Rūta Gorkša un Mārcis Judzis. Kolāža. Facebook @Rūta Gorkša un Instagram @judzis_marcis

Lēmumi, kas spētu būtiski ietekmēt bērnu dzīves situāciju, nav pieņemti, taču ir sniegti atsevišķi metodiskie ieteikumi bērnu tiesību un interešu nodrošināšanai, tā, komentējot situāciju Rūtas Gorkšas un Mārča Judža ģimenes lietā, informē Bērnu aizsardzības centrs.

Pamatojoties uz Bāriņtiesu likumā noteikto kompetenci, Bērnu aizsardzības centrs pieprasīja informāciju divām ģimenes situācijā iesaistītām bāriņtiesām par bērnu tiesību un interešu nodrošināšanu ģimenē. Izvērtējot līdz šim bāriņtiesu darbības, Bērnu aizsardzības centrs konstatēja, ka iestādes turpina veikt darbības atbilstoši savai kompetencei, kā jebkurā lietā, kur bērna labāko interešu nodrošināšana ir maksimāli svarīgākais aspekts, vienlaikus izprotot vecāku dzīves situācijas sarežģīto posmu.

Lēmumi, kas spētu būtiski ietekmēt bērnu dzīves situāciju, nav pieņemti. Notiek darbs, lai sniegtu informāciju tiesai, atsaucoties tiesas pieprasījumam. Vienlaikus Bērnu aizsardzības centrs ir sniedzis atsevišķus metodiskos ieteikumus bērnu tiesību un interešu nodrošināšanai, informē Bērnu aizsardzības centrs.

“Vēlamies vērst uzmanību, ka vecāku strīdu publiska risināšana un to pavadošā līdzcilvēku uzmanība var negatīvi ietekmēt bērnu labbūtību un uzticību savu vecāku spējai atrisināt konfliktus mierīgā ceļā un vecāku spēju radīt drošu un stabilu vidi viņu attīstībai. Šādas situācijas var radīt emocionālu spiedienu uz bērniem, ietekmējot bērnu izpratni par ģimenes drošību, un var tikt uzskatīta par emocionālu vardarbību pret bērniem. Tāpat akcentējams, ka bērna personības pilnīgai un harmoniskai attīstībai ir nepieciešams izslēgt situācijas, kad vecāku strīda gadījumā bērns var tikt pakļauts psiholoģiskai krīzei, kas var radīt bērnam psiholoģisku traumu vai diskomfortu, un deformējoši ietekmēt bērna personības attīstību,” norāda Bērnu aizsardzības centrā.

Jau vēstīts, ka, reaģējot uz izskanējušo informāciju par vardarbību ģimenē, grupa “Dzelzs vilks” paziņojusi, ka pieņēmusi lēmumu pārtraukt sadarbību ar savu bundzinieku Mārci Judzi līdz apsūdzības pret viņu pilnībā atspēkojošam un nepārsūdzamam spriedumam vai kamēr tiks noskaidroti neapgāžami fakti, kas apliecina viņa nevainīgumu.

Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad bundzinieka bijusī dzīvesbiedre Rūta Judze vietnē “Faecbook” publiskojusi garu ierakstu, kurā atklāj savas ģimenes dramatiskās aizkulises un piedzīvoto vardarbību.

“Rūtai ir veselības problēmas. Viņai psihiatrs ir izrakstījis zāles, bet viņa nedzer tās. Ir tik daudzi meli no viņas izskanējuši… Man nav spēka to visu atspēkot, un es pat negribu to darīt,” žurnālam “Kas Jauns” norāda grupas “Dzelzs vilks” bundzinieks Mārcis Judzis, kuru bijusī sieva Rūta Judze publiski apsūdzējusi vardarbībā.

Mūziķis pārdzīvo, ka sabiedrība pēkšņi viņu nodēvējusi par varmāku, nesagaidot tiesu lēmumu, arī grupas biedri novērsušies. Judzis izdevumam teic, ka grupas biedri taču zinājuši visu, kas patiesībā notiekot viņa ģimenē pēdējā gada laikā. Tāpat Mārcis saprot, ka pēc šī notikuma viņam dzīves nebūs: “Es nevaru vairs nekādi sevi attaisnot, jo man ir uzlikts zīmogs – varmāka.”

