Olga Koriakina. Publicitātes foto

Sociālajos tīklos vajātā ukraiņu kosmetoloģe Olga Koriakina (Olha Koriakina) oficiāli vērsusies Valsts drošības dienestā (VDD) saistībā ar naida kurināšanu un draudiem, kas viņai izteikti pēc tam, kad influencere, kura sociālajos tīklos atrodama ar pseidonīmu Anny Minai (jeb “Анна Минайленко”), izplatīja vairākus kosmetoloģi nomelnojošus video.

Video materiālos “ietekmele” mēģināja Olgu Koriakinu apvainot it kā nekvalitatīvu kosmetoloģijas pakalpojumu sniegšanā savai paziņai – dziedātājai Marijai Līvmanei, kā arī stāstīja saviem sekotājiem, ka pateicoties “lielajam darbam”, kas esot paveikts, “Koriakinas kundzei būs vieglāk aizbraukt no šīs valsts.”

Publiskotie video, kuros tika izmantoti saskaņā ar Latvijas likumdošanu prettiesiski iegūti audio ieraksti (pie tam vēl no konteksta izrautā formā), sabiedrībā izsauca plašu rezonansi, jo to izplatīšanā iesaistījās arī vairāki Latvijas mediji. Rezultātā Olga Koriakina, kurai Latvijā piešķirts ukraiņu bēgles statuss, savā “Instagram” profilā sāka saņemt draudu vēstules ar aicinājumiem “pamest valsti” un “slēgt biznesu”.

Tā kā kosmetoloģei adresētajos draudu ziņojumos un publiskotajos interneta komentāros īpašs uzsvars likts uz Olgas Koriakinas piederību Ukrainai, viņa nolēma vērsties pēc palīdzības Valsts drošības dienestā un Valsts policijā.

Pirmajai no abām minētajām iestādēm iesniegums jau nosūtīts. Iesniegumā lūgts uzsākt kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 78. panta par iespējami izdarītu darbību, kas vērsta uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu.

Tā kā šāda veida dokumentiem ir jāpievieno arī pierādījumi, kurus vajag gan savākt, gan aprakstīt, pirmā iesnieguma sagatavošana prasīja noteiktu laiku. Svarīgi atzīmēt, ka par pierādījumiem kalpo arī medijos iepriekš publiskotā informācija, jo tā apliecina ne vien izplatītās informācijas nomelnojošo raksturu, kas izraisīja Olgas Koriakinas vajāšanu un draudu izteikšanu viņai, bet arī neslavas celšanas faktu no abu “ietekmeļu” puses. Tāpēc tiek lūgts medijiem, kuri iepriekš publiskojuši informāciju par Olgu Koriakinu, nepalīdzēt “ietekmelēm” slēpt pēdas un publiskoto informāciju vairs negrozīt, informē kosmetoloģes pilnvarotais pārstāvis komunikācijai ar plašsaziņas līdzekļiem Jānis Riņķis.

“Apvainojumus nekvalitatīvu pakalpojumu sniegšanā dziedātājai Marijai Līvmanei kosmetoloģe Olga Koriakina noliedz. Vēl vairāk – viņa uzskata, ka incidents viņas kabinetā, kura rezultātā tika pretlikumīgi iegūti audio ieraksti, kas vēlāk tika izmantoti nomelnojošo video materiālu veidošanā, bija negodīgas konkurences rezultātā speciāli organizēta provokācija, lai izstumtu viņu no skaistumkopšanas nozares. To apliecina gan fakts, ka “ietekmeles” pašas ir parūpējušās, lai nebūtu nekādu objektīvu pierādījumu, gan arī saņemtās draudu vēstules, kurās īpašs uzsvars likts ne tik daudz uz pašu iespējamo pārkāpumu, cik uz minētajiem aicinājumiem “pamest valsti” un “slēgt biznesu”,” teikts medijiem izplatītajā paziņojumā.

Jau vēstīts, ka ukraiņu kosmetoloģe Olga Koriakina, kurai Latvijā piešķirts bēgles statuss un kuru vairākas krievvalodīgās “blogeres” jeb influenceres šobrīd mēģina vainot nekvalitatīvu pakalpojumu sniegšanā, kļuvusi par upuri ne vien vajāšanai sociālajos tīklos un internetā, bet arī saņēmusi vairākas draudu vēstules ar aicinājumiem “pamest valsti” un “slēgt biznesu”.

