Foto: Pixabay/designerpoint

Teroristiskā organizācija “Islāma valsts” (ISIS) draud Krievijai ar jauniem teroraktiem, protestējot pret  organizācijas dalībnieku spīdzināšanu pratināšanā pēc uzbrukuma koncertzālei “Crocus City Hall” Maskavas apgabalā, vēsta Dialog.ua.

Kā ziņo Irānas mediji, ISIS paziņoja par jauniem draudiem veikt teroraktus Krievijas teritorijā. “Islāma valsts” neoficiālais kanāls draud Krievijai ar jauniem teroraktiem, reaģējot uz teroraktu veicēju spīdzināšanu. Organizācija paziņoja, ka šīs darbības būs atbilde uz spīdzināšanu un pratināšanām, ko Krievijas drošības spēki veica pret ISIS dalībniekiem.

“Islāma valsts” neoficiālais mediju centrs “Al-Azaim” publicējis vēstījumu, kurā sola atriebties par koncertzālē “Crocus City Hall” notikušā terorakta izpildītāju spīdzināšanu. Organizācijas pārstāvji mudināja nedomāt, ka tā nav spējīga “atriebt savus brāļus”.

“Piektdienas uzbrukuma laikā mēs jums pierādījām, ka, ja Dievs dos, “Islāma valsts” modžahedi var jūs sodīt par visām jūsu [pastrādātajām] šausmām,” teikts ziņojumā. Paziņojumi publicēti persiešu, puštu, arābu, angļu, uzbeku, tadžiku, turku un krievu valodā, ziņo “Telegram” kanāls “Directorate – 4”, kas uzrauga teroristu aktivitātes.

Krievijas avoti apstiprina, ka Maskava saņēmusi informāciju par iespējamiem draudiem. Saistībā ar šo lēmumu Sarkanais laukums uz laiku tika slēgts, bet no 22. marta nav pieejams apmeklētājiem.

Iepriekš Krievijas mediji plaši izplatīja fotogrāfijas ar spīdzināšanas ainām, kas, iespējams, tika veikta pret ISIS dalībniekiem, kuri piedalījās uzbrukumā koncertzālei. Attēlos redzamas brutālas spīdzināšanas metodes, tostarp elektriskās strāvas triecieni un sitieni, kā arī gadījumi, kad tiek nogrieztas ķermeņa daļas. Aizturēšanas laikā Krievijas drošības spēki vienam no aizturētajiem nogrieza daļu auss, otru spīdzināja ar elektrošoku, bet trešo nogādāja tiesā uz slimnīcas kušetes, iespējams, pusnemaņā. Vēl viens aizturētais tiesas zālē tika ievests ar plastmasas maisu ap kaklu. Vairāku vīriešu sejās bija redzamas sitienu pēdas.

Šīs darbības radījušas nopietnas bažas sociālajos tīklos, kur lietotāji atzīmē, ka Krievijas drošības spēku darbību brutalitāte var tikai stiprināt teroristu grupējumu apņēmību un kļūt par provokāciju jauniem teroraktiem Krievijā.

Jau vēstīts, ka Krievija organizējusi automašīnas “Renault Symbol” vajāšanu un, atklājot uguni, notvērusi iespējamos terorakta dalībniekus, kuri piektdienas, 22. marta vakarā sarīkoja apšaudi koncertzālē “Crocus City Hall” koncertzālē Maskavas apgabalā. Teroraktā bojā gājuši  vairāk nekā 130 cilvēki, tostarp trīs bērni, bet ievainoto skaits ir 182 cilvēki, astoņi no tiem bērni.

Krievijas ziņu aģentūra “RIA Novosti” apgalvo, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ticis informēts par 11 cilvēku notveršanu. “Ieskaitot visus četrus teroristus, kas bija tieši iesaistīti teroraktā “Crocus”,” paziņojis Kremlis

Naktī noziedznieku notveršana tika organizēta netālu no Brjanskas apgabala Karačinskas rajona Hacunas ciema. Automašīnā atradās četri vīrieši. Divi aizturēti, divi aizbēguši mežā, raksta Krievijas mediji.

Tiek apgalvots, ka konfrontācijas laikā viens no vīriešiem tika sašauts, jo viņš pēc drošības spēku lūguma neapstājās. Runa ir par 19 gadus veco Muhammadsobiru Faizovu.

Tāpat ziņots, ka, veicot automašīnas apskati, drošības spēki atrada PM pistoli, triecienšautenes magazīnu un Tadžikistānas pilsoņu pases.

Krievijas Valsts domes deputāts Aleksandrs Hinšteins sacīja, ka viens “terorists” tika notverts uz vietas, vēl viens mēģinājis aizbēgt, un uz automašīnu tika raidīti šāvieni.

“Vajāšanas laikā tika atklāta apšaude, automašīna apgāzusies. Viens terorists tika aizturēts uz vietas, pārējie pazuda mežā. Kratīšanas rezultātā aptuveni plkst.3.50 tika atklāts un aizturēts otrs aizdomās turamais. Pārējo meklēšana turpinās. Operācijā ir iesaistītas visas tiesībsargājošās iestādes,” viņš norādīja.

Propagandiste Margarita Simonjana savā “Telegram” kanālā raksta, ka visi noziegumā iesaistītie ir aizturēti. Kopā 11 cilvēki, četri no tiem – šāvēji.

Tikmēr ASV ziņo, ka par uzbrukumu koncertzālē “Crocus City Hall” Maskavas apgabalā ir atbildīga teroristiskās organizācijas “Islāma valsts”(ISIS) Afganistānas šūna.

Kā vēsta laikraksts “New York Times”, atsaucoties uz vārdā nenosauktām amerikāņu amatpersonām, martā ASV savāca izlūkdatus, ka “Islāma valsts” plāno teroraktu Krievijā. ISIS dalībnieki aktīvi darbojas Krievijā, sacīja viena ASV amatpersona.

ASV izlūkdienesti savāca izlūkdatus un līdz martam secināja, ka Afganistānas ISIS šūniņa “Wilayat Khorasan” plāno teroraktu Maskavā. Pēc relatīva miera perioda ISIS ir atgriezusies pie uzbrukumu plānošanas Eiropā, norāda ASV pretterorisma amatpersonas. Turklāt lielākā daļa šo plānu tika izjaukti.

Kolins Klārks, drošības konsultāciju uzņēmuma “Souf Group” pretterorisma analītiķis, sacīja, ka ISIS pēdējos divus gadus ir “pieķērusies” Krievijai, kritizējot Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu viņa propagandā. Teroristiskā grupējuma atbalstītāji apgalvo, ka uz Putina rokām ir musulmaņu asinis, norādot uz Krievijas kariem Čečenijā, Sīrijā un Afganistānā.

“The New York Times” arī ziņo, ka ASV par teroristu uzbrukumu draudiem Krievijā ne tikai publiski, bet arī privāti paziņojušas Krievijas amatpersonām.

Kā vēsta “Telegram” kanāli, bojāgājušo vidū atrasts arī viena terorista līķis – viņš atpazīts pēc tā, ka pie viņa atradusies bumba.

Jau vēstīts, ka piektdienas, 22. marta, vakarā netālu no Maskavas koncertzālē “Crocus City Hall” nezināmas personas kamuflāžā atklāja uguni uz cilvēkiem, kas bija ieradušies uz grupas “Picnic” koncertu,. Kad sākās apšaude, ēkā varēja būt ap 7200 cilvēku.

Aculiecinieki stāstīja, ka vīrietis šāvis no automāta un arī metis petardes. Sociālajos tīklos publicēti video, kuros redzami cilvēki, kas slēpjas no šāvēja kādā ēkā. Vēlāk kļuva zināms, ka uzbrucēji varēja būt divi vai trīs. Vienā no video var redzēt, kā ēkā ienāk divi vīrieši maskās un šauj.

Pēc šāvieniem ēkā izcēlies ugunsgrēks, ēka dega un sācis iebrukt jumts. Daļa cilvēku ir iesprostoti ēkas otrajā stāvā un nevar izkļūt no ēkas ugunsgrēka dēļ. Ugunsdzēsēji dzēš ēkas jumtu, liesmu dzēšanai tiek izmantoti arī helikopteri.

Maskavā ieviests plāns “Sirēna”, nokomplektēts policijas personāls papildspēkiem Vnukovas, Šeremetjevas, Domodedovas lidostās, arī Krievijas dzelzceļš pastiprinājis drošības pasākumus.

Kā vēstīts, jau 7. martā ASV un Lielbritānijas vēstniecības izplatījušas brīdinājumu, ka Maskavā pastāv teroristu uzbrukumu draudi.

Amerikas Savienoto Valstu un Lielbritānijas vēstniecību Krievijā lapās pirms 8. marta parādījusies informācija par teroristu uzbrukumu draudiem Krievijas Federācijā tuvāko divu dienu laikā.

ASV vēstniecība Krievijā ziņoja, ka “ekstrēmisti plāno veikt uzbrukumus lielās pulcēšanās vietās Maskavā, jo īpaši koncertos”. ASV pilsoņiem tika ieteikts izvairīties no vietām, kur notiek liela cilvēku pulcēšanās. Savukārt Lielbritānijas vēstniecība aicināja savus pilsoņus atturēties no ceļošanas uz Krieviju.

Zīmīgi, ka piektdien, 8. martā, nestrādās Vācijas vēstniecība Maskavā un valsts ģenerālkonsulāts Sanktpēterburgā. Iemesli netika norādīti, taču ir vērts atzīmēt, ka Krievijā 8. marts – Starptautiskā Sieviešu diena – ir brīvdiena.

Lasiet arī: VIDEO | Keita Midltone atklāj, ka viņai diagnosticēts vēzis

Lasiet arī: Judzis: Man nebija citas izvēles, kā vien doties prom no Latvijas

Lasiet arī: Putina runasvīrs Peskovs atzīst, ka «specoperācija» izvērtusies karā

Lasiet arī: Kopdzīve, rutīna, laulības – kas katru no zodiaka zīmēm visvairāk biedē attiecībās

Lasiet arī: Šefpavāra Raimonda Zommera padomi, kā Lieldienās kļūt par olu kauju līderi

Lasiet arī: «Lūdzu, vairs nevairojaties» – sekotāji Didrihsonei pārmet pārlieku biežu atpūtu bez bērna

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

Saistītās tēmas: Crocus City HallISISkrievijaMaskava

youtube icon
Abonēt youtube