Lielākai daļai no mums nav vajadzīgi pierādījumi tam, ka komunikācija padara mūsu dzīvi labāku: gandrīz katrs to saprot, balstoties uz paša pieredzi. Tomēr, cik īsti draugu  ir nepieciešams, lai justos laimīgs? Daudzi teiks, ka tas ir ļoti individuāli, bet, lai cik dīvaini tas neliktos, zinātniekiem ir diezgan konkrēta atbilde uz šo jautājumu. Pētījumi pierādījuši – ja cilvēkam ir vismaz pieci draugi, ar kuriem viņš var atklāti izrunāties, tad viņš visticamāk (60% no aptaujātiem) uzskata sevi par laimīgu personu – atzīmē amerikāņu psihologs un pētnieks Mihājs Čīksentmihāji savā grāmatā “Finding Flow”.

Protams, daudzi citi pētnieki nosauktu savādākus rezultātus: piemēram, balstoties uz britu zinātnieka Ričarda Tannija novērojumiem, cilvēki, kuriem ir vairāk nekā desmit draugu, ir laimīgāki nekā tie, kuriem ir pieci.

Čīksentmihāji atzīmē, ka laika pavadīšana ar draugiem sniedz lielāku apmierinātības sajūtu, nekā tā pavadīšana ar radiniekiem.

Atkal un atkal mūsu pētījumi pierāda to, ka cilvēki ieslīkst depresijā, ja viņi ir vientuļi. Citu cilvēku klātbūtne liek mums uzstādīt mērķus un sniedz atsauces uz rīcībām. Psihologs ir pārliecināts, ka starp cilvēka komunikāciju un viņa dzīvesveidu ir vistiešākā saikne: jo vairāk spēku mēs ieguldām draudzībā , jo laimīgāki un apmierinātāki jūtamies.

 

images

Ilustrācija:  Liu Rui

Avots

youtube icon
Abonēt youtube