Ģirts Valdis Kristovskis. Foto no Ārlietu ministrijas arhīva/Flickr

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 16. aprīlī, neatbalstīja deputāta Ģirta Valda Kristovska iesniegto priekšlikumu grozījumiem Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas paredz iestādes amatpersonām atalgojumu katru mēnesi publicēt iestādes mājaslapā internetā, norādot vārdu, uzvārdu un aprēķinātā atalgojuma summu.

Priekšlikums attiecināms uz Satversmes 58. panta kārtībā Ministru kabinetam padotajām valsts pārvaldes iestādēm – visām tiešās pārvaldes iestādēm, piemēram, ministrijām un to padotībā esošajām iestādēm un aģentūrām, kā arī visām atvasinātu publisku personu pastarpinātās pārvaldes iestādēm, piemēram, pašvaldību un valsts dibināto augstskolu iestādēm. Līdzīgu Valsts pārvaldes iekārtas likuma 92. panta normu Saeima, nepietiekami izvērtējot sekas, atcēla 2017.gada 29.novembra grozījumos, lai veidotu regulējumu citā likumā. Rezultātā informācija par aprēķināto atalgojumu ir pieejama tikai valsts amatpersonu deklarācijās, ko publisko reizi gadā. Šobrīd, apspriežot priekšlikumu 2. lasījumā, likumdevējam rodas iespēja pilnvērtīgi izdiskutēt sabiedrības interesēm atbilstošāko regulējumu un novērst 2017.gada kļūdu.

“Ikvienam cilvēkam ir jābūt brīvai iespējai vērtēt valsts un pašvaldību budžetu izlietojumu, tostarp amatpersonu atalgojumu. Informācijas atklātība ir cilvēktiesības, kas izriet no Satversmes 100. pantā nostiprinātās vārda brīvības. Lai viedokli paustu, jāsaņem ziņas uz kuru pamata to veidot. Informācijai ir jābūt saprotamai un aktuālai, uz kuras pamata ikviens var veidot savu viedokli, sagaidīt atbilstošus pakalpojumus un atklātību no valsts pārvaldes,” uzskata deputāts Kristovskis. Viņš atgādina, ka valsts un pašvaldību amatpersonu un darbinieku atalgojumu rada Latvijas nodokļu maksātāji, arī tāpēc informācijai ir jābūt publiskai.

Aprēķināto valsts un pašvaldību amatpersonu un darbinieku algu publicēšana katru mēnesi iestādes mājaslapā, salīdzinot ar valsts amatpersonu deklarācijām, radīs sabiedrībai plašākas iespējas kontrolēt budžeta līdzekļu saprātīgu izlietojumu, domā politiķis.

Pirmkārt, vienkopus būs redzama iestādes atalgojuma politika un tajā notiekošās izmaiņas. Otrkārt, sabiedrībai būs iespējams izvērtēt atalgojumu taisnīgas un līdzvērtīgas darba samaksas kontekstā, tostarp mazinot korupcijas riskus valsts un pašvaldību iestādēs. Treškārt, sabiedrībai būs iespēja reaģēt uz atalgojuma izmaiņām savlaicīgi, reakcija nepieciešamības gadījumā būs ievērojami ātrāka salīdzinot ar ikgadējo deklarāciju datu analīzes gadījumiem.

“Pašreiz sabiedrībai pieejamā informācija par valsts pārvaldes amatpersonu un darbinieku atalgojumu nav pietiekama, tā ierobežo atlīdzības caurskatāmību, tāpēc tā neatbilst labas pārvaldības principam. Ja Saeima pieņems piedāvātos tiesību normu grozījumus, mūsu valsts dos iespēju sabiedrībai pilnīgāk īstenot Satversmē nostiprinātās tiesības uz informācijas atklātību, tās pieejamību, turklāt tiks mazinātas fiktīvas nodarbinātības iespējas, tiks ierobežota nesaprātīga amatu savienošana, vai nedabiski lielu darba slodžu praktizēšana, kas neliecina par efektīvu nodarbinātības un publisko līdzekļu izlietojuma politiku,” uzsver Kristovskis.

Lasiet arī: Inese Šlesere apmeklē modes skati, rotājusies ar teju 9000 eiro vērtu brošu

Lasiet arī: Aprit gads kopš traģiskās slepkavības Jēkabpilī; Rusiņš joprojām nenotverts

Lasiet arī: Skolotāju dienu Latvijā turpmāk atzīmēs atbilstoši starptautiskajai praksei

Lasiet arī:  Kariņš par lidojumiem: Tagad uzzinot, cik tas maksāja, paceļas uzacis

Lasiet arī:  Sapņi piepildīsies! Trīs zodiaka zīmes, ko labvēlīgi ietekmēs retrogrādais Merkurs

Lasiet arī: Divi latviešu aktieri meklēs otrās pusītes jaunā pašmāju šovā; tiek meklētas daiļavas

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube