Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) izsūtīs vēstules pašvaldībām, aicinot no septembra pirmsskolas pedagogu atalgojumu palielināt līdz 620 eiro mēnesī, par arodbiedrības valdes sēdē nolemto žurnālistus informēja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Vanaga norādīja, ka lūgs pašvaldības sniegt atbildes līdz 17.augustam. 24.augustā arodbiedrība lems par tālāku rīcību. “Mēs šodien izsūtām lūguma vēstules pilnīgi visām pašvaldībām, kur lūdzam rast iespēju no 2016.gada 1.septembra lūdzam pirmsskolas pedagogiem nodrošināt atalgojumu 620 eiro, lai būtu vienlīdzība ar pārējiem pirmsskolas pedagogiem. Līdz 17.augustam lūgsim sniegt atbildes, kāds ir viņu lēmums,” pauda Vanaga.

Ir pašvaldības, kuras jau tagad paudušas, ka nodrošinās šo algu palielinājumu, bet ir arī tādas, kuras to nevar nodrošināt, informēja Vanaga.

Tāpat LIZDA plāno vērsties Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), kura savā ziņojumā par izglītību Latvijā norādījusi, ka jāmazina nevienlīdzība Latvijas pedagogu vidū.

Turklāt valdes sēdē LIZDA ir nolēmusi rakstīt vēstuli Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS), aicinot atlikt uz nedēļu ar pedagogu algu reformu saistīto normatīvo aktu izskatīšanu valdībā.

“Ministru kabineta  noteikumi skar speciālo izglītību, internātskolas, profesionālās ievirzes pedagogus, profesionālās izglītības pedagogus, privāto izglītības iestāžu pedagogus un mērķdotāciju sadali pašvaldībās. Pa nedēļu būs iespējams iepazīties ar dokumentu projektiem un pārliecināties, ka tie ir izstrādāti korekti. Iespējams, noteikumos viss ir korekti, bet mums nav bijusi iespēja par to pārliecināties,” pauda Vanaga.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers norādīja, ka, iespējams, ja normatīvie akti bez saskaņošanas ar sociālajiem partneriem nonākuši valdībā, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sniegusi Kučinskim maldīgu informāciju, ka tie ir bijuši saskaņoti.

“Mūs uztrauc tā tendence, kas ir novērojama, ka Latvijā tiek pārkāpti sociālā dialoga principi, mēs esam ļoti daudz runājuši un veidojuši šo sistēmu, kādā veidā valsts institūcijas organizē savu darbu. Tie dokumenti [Ministru kabineta mājaslapā] tiek ielikti piektdienas vakarā, un mums ir jāskrien, jāmeklē, kas tie par dokumentiem, kāpēc viņi ir nonākuši bez saskaņošanas. Mēs pat varam skatīties, mums tā liekas, ka Ministru prezidents saņem sagrozītu informāciju un ministrija sniedz nepareizu un maldīgu informāciju Ministru prezidentam, tāpēc mēs vēršamies pie Ministru prezidenta, lūdzot šos dokumentus atsaukt no valdes sēdes uz vienu nedēļu,” informēja Krīgers.

Informācija: BNS

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube