Foto: Pexels

Kā ierasts, arī šogad Google ir sniedzis visaptverošu  ziņojumu “Gads meklēšanā” par populārākajiem meklējumiem 2023. gadā. Kā liecina apkopotie dati, Google meklētājā Latvijas interneta lietotāji visbiežāk meklējuši informāciju par Latvijas sportistu panākumiem hokejā un basketbolā.

Latvijas aizraušanās ar hokeju nenoliedzami ieņēmusi centrālo vietu meklējumu sarakstā, kur šogad dominēja Pasaules čempionāts hokejā un Latvijas vēsturiskie panākumi, iegūstot bronzas medaļu. No sirdi aizraujošām uzvarām līdz nervus kutinošiem vārtiem spēļu pēdējās sekundēs Latvijas iedzīvotāji sekoja līdzi vēsturiski veiksmīgākajam hokeja čempionātam, ko apliecina arī interneta meklējumu rezultāti. Turklāt nepārsteidz, ka viena no vismeklētākajām personām ir jaunais hokeja vārtsargs Artūrs Šilovs, kurš arī tika nodēvēts par čempionāta vērtīgāko spēlētāju. Ievērojami panākumi šogad gūti arī basketbolā, iekarojot sabiedrības sirdis ar FIBA Pasaules kausa debijā izcīnīto piekto vietu. Meklējumi atspoguļoja ne tikai spēļu rezultātus, bet arī dedzīgo atbalstu un gaidas par Latvijas izlases sniegumu uz pasaules sporta skatuves.

Google meklētāko personu vidū līdzās sportistiem ierindojās arī politiķi – premjerministre Evika Siliņa un Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs arī ieņem cienījamu vietu šajā sarakstā, apliecinot iedzīvotāju interesi uzzināt vairāk par valsts augstākajām amatpersonām, kas šogad stājās jaunos amatos.

Google ziņojums “Gads meklēšanā” parāda, ka Latvijas iedzīvotājiem tuvas un nozīmīgas ir arī kultūras tēmas: koncerti, pasākumi un filmas. Latviešus īpaši interesēja tādas filmas kā “Openheimers” –  kinematogrāfisks pētījums par sarežģītas vēsturiskas personības dzīvi – un “Bārbija”, ko raksturo kaprīzs valdzinājums un nerimstoša aizraušanās ar iemīļotām bērnības ikonām. Savukārt mūzikas jomā lielu rezonansi meklējumos uzrāda XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki, kas pasaulē atzīts kā izcils un ilglaicīgs kultūras notikums Latvijā. Gana bieži tika meklēta arī informācija par 50 Cent koncertu, grupas “Måneskin” šovu Rīgā un “Prāta Vētras” uzstāšanos Liepājā, apliecinot Latvijas sabiedrības dinamisko un daudzveidīgo mūzikas gaumi.

Diemžēl šogad nācās atvadīties arī no daudzām ietekmīgām kultūras personībām. Tā neizdzēšamu iespaidu atstāja aktiera Metjū Perija aiziešana mūžībā. Latvijas interneta lietotāji iedziļinājās Perija atstātajā mantojumā, godinot prieku, ko viņš ar savu sniegumu sagādāja skatītājiem visā pasaulē. Īpaša ir viņa atveidotā Čandlera loma amerikāņu kulta seriālā ”Draugi”. Šogad atvadījāmies arī no leģendārajām Latvijas teātra un kino aktrisēm – Lilitas Ozoliņas un Regīnas Razumas.

Kas attiecas uz 2023. gadā meklētākajiem zīmoliem, saraksta augšgalā ierindojās ārzemju iepirkšanās platforma “Temu”, “Swedbank”, kā arī tirdzniecības tīkli ”Rimi” un “Maxima”.

Aktuālākie Google meklējumi Latvijā 2023. gadā:

  1. Pasaules čempionāts hokejā
  2. FIBA World Cup
  3. Oppenheimer
  4. Dziesmu svētki
  5. Evika Siliņa
  6. Barbie
  7. Matthew Perry
  8. Lilita Ozoliņa
  9. Izraēla
  10. Chandrayaan-3 misija

Notikumi:

  1. Pasaules čempionāts hokejā
  2. FIBA World Cup
  3. Dziesmu svētki
  4. 50 Cent koncerts
  5. Maneskin Rīgā
  6. Prāta Vētra Liepājā
  7. Sam Smith koncerts
  8. Loreen koncerts
  9. Sudden Lights
  10. Mаks Korzh koncerts

Zīmoli:

  1. Temu
  2. Swedbank
  3. Rimi
  4. Maxima
  5. Eapavi
  6. Lidl plus
  7. lv
  8. Drogas
  9. Booking
  10. Spins

Personības, kuras devušās mūžībā:

  1. Matthew Perry
  2. Lilita Ozoliņa
  3. Ken Block
  4. Tina Turner
  5. Regīna Razuma
  6. Andris Ļubka
  7. Lana Paula
  8. Santa Purviņa
  9. Inta Gorodecka
  10. Sinead O’Connor

Filmas un seriāli:

  1. Oppenheimer
  2. Barbie movie
  3. Wednesday
  4. Cheburashka
  5. Ginny and Georgia
  6. Mātes piens
  7. The last of us
  8. Puss in Boots
  9. Five Nights at Freddy’s
  10. Papini dochki

Meklējumi, kas sākas ar ”Kā pagatavot’:

  1. Kā pagatavot garneles
  2. Kā pagatavot sparģeļus
  3. Kā pagatavot astoņkāji
  4. Kā pagatavot līni
  5. Kā pagatavot sviesta pupiņas
  6. Kā pagatavot vilnīšus
  7. Kā pagatavot steiku
  8. Kā pagatavot bekas
  9. Kā pagatavot suši
  10. Kā pagatavot cidoniju sīrupu

Tāpat par godu savai 25 gadu ilgai pastāvēšanai Google izveidoja arī globālo sarakstu, atskatoties uz tendencēm, kas gadu gaitā ir izraisījušas mūsu kopējo ziņkāri, izceļot visvairāk meklētākos cilvēkus, vietas un lietas. Piemēram, par meklētāko pilsētu kļuvusi Ņujorka, par stila ikonu – dziedātāja Rianna, bet zinātnieku – Alberts Einšteins. Tikmēr par meklētājā pieprasītāko zinātnisko atklājumu ir atzīta dezoksiribonukleīnskāpe (DNS), savukārt galvenais supervaronis – Zirnekļcilvēks.

Lasiet arī: Popularitāti gūst influenceres Evelīnas Pārkeres izstrādāta iepazīšanās lietotne

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

Saistītās tēmas: 2023. gadsGoogleGoogle meklējumi

youtube icon
Abonēt youtube