“Tu kad pie sevis uz mājām taisies uz “ragainiju”???? Vai arī tev palīdzēt aizbraukt????” Koriakinu privātā sarakstē uzrunā kāds anonīms “Instagram” lietotājs ar vārdu “@youngtimer_catalouge”. Cits ar vārdu “@valleb1” zina, kur Olga guvusi savu izglītību: “Mājās pie sevis brauc savas injekcijas bez licences taisīt. Šmara. Pamalē nopirkusi.” Jāpiebilst, ka par “okrainu” jeb “pamali” tā saucamajā “z-patriotu” vidē tiek dēvēta Ukrainas valsts. Kāda “@_weather.we_” ir lakoniskāka un raksta vienkārši: “Idiotene stulbpurnainā.” Savukārt kāda “ornella_smm” dalās pārdomās par to, kā bijis agrāk: “Njā, kamēr jūs no savas hoholijas nebijāt sabraukuši, pie mums ES tā nebija. Bija kārtība. Ceru, ka jūs iesēdinās par prettiesiskajām darbībām un to, ka kropļojat cilvēkus.”

Interesanti, ka vēlmi panākt Koriakinas izraidīšanu no valsts neslēpj arī pati aktīvākā viņas nomelnotāja – influencere Anna, kas “TikTok” platformā darbojas ar segvārdu “@annyminai” (jeb “Анна Минайленко”, kā pati sevi dēvē). Viņa ne vien iesaistījusies nomelnošanas kampaņā un mēģinājumos Koriakinu “atmaskot”, bet savos video paziņojumos krievu valodā pat īpaši uzsver, ka “esam paveikuši lielāku darbu nekā mūsu orgāni,” lai panāktu, ka “Koriakinas kundzei būs vieglāk aizbraukt no šīs valsts.”

Diemžēl tas, vai šis ir influenceres īstais vārds, Olgai Koriakinai nav zināms: “Pieprasot manu izglītību apliecinošos dokumentus un veicot tos pretlikumīgos audioierakstus, kas šobrīd tiek tiražēti, manuprāt, sagrozītā un no konteksta izrautā formā, šī dāma man savu pasi vai kādu citu personu apliecinošu dokumentu nebūt nesteidza uzrādīt.”

Tāpat Koriakinai nav zināmi arī tie cilvēki, kas viņai raksta draudu vēstules. Taču viņa neizslēdz iespēju, ka šīs personas arī varētu būt saistītas ar aktīvajām influencerēm un/vai viņu radīto saturu sociālajos tīklos. “Skaidrs, ka lielākā daļa šo “Instagram” profilu ir anonīmi, un maz ticams, ka tiesībsargājošās iestādes atradīs to reālos īpašniekus. Taču jārīkojas ir, jo pretējā gadījumā draudētājiem var rasties maldīgs iespaids, ka šādi izdosies iebiedēt vai ietekmēt manu ģimeni,” savu motivāciju skaidro Olga.

Konflikts starp pusēm un tā eskalācija publiskajā telpā sākās, kad krievvalodīgā influencere Anna Minailenko (Анна Минайленко) savā “TIkTok” profilā “@annyminai” publicēja vairākus video, kuri vēlāk guva plašu atspoguļojumu presē.







“Lai kāds arī nebūtu mans juridiskais pārkāpums, es kā kosmetoloģe strādāju jau 13 gadus. Man patiešām ir divas augstākās medicīniskās izglītības, kuras ir nevis “nopirktas”, kā apgalvo daži komentētāji, bet gan iegūtas, studējot vispirms Luhanskas valsts medicīnas universitātē, kur ieguvu ārsta diplomu ar specializācijām “radioloģijā” un “rentgenoloģijā” (pēdējā, specializējoties Harkivā), bet vēl arī pabeidzu studijas Kijivas kara medicīnas akadēmijā – tur iegūstot medicīnas maģistra grādu ar specializāciju “dermatoveneroloģijā”. Apstākļu sakritības un dažādu birokrātisko procedūru dēļ, šo izglītību ir atzinusi un dokumentāli apstiprinājusi kaimiņvalsts Lietuva, bet pagaidām vēl ne Latvija, kurā es dzīvoju un strādāju, sniedzot kosmetoloģijas pakalpojumus saviem klientiem. Manu medicīnisko dokumentu atbilstību jau pusotru gadu izvērtē Latvijas ārstu biedrība (LĀB), kas pēdējo reizi ar mani sazinājās aptuveni pirms gada, painteresējoties, vai man vēl ir aktuāla šo dokumentu izskatīšana. Apliecināju, ka ir, un līdz pat šai dienai ziņu nav bijis. Kamēr manu ārsta kvalifikāciju apliecinošie dokumenti tiek skatīti šajā institūcijā, esmu ieguvusi kosmetoloģes sertifikātu Eiropas Savienībā. Taču tas nekādi neatceļ manas iepriekš iegūtās zināšanas un pieredzi medicīnas jomā. Tāpat kā jebkurš ārsts esmu devusi Hipokrāta zvērestu. Ņemot vērā to, kas ar mani ir noticis pēdējo nedēļu laikā, es par savu profesionālo darbību runāšu tikai un vienīgi ar atbilstošo iestāžu pārstāvjiem un tikai advokāta klātbūtnē, nevis atskaitīšos par savu darbu “blogeriem” vai citiem “linčotājiem”. Tas, ko varu apliecināt ar pilnīgi tīru sirdsapziņu – nekad neesmu apzināti darījusi ko tādu, kas varētu kaitēt maniem klientiem, ieskaitot Mariju Livmani, kura šobrīd ir izvērsusi pret mani šo nomelnojošo kampaņu sociālajos tīkos un medijos,” savu rīcību skaidro Olga Koriakina.

