusipazušana

youtube icon
Abonēt youtube