Viņš norāda, ka jau iepriekš bēdzis prom no šīm emocionāli smagajām attiecībām, kad ir bijis kopā ar Irinu Maliginu. “Bērnu dēļ atgriezos ģimenē. Taču nekas jau nemainījās, kļuva tikai trakāk. Es tiešām negribu stāstīt visu, kas ir bijis un piedzīvots. Ir bijušas situācijas, kad gaidot un uztraucoties, kur viņa palikusi, visādas domas nākušas prātā, mati nosirmojuši. Tie parastie manis apzīmējumi bija “kroplis” un “maisiņu vīrs”, jo es vedu mājās pārtiku. Visu mūžu esmu padarīts par draiskuli, ka man esot miljons sieviešu, bet tā nav patiesība. Rūta vienkārši mani visu laiku ir ienīdusi un, kā teikusi, neko labāku nav atradusi, tāpēc arī dzīvojusi ar mani,” izdevumam stāsta Judzis.

Mārcis Judzis izdevumam norāda, ka šobrīd visu nevar atklāt, jo ir tiesu process un viņam ir galvenais bērni un viņu labsajūta. Taču viņš izceļ divus svarīgus aspektus – Rūta neatzīstot medicīnu un bērnu izglītības sistēmu, kā rezultātā arī pati sevi ārstējusi un apmeklējusi Evas Mežeckas retrītus un rituālus, kur pielūgusi dažādas dievības. Tāpat Mārcis noliedz, ka bijušajai sievai ir vēzis. Viņš stāsta, ka esot centies atrast labākos mediķus, lai palīdzētu novērst sievai veselības problēmas, taču viņa priekšroku devusi šamaniskiem ārstēšanas padomiem.

Mūziķis izdevumam “Kas Jauns” apgalvo, ka katru dienu modinājis bērnus, lai tikai viņi dotos uz skolu, bet mamma bijusi citās domās par skolas apmeklēšanu, tādējādi bērniem ir uzkrājušās vairāk nekā simts skolas neapmeklējumu dienas. Viņš uzsver, ka vienīgais ģimenē organizējis bērnu skolas gaitas.

Judži bija pārdevuši māju Ķekavā, kur līdz tam dzīvoja. Līdzekļi no iepriekšējās mājas tirdzniecības nosedza zemes gabala iegādi un mājas būvniecību Siguldā, bet pietrūka, lai māju pabeigtu līdz galam. Tajā brīdī, kad sākās problēmas ar līdzekļiem, lai pilnībā pabeigtu māju, viņu ģimenē sākās milzu problēmas, žurnālam “Kas Jauns” stāsta Rūtas un Mārča Judžu kaimiņš Dairis Kārkliņš.

Tieši viņš Judžiem pārdeva zemes gabalu, jo vēlējies savai ģimenes mājai līdzās labus kaimiņus.

“Īres dzīvokļa ikmēneša maksājumi pieauga, tāpēc, lai netērētu lielas summas dzīvokļa īrei, bet šo naudu ieguldītu mājas būvniecībā, lai to varētu ātrāk nodot ekspluatācijā, viņi nolēma pārcelties uz māju. Mārcim nebija uzreiz līdzekļu, lai uzbūvētu “krutu” virtuvi. Manas ģimenes klātbūtnē Rūta paziņoja, ka viņa vairs nav tādā vecumā, lai šādā virtuvē un mājā dzīvotu, tāpēc atteicās piedalīties pagaidu virtuves iekārtošanā un uz telpu sakopšanas darbiem tā arī neieradās. Mana sieva mazgāja šo māju, attīrīja pēc celtniecības darbiem, es pa naktīm par brīvu liku grīdas šai mājā, lai viņi var ievākties. Mēs visi darbojāmies, lai pēc būvniecības darbiem sakoptu šo māju, vienīgi izņēmums bija Rūta,” izdevumam stāsta kaimiņš.

“Dažus mēnešus pirms tam, kad viņi ievācās mājā, mūsu kopīgajos pasākumos Rūta uzsvēra, ka Mārcim, ja viņš ir kārtīgs vīrietis, šī māja, kurai viņš ir īpašnieks, ir jāuzdāvina sievai un abu trim bērniem. Viņa vīru motivēja šādi rīkoties tāpēc, ka mājai ir vēl viens mantinieks – Mārča dēls no viņa pirmās laulības. Tātad, ja ar Mārci kaut kas notiek, viens no mantiniekiem būs arī Mārča pirmais bērns. Nezinu, kādu iemeslu dēļ, bet Mārcis arī nokārtoja šo dāvinājumu. Tagad Mārcis mēģinās to atsaukt. Mana ģimene arī liecinās šajā tiesā, ka Rūta konstanti darbojās un manipulēja ar vīru, lai šis dāvinājums tiktu nokārtots. Viņa vienmēr ar viņu ir mācējusi smalki manipulēt,” žurnālam “Kas Jauns” teic kaimiņš.