Viņa atzīst, ka komunikācija ar influencerēm nav bijusi tā glītākā, taču arī viņas ar savu izturēšanos kosmetoloģi provocējušas.

Un to pierāda arī atsevišķi fragmenti no publiskotā audioieraksta, lai gan tie kopumā ir izrauti no konteksta un pasniegti sagrozītā formā: “Es neslēpju savus izglītības dokumentus, bet tie nestāv arī darba kabinetā. Pie kabineta sienām vispār nekarājas nekādi sertifikāti, un tāpēc es nesaprotu, kā jaunā dāma tos tur varēja “redzēt”! Dažādu kvalifikāciju apliecinošu dokumentu tiešām netrūkst, ar ko vienmēr esmu lepojusies, taču tie nekarājas pie sienām. Tas ir “literārs izpušķojums” nevis “fakti”. Tāpat tikšanās laikā nemeklēju “Google” meklētājā informāciju par simptomiem (kā tas tagad tiek pasniegts), jo tos labi pārzinu, bet gan meklēju uzskatāmus attēlus, lai parādītu abām dāmām, kādēļ viņu uzstādītā “diagnoze” nav pareiza. Vēl jo vairāk – es mēģināju nevis ”pierunāt”, bet gan “atrunāt” jauno dāmu no manipulācijām. Galu galā – nevis es gāju pie Marijas Livmanes kaut ko “pārdot”, bet gan viņa nāca pie manis uz konsultāciju. Tagad, protams, nožēloju, ka ļāvos šai provokācijai un vispār piekritu kaut ko darīt.”

“Tas, ka par kādu personu ir uzrakstīts iesniegums vai sūdzība, un tiek veikta pārbaude, vēl nenozīmē, ka automātiski ir pierādīta arī šī cilvēka vaina. Tādas lietas parasti beidzas tiesā, un dažkārt pat Augstākajā tiesā. Taču ir viena likuma norma, kas Latvijā gan darbojas diezgan stingri, proti, ja kāds publiski par citu pauž nepatiesu informāciju apgalvojuma formā, nevarot ar faktiem pierādīt savu vārdu patiesumu, to var uzskatīt par neslavas celšanu, kas veikta tajā skaitā plašsaziņas līdzekļos. Šāda rīcība ir sodāma saskaņā ar Krimināllikuma 157. panta pirmo un otro daļu. Diemžēl atsevišķas “ietekmeles” domā, ka emocionāls video ieraksts “ TikTok” platformā jau pats par sevi ir “pierādījums”. Un tam, kurš pirmais aizskries pie žurnālistiem, automātiski izrādīsies “taisnība”. Diemžēl Latvijas likumdošana tā nedarbojas un arī Latvijas mediji tā nedarbojas. Žurnālistiem var samelot vienu reizi, mediju darbu regulē likums, bet tiesā darbojas tikai pierādījumi,” uzsver Olga Koriakina.

Lasiet arī: Pliku dibenu iemūžināšana pie Brīvības pieminekļa beidzas ar bargu sodu

Lasiet arī: VIDEO | Iespēja kļūt par zemes pleķīša īpašnieku Baltijas jūrā – izsolē tirgo salu

youtube icon
Abonēt youtube