Kurš to būtu domājis, ka dažādās valstīs, piemēram, Krievijā, ASV, Ķīnā, Austrālijā un Čīlē pasaules kartes var būt tik ļoti atšķirīgas. Kā izrādās – viss ir atkarīgs no tā, kuru no šiem nosacījumiem izvēlas kartes autors: centrēt karti uz Austrumiem un Rietumiem, centrēt karti no Ziemeļiem un Dienvidiem, kāda projekcijas metode tiks izmantota.

Krievijas pasaules karte

Pasaules vertikālā ass (centrēšana no Rietumiem un Austrumiem) iet caur Maskavu. Amerika un Austrālija šeit atrodas perifērijā.

Eiropas pasaules karte

Šajā kartē pasaules vertikālā ass iet caur Londonu. Arī šajā kartē Amerika un Austrālija atrodas perifērijā. Turklāt ekvators ir pārvietots uz kartes apakšu, kas Āfriku, Dienvidameriku un Austrāliju padara mazākas, kā tās patiesībā ir.

ASV pasaules karte

Pasaules vertikālā ass iet caur ASV. Tāpat kā Eiropas kartē, ekvators ir nobīdīts apakšējā kartes pusē, kas Ziemeļameriku un Eirāziju padara lielākas. Indija un Ķīna Amerikas kartē parādās divreiz – rietumos un austrumos.

Ķīnas pasaules karte

Ķīna savā kartē atrodas Klusā okeāna rietumu krastā.

Austrālijas pasaules karte

Austrālija savu karti ir pagriezusi par 180 grādiem.

Dienvidāfrikas karte

Dienvidāfrika, līdzīgi kā Austrālija, atrodas kartes augšpusē nevis augšpusē, kas liek to uztvert kā valsti, kas dominē pār visām pārējām.

Čīles pasaules karte

Šo pasaules karti pēc pasūtījuma izgatavoja Militārās ģeogrāfijas institūts ar mērķi ieviest šo karti skolas mācību grāmatās. Tāpat kā Austrālijas karte, tā ir pagriezta otrādi.

Saistītās tēmas: KartepasauleValstis

youtube icon
Abonēt youtube