Nemo. Foto: Ekrānšāviņš

Vietnē ManaBalss savākts vairāk nekā 11 300 Latvijas pilsoņu parakstu aicinājumam pārtraukt Latvijas dalību “Eirovīzijas” dziesmu konkursā, tam paredzēto finansējumu novirzot sportam. Tā kā minēto iniciatīvu parakstījuši vairāk nekā 10 000 Latvijas pilsoņu, tā tiks iesniegta izskatīšanai Saeimā.

“Aicinu pārtraukt Latvijas dalību “Eirovīzijā”. Ir visai apšāubāms, vai šis pasākums būtiski palīdz Latvijas tēlam un reputācijai. Cilvēki, kas tur piedalās, mēdz uzvesties piedauzīgi, un to arī afišē kā normu. Ir Eiropas valstis, kas “Eirovīzijā” nepiedalās dažādu iemeslu dēļ, tostarp finansiālo, un Latvija savu jau tā problemātisko publisko finansējumu labāk lai iegulda tur, kur mums ir skaidri ieguvumi – sportā,” norāda pieteikuma iesniedzējs Kristaps Bogdanovičs.

“Tāpēc aicinu izbeigt Latvijas dalību “Eirovīzijā”, nerīkot “Supernovas” un novirzīt finansējumu sportam. Nav pieņemami, ka Biatlona federācijai ir jāvāc ziedojumi startiem pasaules čempionātā, kas pilnīgi noteikti ir svarīgāk par “Eirovīziju”,” uzsver iniciatīvas autors.

Viņaprāt, “līdz ar sporta nostiprināšanu un vēl lielākiem sasniegumiem arī jaunatnei būs aizvien vairāk tiešām pozitīvu piemēru – panākumus un atpazīstamību guvušu sportistu, kuriem līdzināties”.

Kā zināms, pirmo vietu konkursā ieguva Šveice, kuras pārstāvis Nemo pirms gada “iznācis no skapja”, paziņojot, ka ir ne vīrietis, ne sieviete. Nemo ir pirmais nebinārais mākslinieks, kas uzvarējis “Eirovīzijā”.

Iespējams, šī gada “Eirovīzija” ieies vēsturē arī kā skandāliem bagātākā. Tā, piemēram, Izraēlas pārstāve Edena Golana, kurai, starp citu, ir saknes Latvijā, konkursā tika izsvilpta un pat saņēma nāves draudus, kā rezultātā viņai konkursa laikā ieteikts nepamest hoteļa numuru.

Par skandālu parūpējās arī Nīderlandes pārstāvis Josts Kleins, kurš pat tika diskvalificēts no fināla pēc tam, kad Zviedrijas policija uzsāka izmeklēšanu pēc sūdzības, ko iesniedza kāda producēšanas komandas locekle.

Dons norāda, ka no skandāliem turējies pa gabalu. “Man bija svarīgāk koncentrēties savam dziedājumam, nevis iedziļināties tajā jezgā. Mēs atbraucām godam nodziedāt, nevis piedalīties drāmās,” žurnālam izteicies Dons.

youtube icon
Abonēt youtube