Evika Siliņa. Foto: Laima Penek, Government of the Lithuania/Flickr

Aptaujā par gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu Latvijas iedzīvotāji aktīvi iesūtījuši gan jaunvārdus, gan gada vārdus, nevārdus, spārnotos teicienus un savārstījumus. To vidū iekļuvuši arī politiķu un amatpersonu izteikumi.

Starp gada nevārda finālistiem — nevietā daudz lietotais “pakotne”, kas ir dokumentu, uzdevumu kopums, bet informātikā — programmu sistēma uzdevumu risināšanai; kalks “atslēgas (cilvēks, persona, organizācija, notikums, punkts)” vārdu “izšķirošais”, “noteicošais” un “svarīgais” vietā; “ar dzīvību nesavienojamas (traumas)”, kas daudzkārt domātas “nāvējošu vai nāvīgu ievainojumu” nozīmē.

Pirmo vietu ieguva nevārds “tolerēt” — tā vietā latviešu valodā lietojami “izturēt”, “paciest” un “pieļaut”, informē aptaujas rīkotāji.

Sīvā cīņā par gada savārstījuma godu spēkiem mērojās “Nav tā, ka mums viss ir dārgāks. (..) Vienkārši lielāks skaits lētāku preču ir Lietuvā,” kā skaidro Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe; izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas “Lai risinātu vardarbību skolā, noteikti kā monitorings skolā nepieciešams labjūtības rīks”; “Pirmais brīvprātīgais jauniešu iesaukums dienestā” vairāku plašsaziņas līdzekļu vietnēs, sastatot pretmetus — brīvprātību un iesaukumu, un “Likumos paredz iestrādāt iespēju pacientiem atteikties no veltīgas ārstēšanas brīžos, kad viņi paši vairs nevar savu viedokli paust” ziņu virsrakstā, taču par uzvarētāju tika atzīts Latvijas Avīzē publicētais divdomīgais virsraksts “Dakteri žņaudza un sita”, jo bez konteksta nav saprotams, vai ar pirmo vārdu domāts ‘dakteri’ — vīrieši — (daudzskaitļa nominatīvā — kas?), kuri kādu žņaudza un sita, vai arī ‘dakteri’ — vīrieti vai sievieti — (vienskaitļa akuzatīvā — ko?), kuru kāds žņaudza un sita.

Aptaujas žūrijas ieskatā 2023. gada spārnotā teiciena kategorijā finālā iekļuvuši: ieraksts X tīklotnē “Kāpēc tāda vilcināšanās?” par Pasažieru vilcienu nedienām; ministru prezidentes Evikas Siliņas “Labā ziņa — nevajag katram cilvēkam pasi Latvijā,” un hokeja komentētāja sauciens “Tā ir nirvāna!” Latvijas izlasei ar uzvaras vārtiem iegūstot bronzas medaļas. Bet uzvarētājs ir Lauku ģimenes ārstu asociācijas viceprezidenta Aiņa Dzalba sacītais: “Ja mēs runājam par primāro veselības aprūpi, tad ir jāatzīst, ka šeit vairs nav ko reformēt, te vajag reanimēt.”

Iesūtīti arī vairāki jaunvārdi: “kailendārs” kailfoto kalendāra vietā, “[Latvijas gaisa] satiksmes gausināšana,” saistībā ar valsts lidsabiedrības izpilddirektora darbību, un “sveškauns” — kauns par cita cilvēka rīcību. Ievēroti arī “snidzināt” par sniegu, kas sijā kā lietus, “ekrānlaiks”, “guļspiede”, “knapaugšiņa” (croptop), “mīļlops”, “pirkumšķirtnis” pie kases lielveikalā, “turleja” (ģenitālijas) un citi. Tomēr gada jaunvārda godā tikusi “sāļvira” līdzšinējās soļankas vietā.

Savukārt par gada vārdu pēdējā kārtā cīnījās “atkrieviskot” (otrreiz) — mazināt krievu valodas, kultūras un Krievijas interešu neproporcionāli lielo ietekmi, kas Latvijā ir Krievijas imperiālisma un rusifikācijas politikas sekas; “ēnu kabinets” gan kā apzīmējums alternatīvam ministru kabinetam, gan ironiski izsakoties par esošo; “mākslīgais intelekts” un “trakdancis” (mosh pit), taču par uzvarētāju tika apstiprināts “atdēvēt, atdēvēšana” — pārdēvēt, atjaunojot pienācīgu nosaukumu.

Aptaujas žūrijā darbojās žurnāla “Domuzīme” galvenā redaktore Rudīte Kalpiņa, literatūrfilosofe un tulkotāja Ieva Kolmane, kultūras žurnāliste Linda Kusiņa-Šulce, tulkotājs un Latviešu valodas attīstības kopas vadītājs Uģis Nastevičs, Latvijas Okupācijas muzeja vadošā pētniece, sociolingviste Vineta Skujiņa (Poriņa), komunikācijas praktiķis Pēteris Pūrītis, literatūrzinātniece, latviešu valodas un literatūras skolotāja Lita Silova, akadēmiķis Andrejs Veisbergs, žurnālists un publicists Egils Zirnis.

Lasiet arī: Topošās VID ģenerāldirektores mīļotais vīrietis – Latvijā populārs aktieris

Lasiet arī: Jūlijs Krūmiņš: Desmit procentus savas dzīves esmu pavadījis noziedznieka statusā

Lasiet arī: Bijušais Saeimas deputāts dodas karot uz Ukrainu

Lasiet arī: VIDEO | Samanta Tīna sajūsmina ar video, kur redzama zirga mugurā

Lasiet arī: Kad vairs nav jūtu – kā šķiras katra no zodiaka zīmēm

Lasiet arī: No 1. februāra par iebraukšanu Jūrmalā būs jāšķiras no trim eiro

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube