Foto: Pixabay/ 1494202

Vai tu jau izdomāji, kā tavs bērns pavadīs pavasara brīvlaiku no 11. līdz 17. martam? Vairākas Latvijas pilsētas, muzeji, uzņēmumi un bibliotēkas ir sagatavojuši īpašus piedāvājumus gan skolēniem, gan pirmsskolas vecuma bērniem, gan ģimenēm ar atvasēm, lai brīvlaika nedēļu būtu iespēja pavadīt pēc iespējas interesantāk un lietderīgāk. Atliek vien smelties idejas un iedvesmoties!

Skudru rīti Dabas muzejā

Sagaidot pavasari un kukaiņu mošanos, Latvijas Nacionālais dabas muzejs skolēnu brīvlaika nedēļā sarūpējis norišu ciklu Skudru rīti, kas notiks izstādē “SKUDRA”. Pavasara brīvlaikā muzejs būs atvērts visu nedēļu – arī pirmdien un otrdien, 11. un 12.martā.

Latvijas Nacionālajā dabas muzejā līdz 19.maijam skatāma interaktīvi izglītojoša izstāde “SKUDRA”, kas ar saistošiem faktiem un daudzveidīgiem uzskates līdzekļiem apmeklētājiem piedāvā izpētīt plašo Latvijas un pasaules skudru pasauli. Lai tematu izzinātu rūpīgāk, skolēnu pavasara brīvlaikā četras dienas, no 12. līdz 15.martam, izstādē “SKUDRA” gaidīsim īpašajos Skudru rītos. Skudru pūznī klausīsimies stāstus par skudru dzīvi, radošajā darbnīcā veidosim paši savu skudru izstādi, kā arī noskaidrosim vairāk par aizraujošu un atbildīgu hobiju – skudru fermu turēšanu mājās. Aktivitātes notiks no otrdienas līdz piektdienai, katru dienu no plkst.11.00 līdz 14.00. Aicināti visi interesenti, bet īpaši ģimenes ar bērniem no 5 līdz 12 gadiem. Iepriekš nav jāpiesakās, un dalība ar izstādes biļetēm.

No 11. līdz 30.martam muzejā būs pieejama arī uzdevumu trasīte par gada dzīvnieku “Stirnai pa pēdām”. Tā būs interesanta patstāvīgai muzeja zooloģijas un augu un sēņu ekspozīciju apskatei, meklējot atbildes uz uzdevumu grāmatiņas jautājumiem par stirnām un citiem ragaiņiem. Materiāli būs pieejami muzeja vestibilā. Dalība ar muzeja ieejas biļetēm.

Ikviens līdz 17.martam vēl var pagūt aplūkot izstādi “Lāči Jelgavas Mākslas skolas audzēkņu kolāžās un Igaunijas fotogrāfu darbos”. Tā stāsta par lāčiem Latvijā un Igaunijā, to uzvedību, barību, darbības pazīmēm dabā, kliedējot mītus un mācot izprast šos dzīvniekus. Dabas fotogrāfijas papildina izteiksmīgi lāču portreti un arī kāds skumjš, bet pamācošs stāsts par jaunu lāci Vidzemē.

Lasīšanas studija Brīvības ielā

Vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” telpās Rīgā, Brīvības ielā 40 būs atvērta Lasīšanas studija. Tajā katru dienu skolēni varēs lasīt Zviedrijas autoru grāmatas un būs apskatāma arī izstāde “Astridas Lindgrēnes piemiņas balva”.

“Pepija Garzeķe”, “Karlons, kas dzīvoja uz jumta”, “Ronja – laupītāja meita”, “Lennebergas Emīls”, “Mana kolosālā dzīve”, “Mūmamma un vārna”, “Kad Finduss bija maziņš un pazudis” – šīs ir tikai dažas no grāmatām – Latvijā sen labi zināmām un arī jaunām –, kas skolēniem būs lasāmas Lasīšanas studijā. Studija skolēnu pavasara brīvlaika nedēļā būs atvērta katru darba dienu no plkst.9.00 līdz 16.00. Lasīšanas studijā gaidīti gan skolēni, gan ģimenes ar bērniem, lai nesteidzīgā un mājīgā gaisotnē lasītu, zīmētu, krāsotu un arī apskatītu ceļojošo izstādi “Astridas Lindgrēnes piemiņas balva”.

