Turcijas valdība pirmdienas vakarā atsauca apgalvojumus, ka terorists pašnāvnieks, kura sarīkotā sprādzienā Gaziantepas pilsētā sestdien nogalināti 54 cilvēki, bijis bērns un saistīts ar džihādistu grupējumu “Islāma valsts”.

Turcijas premjerministrs Binali Jildirims sacīja, ka valdība nevar apstiprināt, kurš sarīkoja šo teroraktu kurdu kāzu svinībās. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans svētdien bija apgalvojis, ka teroraktu sarīkojis bērns 12 līdz 14 gadu vecumā pēc “Islāma valsts” džihādistu rīkojumiem.

“Mums nav atbildes, kas sarīkoja šo uzbrukumu. Agrīnā informācija par to, kurš uzbruka un kādas organizācijas vārdā, diemžēl nav pareiza,” reportieriem Ankarā sacīja Jildirims.

Jildirims nosauca par “baumām” ziņas par to, vai šo teroraktu sarīkojis bērns vai pieaugušais, bet uzstāja, ka drošības dienesti turpinās darbu, lai noskaidrotu atbildīgos.

“Tie, kas organizēja uzbrukumu, tiks atklāti – par to nav šaubu,” sacīja premjers.

Laikraksts “Hurriyet” ziņoja, ka tiek veikti DNS testi, lai noskaidrotu spridzinātāja identitāti, pavalstniecību un dzimumu.

Kurdu Tautas demokrātiskā partija (HDP) ir paziņojusi, ka terorakts notika viena partijas biedra kāzās. HDP ir asā opozīcijā Turcijas prezidentam Erdoanam un Turcijā valdošajai Taisnīguma un attīstības partijai (AKP).

Turcijas drošības spēki uzskatīja, ka teroraktu Gaziantepā sarīkojuši džihādisti, lai atriebtos par to, ka kurdu bruņotie formējumi Sīrijā ir iesaistījušies cīņā pret “Islāma valsti”.

Turcijas mediji pirmdien ziņoja, ka no 54 bojāgājušajiem ir identificēti 44, starp kuriem bijuši 29 nepilngadīgie, kas jaunāki par 18 gadiem. Visi 44 identificētie svētdien tika apbedīti Gaziantepā.

Slimnīcās turpināja ārstēties 66 šajā teroraktā ievainotie, no kuriem 14 bija kritiskā stāvoklī.

HDP līderis Selahatins Demirtašs ir paziņojis, ka “visi nogalinātie bija kurdi”.

Laikraksts “Hurriyet” ziņoja, ka Gaziantepas teroraktā izmantotais spridzeklis, kas bija piepildīts ar dzelzs skaidām un detonēts ar sprāgstvielu C-4, bijis līdzīgs tiem, kādi pērn bija izmantoti spridzinātāju pašnāvnieku uzbrukumos prokurdiskām sanāksmēm Suručas pilsētā pie Sīrijas robežas un Ankaras dzelzceļa stacijā. Šajos uzbrukumos tika vainota “Islāma valsts”.

Varas iestādes arī meklē divus cilvēkus, kas esot pavadījuši spridzinātāju pašnāvnieku uz kāzu svinībām Gaziantepā, bet pēc tam atstājuši notikuma vietu.

 

 

Info: BNS

Saistītās tēmas: GaziantepaIslāmas valstsTerorisms

youtube icon
Abonēt youtube