Foto: Pixabay/Fotonerd

Rīgā avārijas visbiežāk notiek divos Jaunciema gatves posmos un Bolderājā, bet Latvijas mērogā bīstamākās vietas ir autoceļu A4 un A6 krustojums Salaspils novadā, autoceļš P94 starp Staļģeni un Emburgu, Daugmale un Stelpe. Turklāt negadījumi lielākoties notiek skaidrā un saulainā laikā, nevis sliktos laikapstākļos, liecina apdrošināšanas tehnoloģiju uzņēmuma Balcia lietotnē pieejamā drošības rādītāja “Road Risk Report” dati.

Satiksmes dalībniekiem bīstamākā iela Rīgā ir Jaunciema gatve, kur avārijas visbiežāk notiek divos posmos – no Mīlgrāvja Rimi līdz Āliņģu ielas pieturai, kā arī pie Niedru ielas pieturas. Tāpat liela “melno punktu” koncentrācija ir arī Bolderājā, īpaši Silikātu un Stūrmaņu ielās. Vairums cietušo šajās vietās ir autovadītāji, un visbiežāk avārijas šajos posmos notiek darbadienās ap 17-18, kad daudzi dodas mājup no darba un ir intensīvākā satiksme.  Daudz negadījumu tiek reģistrēti arī svētdienās no 7 līdz 9 no rīta – tas bieži ir laiks, kad auto īpašnieki konstatē savam auto nodarītus bojājumus, kas radušies naktī vai iepriekšējā dienā.

Savukārt, aplūkojot datus par “melnajiem punktiem” visā Latvijā, var secināt, ka bīstamākās vietas ir autoceļu A4 un A6 krustojums Salaspils novadā, autoceļš P94 pirms pagrieziena uz Staļģenes tiltu Jelgavas novadā, kā arī Daugmale un Stelpe. Arī ārpus Rīgas negadījumi visbiežāk notiek uzreiz pēc darbalaika beigām, taču gana daudz avāriju reģistrēts arī citos dienas laikos. Visā Latvijā negadījumi ļoti bieži tiek reģistrēti arī lielveikalu autostāvvietās, kur ir liela transportlīdzekļu koncentrācija ierobežotā teritorijā, kas ievērojami palielina sadursmes iespējamību. Taču, pateicoties braukšanas ātruma ierobežojumam, lielākoties negadījumi stāvvietās ir viegli un bez cietušajiem vai būtiski bojātiem transportlīdzekļiem.

Balcia motoru produktu vadītājs Edgars Korzāns norāda: “Daudzi uzskata, ka avārijas visbiežāk notiek sliktos laikapstākļos, krēslā vai tumsā, taču statistika rāda pretējo. No pavasara līdz rudenim vairums negadījumu patiesībā notiek gaišā un saulainā laikā, jo tad cilvēki nereti pie stūres “atslābst”, turpretī sliktos laikapstākļos daudzi vai nu izvēlas vispār nesēsties pie stūres vai brauc īpaši uzmanīgi un piesardzīgi. Izņēmums, protams, ir ziema, kad avāriju daudzums pieaug slidenu un sniegotu ceļu dēļ.”

Balcia mobilajā lietotnē ikviens reģistrētais lietotājs var noskaidrot satiksmes drošības līmeni savas dzīvesvietas, darba vietas vai jebkuras citas adreses tuvumā – tajā pieejamie dati parāda trīs kilometru rādiusā esošos “melnos punktus” jeb vietas, kur visbiežāk reģistrētas avārijas, kā arī statistiku par šo negadījumu diennakts laiku, cik smagi ir bijuši negadījumi, ar kādiem transportlīdzekļiem notiek avārijas, kādos laikapstākļos utt.

“Šī informācija ļauj izvērtēt, cik drošā vai bīstamā vietā dzīvojat un kurām vietām būtu īpaši jāpievērš uzmanība, vai nu izvēloties citu maršrutu vai izbraucot šos posmus īpaši piesardzīgi,” stāsta Edgars Korzāns.

Šie dati Balcia lietotnē tiek nodrošināti, izmantojot datus no Centrālās statistikas pārvaldes, Valsts policijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja, laikapstākļu prognozēšanas un informācijas tehnoloģiju uzņēmuma Weather.com, Google, Tom-Tom un Latvijas Valsts ceļiem.

Lasiet arī: Hermanis rosina tautai pārņemt Latvijas robežas militāro nocietinājumu būvi

Lasiet arī: No šodienas var iesniegt gada ienākumu deklarāciju; sistēma jau «uzkārusies»

Lasiet arī: Gaisā virmos emocijas – mīlestības un attiecību horoskops pavasarim

Lasiet arī: JRT pametušais aktieris Lapoška skatītājiem skaidros iemeslus šādam pavērsienam

Lasiet arī: Pirmais klients Lidl atvēršanu Krasta ielā gaidījis kopš pusnakts

Lasiet arī:  «Atcerēsimies Juri tā, kā viņš būtu gribējis» –  izskanēs lielkoncerts Kulakova piemiņai

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube