Foto: Instagram @latvianvoicesofficial

Vokālā a cappella grupa ”Latvian Voices” izdevusi dziesmu un video, kas veltīta kaimiņiem lietuviešiem. Komponiste un grupas dalībniece Laura Jēkabsone ir izveidojusi apdari senai lietuviešu tautasdziesmai jeb sutartīnei “Titity tatatoj”.

“Latvian Voices” izveidojās 2009.gadā, un kopš 2012.gada kā profesionāla a cappella grupa tā koncertē visā pasaulē. Grupas dziedātāji uzstājušies vairāk nekā 35 dažādās pasaules valstīs, un interesanti, ka pirmā iespēja uzstāties, tepat, Lietuvā, nākusi vien 2023. gada nogalē.

“Katru reizi, kad viesojamies jaunā valstī, mēs iepazīstam tās muzikālo mantojumu, un nereti izvēlamies arī apdarināt kādu cittautu melodiju. Ietērpt senas muzikālās tradīcijas mūsdienu a cappella skaņās ir arī viens no ”Latvian Voices” darbības mērķiem. Reizēm tie ir vien mākslinieciski eksperimenti, bet citreiz gadās, ka kāda no šīm dziesmām kļūst par daļu no grupas pastāvīgā repertuāra. Tā tas ir noticis arī šoreiz ar lietuviešiem veltīto dziesmu,” stāsta ”Latvian Voices” līdere Laura Jēkabsone, dziesmas aranžijas autore.

Sutartīnes ir īpašs lietuviešu tautasdziesmu veids, kam raksturīgi, ka vienlaikus skan vairākas dažādas melodijas un vārdi.

“Titity, tatatoj” teksta pamatā ir jautājumu un atbilžu motīvi. Pats vārds sutartinė cēlies no darbības vārda vienoties. Šis vārds tiek lietots arī ar nozīmi labi sadziedāties. To ”Latvian Voices” arī novēl latviešu un lietuviešu tautām; turpināt būt vienotiem redzējumā par brīvību un demokrātiju, par drošu nākotni un mierpilnu līdzās pastāvēšanu.

Video filmēšanas vieta ir Rīgas pils konvents jeb kastela, kas ir Latvijas Nacionālā vēstures muzeja vēsturiskā mājvieta. “Esam pagodināti, ka mums bija iespēja viesoties vietā, kur jūtama viduslaiku atmosfēra ar mūsdienu pieskārienu. Rīgas pils ir gadsimtiem sena, tajā joprojām redzami daudzie kultūrslāņi, kas skāruši Rīgas pilsētu un mūsu tautas vēsturi, tāpēc tā šķita lieliski piemērota vieta, no kuras sūtīt sveicienu mūsu brāļu tautai – lietuviešiem,” stāsta dziedātāja Una Stade.

Tuvākie koncerti, kuros grupa Latvian Voices būs klausāma klātienē, notiks aprīļa sākumā; Osokina Brīvības festivālā 5.aprīlī Rīgā un akustiskās mūzikas koncertā “Ārpus laika” 20.aprīlī Saldū.

Lasiet arī: Magone sapņo uzņemt filmu pēc sava romāna motīviem

Lasiet arī: Pauž aizdomas, ka zem Latvijas izcelsmes zīmes veikalos tirgo Krievijas dārzeņus

Lasiet arī: Latvijas veikalos sāk tirgot 3D drukātas «zivis» – ar ko tās atšķiras no nozvejotajām

Lasiet arī: Ekspremjera Repšes meita: Tēva uzvārds man ir traucējis visu mūžu

Lasiet arī:  Magone: Mans mērķis ir Dziesmusvētki – gribu, lai kori dzied manu dziesmu

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

Saistītās tēmas: Latvian Voicessutartīne

youtube icon
Abonēt youtube