Lasīšanas studija un izstāde interesentiem apmeklējama bez maksas.

Melngalvju nams aicina uz lielformāta spēļu nedēļu

Melngalvju nams skolēnu pavasara brīvlaikā no 11. līdz 17.martam aicina skolēnus, ģimenes ar bērniem, jauniešus un ikvienu interesentu uz spēļu nedēļu, kurā vēsturiskajās un greznajās nama telpās varēsiet ļauties lielformāta spēļu priekam.

Nedēļas garumā katru dienu no plkst.10.00 līdz 17.00 Melngalvju namā būs iespējams uzspēlēt gan klasiskās un visiem zināmās spēles, tādas kā “Cirks” un “Domino”, gan jaunākas un mazāk pazīstamas.

Melngalvju nama Zilās gvardes zālē būs pieejamas spēles mazākajiem Melngalvju nama apmeklētājiem, kamēr Lībekas zālē aizrautīgai spēlēšanai varēs nodoties nedaudz pieredzējušākie jaunās paaudzes spēlētgribētāji. Piedāvājuma klāstā būs tādas spēles kā “Cirks”, “Domino”, “Klasītes”, “Dambrete”, “DubulTO”, “Sporta spēle”, Atmiņas spēle” un “Balansa bumbu kaujas”. Spēles būs iespējams spēlēt bez personāla iesaistes.

Spēļu spēlēšana ir bez maksas un iekļauta apmeklējuma laikā, jāiegādājas tikai ieejas biļete Melngalvju namā. Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja ir bez maksas.

Pasakains brīvlaiks dabas parkā Tērvetē

Rūķu sētā ikdienu sastopami sirsnīgie un izdarīgie Rūķu saimes pārstāvji! Martā pasaku tēli aicina ikvienu interesentu piedalīties putnu būru gatavošanas meistardarbnīcā Rūķu Sētā. Rūķi dalīsies zināšanās, kāds ir pareizi gatavots būris, kādas mēdz būt biežāk pieļautās kļūdas. Pagatavotos būrus būs iespējams ņemt līdzi un uzstādīt savā piemājas dārzā vai tuvējā mežmalā.

Pikniks mežā vienmēr ir lieliska ideja! Skolēnu brīvlaikā Rūķu sētā kursies ugunskuri – ņem līdzi desiņas vai citus gardumus. Svaigā gaisā viss vienmēr garšo labāk, vai ne?

Rūķi aicina – nāc un izložņā, izlodā omulīgos rūķu namiņus, tajos var izpētīt rūķu dzīvi, amatus un gudrības! Pasveici prasmīgos amata meistarus – rūķus dzirnavniekus, mežstrādniekus, namdarus un citus, informē Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē.

Savukārt tie, kas vēlēsies baudīt skaisto Zemgales ainavu, aicināti uzkāpt 39m augstajā koka skatu tornī. Augšup ved platas, ērtas un noslēgtas kāpnes, tādēļ labi jutīsies arī tie, kam bail no augstuma. Skatu torņa apmeklējums ir bezmaksas. Apskates laiks no plkst. 9:00 līdz 16:30.

Pastaigu takās brīvlaika nedēļā katru dienu kursēs Pasaku bānītis. Braucienā tas aicina doties no plkst.10:00 līdz 16:30.

Izzinošas ekskursijas Jaunmoku pilī

Pavasara brīvlaikā Jaunmoku pils aicina ģimenes doties izzinošās un atraktīvās ekskursijās un visiem kopīgi līdzdarboties dažādās aktivitātēs – putnu vērošanā, izzinošā ekskursijā pilī, zāļu tēju degustācijā, orientēšanās spēlēs un spraigā izlaušanās spēlē.

Ceturtdien, 14.martā, plkst.14:00 un sestdien, 16.martā, plkst.14:30 ikviens tiek aicināts piedalīties dabas izpētes programmā “Jaunmoku pils parka un putnu stāsti”. Tā būs izzinoša pastaiga pils parkā, iepazīstot tajā esošos putnus, papildinot putnu barotavas un ar binokļa palīdzību vērot putnus. Programmas noslēgumā būs iespēja baudīt Meža dzērienu, kā arī pārrunāt redzēto un turpināt iepazīt putnus, noklausoties stāstu vai uzspēlēt spēli.

Piektdien, 15.martā, plkst.14:00 notiks ekskursija Meža muzejā un orientēšanās spēle pilī. Ekskursijas noslēgumā Zāļu tējas degustācijas laikā varēs nogaršot dažādu veidu tējas, kuras vāktas pils dārzā un tās teritorijā.

Svētdien, 17.martā, plkst.14:00 atvērtās Vēstures ekskursijas laikā kopā ar pils dāmu varēs iepazīt Jaunmoku pils vēsturi un jūgendstila interjera ekspozīcijas, kā arī interaktīvās Meža muzeja ekspozīcijas. Pēc pils iepazīšanas ikviens varēs piedalīties orientēšanās spēlē, kurā caur foto attēliem jāatpazīst priekšmeti pilī.

Visu brīvlaika nedēļu skolēniem kopā ar ģimeni un draugiem pieejama izzinoša un aizraujoša izlaušanās spēle “Zaļā meža melnie stāsti”, kurā spēles dalībniekiem jārisina interesanti uzdevumi, lai izglābtu cilvēku radītajos atkritumos sagūstītos meža iemītniekus un paši izkļūtu no alas.

Apliecības “Goda ģimene” (“3+ Ģimenes karte”), LT (Šeimos kortelė), vai EST (Perekaart) ģimenes kartes īpašniekiem visu brīvlaika nedēļu izlaušanās spēlei “Zaļā meža melnie stāsti” tiek piemērota atlaide 10% apmērā.

Mazākiem bērniem piemērota būs programma “Ekspedīcija meža ekspozīcijā”, kuras ietvaros caur izpētes uzdevumiem, atraktīviem praktiskiem darbiem un interesantu stāstījumu var izzināt un iepazīt kādu no meža valstības daļām – augiem, sēnēm un iemītniekiem.

Skolēnu brīvlaiku iespējams pavadīt mierpilni kopā ar visu ģimeni, nakšņojot viesnīcā, baudot kopīgas brokastis, piedalīties izlaušanās spēlē, orientēšanās spēlēs, izkalt laimes monētu un apmeklēt pils muzeju.

Ik dienu no plkst.9:00 līdz 17:00 pieejams muzejs apskatei, kā arī iespējams vērot muzejā esošās izstādes – abstraktā ekspresionisma pārstāves Anda_abstract gleznu izstādi “BŪT MEŽĀ Jaunmoku pilī”, mākslinieces Vitas Vieses gleznu izstādi “Ziedēšanas maģija”, kolekcionāres Ilzes Spīres kolekciju “Kurpes kurpītes” un “Jaunieguvumi Meža muzejā”. Ekskursijām un programmām noteikta dalības maksa. Dalība tajās nepieciešams pieteikt iepriekš, rakstot uz info@jaunmokupils.lv vai zvanot pa t. 26187442.

Skolēnu pavasara brīvlaiks Ventspilī

Ventspilī ar īpašiem piedāvājumiem sagaidīs Zinātnes centrs “Vizium”, Olimpiskā centra “Ventspils” aktīvās atpūtas bāzes, Ventspils muzejs, Jaunrades nama Planetārijs un citi iecienīti apskates objekti.

Skolēnu brīvlaikā, no 11. līdz 17.martam, Olimpiskā centra “Ventspils” aktīvās atpūtas bāzēs gaidīsim gan jaunāko, gan vecāko klašu skolēnus. Skolēnu brīvlaikā Ūdens piedzīvojumu parks, Ventspils rodelis un Ledus halles slidotava strādās katru dienu, informē  Ventspils dome.

Savukārt Digitālais centrs aicina sešgadniekus un 1. – 7. klašu skolēnus brīvlaikā veltīt laiku izzinošām un jēgpilnām aktivitātēm, piedaloties daudzveidīgās un aizraujošās darbnīcās “Pavasara algoritmi”, kurās būs iespēja apgūt video, attēlu un skaņas montāžu, programmēšanu, darboties ar Lego, kā arī iepazīt algoritmus spēlē “Minecraft” un citās interesantās nodarbībās.

Ventspils Jaunrades nama Planetārijs aicina uz interaktīvām nodarbībām un ceļojumu kosmosa pasaulē ar 360 grādu filmu palīdzību.

Ventspils muzeja struktūrvienības – Livonija ordeņa pils un Amatu māja aicina iepazīt patstāvīgās ekspozīcijas, muzeju jaunumus, kā arī Piejūras brīvdabas muzejs piedāvā skolēnu pavasara brīvlaikā pieteikties nodarbībām: piedāvājums ģimeņu grupām (1-3 ģimenes) EUR 20, pieteikšanās pie Ingas, tālr. +371 29741319 (11.03. plkst.11.00 – Putnu modināšanas tradīcijas; 14.03. plkst.13.00 – Gadskārtu svētku iepazīšana).

Ventspils Galvenā un Bērnu bibliotēka, Pārventas bibliotēka un Gāliņciema sabiedriskais centrs pavasara brīvlaikā skolēnus aicina apmeklēt bezmaksas nodarbības un pasākumus, lai lietderīgi pavadīt brīvo laiku, iesaistītos dažādās radošās aktivitātēs un satiktos ar draugiem.

Ventspils un tās apkārtne piedāvā vairākas vietas, kurās šobrīd var doties garākās vai īsākās pastaigās. Pirmo pavasara vēstnešu meklējumos var doties uz Reņķa dārzu, Jūrmalas parku un Bušnieku ezera dabas taku. Savukārt, Dienvidu mola promenāde – lieliska vieta, lai sajustu dabas stihijas spēku un notvertu stiprās vēja brāzmas. Ostas ielas promenādes jaunais posms pārsteigs ar skatu uz Ventu, jūras vārtiem, senajām ostas darbnīcām, iespaidīgo “Jūrniecības industriālā mantojuma ekspozīciju”: boju kolekciju, eksponēto loču kuģi “Rota” un vides objektu ar vēstures liecību – dzenskrūvi “Cilvēciskais spēks”.

Jūrmalā ekskursijas, pārgājieni un piedzīvojumi

Pavasara brīvlaikā, no 11. līdz 17.martam, ar plašu aktivitāšu klāstu Jūrmalā norisināsies Pavasara ekskursiju nedēļa, kas ļaus skolēniem brīvdienas pavadīt aktīvi, radoši un izzinoši. Visas nedēļas garumā katru dienu būs iespēja doties dažādos piedzīvojumos, kopā ar Jaunsardzes instruktoriem apgūstot izdzīvošanas prasmes mežā, dodoties pārgājienos dabā ar purva kurpēm. Varēs izzināt Jūrmalas arhitektūru un kūrorta vēsturi, apmeklēt Morberga muižu, izstaigāt pilsētu kopā ar profesionālu gidu, vēsturiskās Slokas papīrfabrikas teritoriju un uzkāpt Dubultu baznīcas tornī. Tāpat būs iespēja ielūkoties dažādu profesiju un nozaru ikdienā un darba procesos, kā arī piedalīties mākslas nodarbībās un meistarklasēs.

Jūrmalas Brīvdabas muzejā interesenti kopā ar Jaunsardzes instruktoriem apgūs nepieciešamās izdzīvošanas prasmes mežā. Savukārt pārgājienā Ragakāpas dabas parkā varēs uzzināt par priežu meža dzīves ciklu un dziednieciskām īpašībām, kā arī ar gidu izstaigāt mazāk zināmo Jūrmalas pludmali pie Lielupes grīvas.

