Foto: Pexels

Sniegoti ziemas vakari, piparkūku cepšana un mājas visgrūtāk pieejamajos stūros paslēptas dāvanas, kas vēl tikai gatavojas savam lielajam iznācienam, – tās ir tikai dažas svētku gaidīšanas laika īpašās receptes sastāvdaļas. Taču, šķiet, īsto omulīguma “piegaršu” šajā laikā var radīt ikvienam pieejams un pavisam vienkāršs priekšmets – sveces.

Mūsdienās veikalos gan uz vietas, gan internetā pieejama sveču veidu, formu, krāsu un arī aromātu dažādība jebkurai gaumei. Kuri ir izplatītākie sveču veidi un kuru no tiem izvēlēties, skaidro Barbora.lv.

Iecienītākās – parafīna sveces

ASV Nacionālās sveču asociācijas dati atklāj, ka mūsdienās cilvēki visvairāk izvēlas lietot parafīna sveces. Parafīna vaskam, no kā izgatavo šīs sveces, ir daudz priekšrocību – to var viegli ieveidot dažādās formās un izmēros un iekrāsot jebkuros toņos, kā arī aromatizēt, nodrošinot, ka pircēji var atrast visām vēlmēm atbilstošas parafīna sveces.

Šīm svecēm nostiprināties līdera pozīcijā ir palīdzējusi arī to ilgā vēsture – parafīna sveces izgudroja jau 19.gadsimtā, un tās ir nezūdoša vērtība arī mūsdienās, līdz ar to šīs sveces mums ir pierastas, mēs zinām, cik ilgi un kā tās degs, un varam paļauties uz šo izvēli.

Tomēr, tā kā parafīns ir naftas pārstrādes produkts, tam ir arī būtisks trūkums – no šī materiāla izgatavotās sveces nevar uzskatīt par dabai draudzīgu un ilgtspējīgu izvēli. Tāpat kādā ASV Dienvidkarolīnas universitātes pētījumā ir atklāts, ka parafīna sveces degšanas laikā izdala vairāk kaitīgu vielu nekā to dabīgās alternatīvas, taču ikdienā izmantotajos apjomos šīs sveces kaitējumu cilvēka veselībai nerada, līdz ar to joprojām saglabā drošu līdera pozīciju.

“Zaļākās” sojas, palmu un bišu vaska sveces

Kā alternatīva parafīna svecēm mūsdienās izmanto arī dažādas no dabas materiāliem veidotas sveces. No sojas pupiņu vaska izgatavotās sveces, kas atbilstoši ASV Nacionālās sveču asociācijas datiem ir otrs iecienītākais sveču veids, ir ekoloģiskas un ilgtspējīgas, turklāt šīm svecēm ir salīdzinoši lēns degšanas ātrums, kas ļauj ilgāk izbaudīt to aromātu, ja esat izvēlējušies smaržīgo sojas vaska sveci. Tomēr šīm svecēm ir salīdzinoši augstāka cena.

Arī sveces, kas veidotas no bišu vaska, ir dabīgas, turklāt tām piemīt unikāls, saldens aromāts. Bišu vaska sveču priekšrocība ir arī to ilgais degšanas laiks, kurā tās turklāt neitralizē negatīvos jonus un attīra gaisu. Lai gan arī bišu vaska sveces ir dārgākas par citiem veidiem, tomēr to dabīgā vērtība un patīkamais dabīgais aromāts padara tās par pieprasītu izvēli daudziem sveču entuziastiem.

Palmu vaska sveces izgatavo no dabīga materiāla – palmu koku eļļas. Šīs sveces izceļas ar to tīro degšanas liesmu un kristālveidīgo konsistenci, kas tām piedod īpašu māksliniecisku noskaņu – to izskats daudziem atgādina marmoru. Lai gan šīs sveces ir estētiski pievilcīgas un nav dārgas, tomēr to draudzīgums dabai, tāpat kā citiem palmu eļļas produktiem, beidzamā laikā tiek apšaubīts.

Degšanas rekordistes – gēla sveces

Gēla sveces, kuras izgatavo no polimēra un minerāleļļām, sveču pasaulē ir samērā nesen ieradies jaunpienācējs – tās izgudrotas 1990. gados. Šīs sveces izceļas ar to ilgo degšanas laiku (tās deg pat divreiz ilgāk nekā parafīna sveces!) un īpatnējo caurspīdīgo želejveida konsistenci, kas ļauj tajās iestrādāt dažādus dekoratīvus elementus. Šo īpašību dēļ to izgatavošanas materiāls ir iecienīta un oriģināla dāvana tiem, kas vēlas izgatavot paši savas sveces, lai gan kopumā, salīdzinot ar citiem sveču veidiem, to popularitāte vēl nav sasniegusi tik augstu līmeni.

Lasiet arī; Nerādās nekas jauks! Pareģojumu un prognožu TOP 5 nākamajam gadam

Kā redzams, izvēle ir samērā plaša, tomēr no kura materiāla izgatavotas sveces tad galu galā labāk likt eglītē vai uz svētku galda? Katram no sveču veidiem ir savas priekšrocības. Ja tiecaties ikdienā rīkoties dabai draudzīgāk, jums piemērota izvēle varētu būt sojas, palmu vai bišu vaska sveces (retāk izmantotas dabīgās sveces izgatavo arī no ogu, olīvu un kokosriekstu vaska). Ja vēlaties savā sveču pieredzē izmēģināt kaut ko modernāku, izvēlieties gēla sveces. Bet tad, ja svētkos gribat redzēt jau no bērnības ierasto svecīšu liesmu un sajust pazīstamo degšanas aromātu, lieciet savā groziņā parafīna sveces!

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube