Foto: Ekrānšāviņš

Klajā laists skaņdarbs “Aiz upītes ūzuliņi”, kuru kopīgi ierakstījusi tradicionālās dziedāšanas grupa “Saucējas” un portugāļu mūziķi – ģitārists O Gajo un perkusionists Isaac Achega.

Latgaliešu tautasdziesmu grupa “Saucējas” iemācījās no Medņevas etnogrāfiskā ansambļa ierakstiem, bet tās aranžējumu veidoja portugāļu mūziķi. O Gajo (īstajā vārdā João Morais) ir Portugālē labi pazīstams tradicionālā instrumenta – portugāļu ģitāras (viola campaniça) spēles virtuozs. Savukārt Isaac Achega dziesmā spēlē tradicionālās portugāļu kvadrātveida bungas (adufe).

“Saucējas” un O Gajo satikās pērn jūnijā mūzikas festivālā “Fusos” Portugāles dienvidu pilsētā Alte un izveidoja kopīgu priekšnesumu, ar kuru uzstājās festivāla noslēgumā. “No šīs sadarbības radās ideja par kopīga ieraksta veikšanu – mūsdienu tehnoloģijas ļauj to veikt katram savā pasaules malā,” stāsta grupas dalībnieces. “Šī dziesma raksturo mūsu prieku par iespēju muzicēt kopā un ļauj izskanēt latviešu tradicionālajai daudzbalsībai tālu pāri robežām. Arī dziesmas vārdi vēsta par komunikāciju “pāri upei” – šajā gadījumā to simboliski uztveram kā divu valstu muzikālu sarunu.”

O Gajo piebilst: “Esmu ļoti apmierināts ar mūsu sadarbības rezultātu. Ģitāra un balsis ļoti labi saskanēja kopā, un perkusijas palīdzēja uzturēt pulsu līdz pat dziesmas beigām. “Saucēju” dziesmā ir daudz prieka, un tas man ir svarīga muzicēšanas sastāvdaļa.”

Ierakstu studijā “GEM Plus” miksēja un māsterēja, dziesmas video veidoja un ierakstā piedalījās Gatis Gaujenieks (vargāns).

Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupu “Saucējas” šogad svin 20 gadu jubileju un tās dalībnieces apvieno kopīgs mērķis – apgūt un popularizēt latviešu tradicionālās dziedāšanas stilus un tehnikas, īpašu uzmanību veltot daudzbalsībai, it sevišķi dabas akustiskajā vidē. Savas darbības laikā “Saucējas” sagatavojušas vairākas programmas, kā arī izdevušas piecus albumus (divi albumi saņēmuši Latvijas Mūzikas industrijas gada balvu “Zelta mikrofons”, viens – latgaliešu kultūras balvu “Boņuks”), veltītus atsevišķām Latvijas vokālās mūzikas tradīcijām.

Lasiet arī: Ķer iedvesmu! Paraolimpietes Diānas Krūmiņas pieci labsajūtas avoti

Lasiet arī:  «Esmu sīva konkurente,» –  kā Lasmaņa skandālā ierautā Auziņa ielauzās apbedīšanas jomā

Saistītās tēmas: Aiz upītes ūzuliņiIsaac AchegaO GajoSaucējas

youtube icon
Abonēt youtube