Administratīvā rajona tiesa 22.decembrī sagatavos spriedumu “Rīgas Pastafariānisma draudzes” prasībā pret Uzņēmumu reģistru (UR) un Tieslietu ministriju (TM), jo saņēmusi atteikumu reģistrēt draudzi reliģisko organizāciju reģistrā, informēja tiesā.

“Latvijas Avīze” iepriekš vēstīja, ka TM atzinumu valsts notāre Aija Zundure ir izmantojusi par pamatu atteikuma lēmumam. Iepazīstoties ar pieminētās draudzes statūtiem, TM norāda, ka “pastafariānisma augstākā dievība ir Lidojošais makaronu monstrs” un draudzes darbības mērķis ir “pasludināt Lidojošā makaronu monstra evaņģēliju un darīt par mācekļiem tos, kas tic”.

Statūtos ir norādīts, ka draudzes darbības uzdevums ir “pasludināt tefteļu un makaronu gaismu”. Tālāk ministrija skaidro, ka “makaroni” ir “pārtikas produkts, ko gatavo no neraudzētas, parasti kviešu miltu mīklas, izveidojot to stieples, caurules formā un izkaltējot. Savukārt “teftelis” ir “neliels apaļš vai iegarens vārītas, apceptas maltas gaļas veidojums, kas ir ēdams ar mērci”. Līdz ar to draudzes statūtos norādītā pamatmācība un darbības mērķi un uzdevumi piešķir pārtikas produktiem dievišķo nozīmi un pasludina, ka tieši minētie pārtikas izstrādājumi ir par pamatu visas pasaules eksistencei, secināja TM.

Ministrija piebilda, ka neesot saprotams draudzes statūtos norādīto darbību uzdevuma – “pasludināt tefteļu un makaronu gaismu” – loģiskais tvērums un saturiskā būtība. Ministrija ir konstatējusi, ka draudzes mērķis neesot nodoties konkrētas reliģijas piekopšanai, kādas mācības attīstībai vai dievišķas būtības slavēšanai, bet tā veicina “kritisko domāšanu”, apšaubot noteiktas vērtības un pieņēmumus.

Atzinumā arī bija atgādināts, ka Latvijas identitāti Eiropas kultūrtelpā kopš senlaikiem veido latviešu un lībiešu tradīcijas, latviskā dzīvesziņa, latviešu valoda, vispārcilvēciskās un kristīgās vērtības. Savukārt pastafariānisma mācība un idejas tendētas uz kristīgās mācības un vērtību noniecināšanu, parodēšanu un nozākāšanu. Draudzes reģistrācija varētu radīt naida celšanu noniecinošās attieksmes dēļ pret Latvijā jau reģistrētajām dominējošām reliģijām, secinājusi TM.

Arī Drošības policija (DP) bija izvērtējusi saņemtos dokumentus par minēto organizāciju. Kā skaidroja DP preses sekretāre Līga Pētersone, pārbaudes rezultātā dienestam radās pamatotas šaubas, vai minētā organizācija definējama kā reliģiska organizācija un tās norādītā ticība kā reliģija.

Savukārt tiesībsargs Juris Jansons nebija pārliecināts, vai atteikums reģistrēt “Rīgas Pastafariānisma draudzi” atbilst Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijai, kur noteikts, ka ikvienam ir tiesības uz domu, apziņas un reliģijas brīvību.

Tikmēr Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes profesors Valdis Tēraudkains skaidroja, ka “Pastafariānisms” ir kustība, kas veidojusies ASV kā protests pret kreacionismu jeb uzskata, ka pasaule, dzīvība un cilvēks ir dievišķas radīšanas rezultāts, mācīšanai skolās. Vairākumā valstu, izņemot Nīderlandi un Jaunzēlandi, tā nav atzīta kā reliģija. “Bobija Hendersona 2005.gadā izveidotā “Lidojošā makaronu monstra baznīca” ir populāra jauniešu vidū, droši vien pateicoties satīrai un dogmu noliegumam,” skaidroja profesors.

Saistītās tēmas: ReliģiaRīgas Pastafariānisma draudzesTiesa

youtube icon
Abonēt youtube