Meža mājā Dabas aizsardzības pārvaldes dabas izglītības speciāliste pastāstīs, ko drīkst un ko nedrīkst vest mājās no ceļojumiem, lai nekaitētu dabai un aizsargātu retās augu un dzīvnieku sugas.

Zinātkārie iejutīsies detektīva ādā, praktiski darbojoties trīs dažādās darbnīcās, iegūstot zināšanas par elektrības patēriņa analīzi, pārbaudot savas “efektīvo detektīvu” spējas, vienlaikus gūstot zināšanas par energoefektivitātes pasākumiem ikdienā.

Apmeklējot Morberga muižu, dalībnieki uzzinās krāšņās neogotikas pils noslēpumus. Jūrmalas Brīvdabas muzejs iepazīstinās ar vienu no senākajiem nodarbošanās veidiem Jūrmalas apkaimē – zvejniecību, kā arī dalībnieki līdzdarbosies, iemēģinot roku ūdens nešanā no akas, tīklu izkāršanu un mezglu siešanu.

Ekskursijā Dubultu baznīcā apmeklētāji iepazīsies ar tās vēsturi laiku lokos, kā arī varēs uzkāpt baznīcas tornī, lai palūkotos uz Jūrmalu no augšas, kā arī apmeklēt Bulduru baznīcu un Slokas baznīcu, iepazīstot to vēsturi un arhitektūru.

Zinātkārie un aktīvie gida pavadībā izpētīs seno Bulduru apkārtnes karti, kā arī salīdzinās to ar mūsdienu karti, izstaigājot Buldurus, orientējoties un meklējot vairākus objektus dabā.

Viesojoties Jūrmalas uzņēmumos, ekskursiju nedēļā varēs iepazīt dažādas profesijas un vairāk uzzināt par uzņēmumu darbību. Skolēnus gaida iepazīšanās ar pavasara ziedu oāzi Bulduru siltumnīcās, kur 2400 m2 platībā varēs izbaudīt tulpju, narcišu, prīmulu, hiacinšu un atraitnīšu krāsu paleti.

Ekskursijā ugunsdzēsības un glābšanas dienestā varēs ielūkoties ugunsdzēsēja profesijas ikdienā un apskatīt ugunsdzēsības tehniku un aprīkojumu, kā arī varēs uzzināt par Jūrmalas pludmales glābēju darbu, drošību uz ūdens un pirmās palīdzības sniegšanu. Dalībnieki varēs iepazīties ar mediķu darba apstākļiem, kā arī ar tehniku un aprīkojumu.

Apmeklējot apģērbu ražotni, sietspiedes nodarbībā katrs varēs izgatavot savu Jūrmalas suvenīru – apdrukātu auduma maisiņu. Ekskursiju nedēļas dalībnieki dosies arī uz rotaļu laukumu aprīkojuma ražotni, lai uzzinātu, kā top rotaļu ierīces un to dizains.

Pieteikšanās ekskursijām jau ir sākusies. Piedāvājumā ir gan maksas, gan bezmaksas pasākumi bērniem un pieaugušajiem. Vietu skaits ir ierobežots, tāpēc iepriekšēja reģistrēšanās ir obligāta.

Pilna Jūrmalas pavasara ekskursiju nedēļas programma un pieteikšanās – tīmekļvietnē visitjurmala.lv. Pieteikties ekskursijām var arī Jūrmalas Tūrisma informācijas centrā pa tālruni 67 147 900.

Lasiet arī: VDD rosina apsūdzēt Grevcovu par Krievijas kara noziegumu attaisnošanu

Lasiet arī: Dumpis: Nebūšu tas, kurš raudās, ka neredzu

Lasiet arī: Egliens daļēji atguvis balsi, taču sevi realizē citā profesijā

Lasiet arī: Emociju vētras un jaunas iepazīšanās – mīlestības horoskops martam

youtube icon
Abonēt youtube