Dažas īpašības un rakstura iezīmes var traucēt radīt labu iespaidu par cilvēkiem. Mums patīk minēt un meklēt problēmas sevī, mēģinot atbildēt uz jautājumu “kāpēc”. Tomēr zinātne ir tikusi skaidrībā ar to, kādi varētu būt šie negatīvie iemesli, kas traucē citiem sadraudzēties ar tevi.

 

Neizgulēšanās

Miega trūkuma dēļ mēs izskatāmies mazāk pievilcīgi. 2010. gadā zinātnieki veica eksperimentu: nofotografēja cilvēkus, kuri gulēja vismaz 8 stundas un cilvēkus, kuri nebija gulējuši 31 stundu.

Citi dalībnieki vērtēja fotogŗāfijas pēc dažādiem kritērijiem. Pēc viņu domām, neizgulējušies cilvēki izskatījās piekusuši, nepievilcīgi, slimi un garlaicīgi.

 

Dusmas

 

2014. gadā Ķīnā norisinājās sekojošs pētījums: sievietes un vīrieši vērtēja fotogrāfijas, kurās bija attēloti cilvēki ar neitrālu sejas izteiksmi. Pirmā bilžu grupa bija parakstīta ar vārdu “labs” un “godīgs”, otrā – “slikts”, ”dusmīgs”, pārējās bildes nebija parakstītas. Dalībnieki atzīmēja, ka paši nepievilcīgākie ir tie cilvēki, pie kuru foto bija pierakstīts vārds “dusmas”.

 

Saspringtība

 

Ķermeņa valoda ļoti ietekmē to, kā jūs uztver apkārtējie. 2016. gadā veica eksperimentu: zinātnieki izveidoja dažus vīriešu un sieviešu profilus iepazīšanās portālā. Pirmajā profilu grupā ievietoja sieviešu un vīriešu fotogrāfijas saspringtās pozās: nolaisti pleci, sakrustotas kājas un rokas, līka mugura. Otrā grupā tie paši cilvēki bija nofotografēti jau citās, pārliecinošākās pozās: augšā paceltām rokām.

Rezultāts – lietotājus ar pozitīvākām fotogrāfijām uz randiņiem aicināja biežāk.

Pārāk daudz prieka vai lepnuma

 

Izrādās, ka sievietēm nepatīk pārāk priecīgi vīrieši, bet vīriešiem – sievietes, kuras izskatās augstprātīgas.

2011. gada eksperimentā zinātnieki rādīja cilvēkiem fotogrāfijas, kurās bija redzami pretējā dzimuma pārstāvji.

Vīrieši uzskatīja, ka sievietes, kuras foto izskatās laimīgas, ir pievilcīgākas. Savukārt sievietēm likās otrādāk – augstprātīgākus vīriešu viņas vērtēja augstāk nekā laimīgus.

 

Nekādas humora izjūtas

 

2009. gadā tika pierādīts: ja jūs neprotat jokot vai jums ir vidēja līmeņa humora izjūta, tad jūs būsiet mazāk pievilcīgs pretējā dzimuma pārstāvim.

 

 

Slinkums

 

Eksperimentu sērija 2004. gadā pierādīja, ka pievilcība vairākos aspektos ir atkarīga no gatavības izpalīdzēt.

Zinātnieki lūdza studentiem novērtēt vienam otru 6 nedēļu garajā izbraukumā ( arheoloģisko izrakumu kursi ) – jauniešu pievilcību pirms un pēc izbraukuma.

Kad rezultāti tika analizēti, secināja, ka tie cilvēki, kuri kursa laikā slinkoja vairāk, vēlāk saņēma zemākus vērtējumus pat, ja sākumā viņus uzskatīja par ļoti patīkamiem.

 

Negodīgums

 

Godīguma trūkums atstumj pretējā dzimuma pārstāvjus un ir galvenais nepievilcības iemesls.

2008. gada pētījumā dalībniekiem piedāvāja nolasīt sieviešu un vīriešu raksturojumus : gudri un muļķi, atkarīgie un neatkarīgie, godīgie un negodīgie. Vēlāk dalībniekus lūdza patstāvīgi novērtēt cilvēku fotogrāfijas un norādīt, cik pievilcīgi viņi tiem šķiet.

Kā izrādījās, godīgums – vienīgā īpašība, kas ietekmē simpātiju rašanos. Ja mēs zinām, ka cilvēks nav bijis pret mums godīgs, viņš pārstāj mums patikt.


Avots

Saistītās tēmas: ĪpašībasNepievicīgsPētījumi

youtube icon
Abonēt youtube