Viņam nav skaidrs, kāpēc Judži vispār ķērušies kopīgas mājas būvniecībai, jo jau iepriekš viņus vajājušas dažādas ķibeles. “Šo gadu laikā pietiekami bieži esmu sēdējis pie viena galda gan ar Mārci, gan arī Rūtu. Jau no pirmās dienas, iepazīstot viņu ģimeni, mums ar sievu likās, ka šiem cilvēkiem nav kopā jāceļ māja, jo Rūta vienmēr visās sarunās ir paudusi, ka ienīst Mārci. Pēc divām izdzertām vīna glāzēm Rūta sāka publiski par Mārci ņirgāties un apsaukāt par kropli. Tas bija viņas mīļākais vīra apzīmējums. Tas naids pret Mārci viņai ir diezgan nežēlīgs. Rūtas pārspriedumos Mārcis nebija gana labs pelnītājs, bet vīrietis, kas nevar māju līdz galam uzcelt, kā arī citas lietas izdarīt. Esmu Mārcim vairākkārt jautājis – kā viņš pacieš sievas apvainojumus? Taču Mārcis vienmēr izvairījās no šīs tēmas,” atklāj kaimiņš.

“No savas mājas loga esmu redzējis, kas notiek viņu pagalmā, Zinu, kurš kura mantas ir metis ārā no mājas un nelaidis iekšā pa durvīm, kā arī visu pārējo. Es varu apliecināt, ka Mārcis nav nekāds despots. Uzskatu, ka viss ir sācies tāpēc, ka sieviete, saprotot, ka bezrūpīgā dzīve ir beigusies un arī no viņas tiek prasīts līdzdarboties ģimenē un sākt strādāt, sākusi šo apmelošanas kampaņu. Mārcis Judzis nav varmāka, viņš tikai prasīja vienu – lietas ir jārisina. Rūta uzskata, ka bērniem nav jāiet uz skolu, Mārcis uzskata, ka ir jāapmeklē. Viņa ir izņēmusi bērnus no skolas un likusi viņiem mācīties pašmācībā. Taču pati jau nesēdēja klāt bērniem un neskatījās, vai viņi mācās. Viņa no rīta pieceļas, iekāpj mašīnā un dodas ar apgarotajām sievietēm uz retrītiem. Bet ko tikmēr dara puika? Spēlē datorspēles un nemācās attālināti. Ko pēc tam dara Mārcis? Skrien uz Siguldas skolu un kārto bērnus atpakaļ,” izdevumam stāsta kaimiņš.

“Nedēļu pēc ievākšanās mājās Rūta saprata, ka viņiem ir lielas finanšu problēmas un Mārcis vēlas, lai sieva iet strādāt algotu darbu. Tāpēc izmeta Mārci no mājas. Viss notika bērnu klātbūtnē. Mārcim neesot mājās, izlidināja viņa personiskās mantas pagalmā, tās stāvēja dubļos un lietū. Aizklāja mājas logus ar lupatām, lai bērni neredz, ka tētis nāk mājās. Kad Mārcis atbrauca mājās, viņš, protams, netika laists iekšā,” stāsta kaimiņš.

Pēc viņa sacītā, “tiesa nolēma, ka bērniem pagaidām ir jādzīvo pie tēva, jo bērnudārzs, skolas, ģimenes ārsti un bāriņtiesa atzina, ka vienīgais, kas interesējas par bērnu mācībām un veselības stāvokli, ir tēvs,” stāsta kaimiņš, piebilstot, ka Rūta neatzīst mūsdienu medicīnu. “Viņa draudzējas ar Siguldas Zaļās villas un citām viedajām sievietēm, kas apmeklē pulciņus un spriedelē, kā tikt pie miljoniem ar vīru palīdzību.”

Lasiet arī: Supernovas rezultāti – kļuvis zināms skatītāju un žūrijas vērtējums

 

youtube icon
Abonēt youtube