Teroristu grupējums “Islāma valsts” Lielbritānijā un citviet Eiropā vēlas sarīkot ķīmiskos uzbrukumus ar daudziem upuriem, paziņojis britu valsts drošības ministrs Bens Voless.

Viņš norādīja uz britu varasiestāžu bažām, ka “Islāma valstij” zaudējot pozīcijas Tuvajos Austrumos, Lielbritānijā atgriezīsies briti, kas devušies karot džihādistu rindās.

Ministrs intervijā laikrakstam “The Sunday Times” atzina, ka “Islāma valsts” vēlas sarīkot “uzbrukumus ar daudziem upuriem”.

“Viņiem nav morālu iebildumu izmantot ķīmiskos ieročus pret iedzīvotājiem, un, ja viņi varētu, viņi to šajā valstī darītu,” piebilda Voless.

Laikrakstā gan norādīts, ka nav konstatēts konkrēts džihādistu plāns sarīkot ķīmisko uzbrukumu, tomēr drošības dienesti ir rīkojuši mācības, gatavojoties šādai iespējamībai.

Voless vērsa uzmanību uz Marokas varasiestāžu pērnā gada februārī sagrautu “Islāma valsts” šūniņu šajā Ziemeļāfrikas valstī. Viņš pavēstīja, ka tajā gadījumā varasiestādes atrada toksiskas ķīmiskas un bioloģiskas vielas, kuras varētu izmantot paštaisītu sprāgstvielu un nāvējošu toksīnu pagatavošanai.

Domājams, ka karot uz Sīriju devušies apmēram 800 britu. Apmēram 100 tur gājuši bojā.

“Islāma valsts” 2015.gadā Sīrijas ziemeļrietumos jau izmantoja sinepju gāzi, liecina Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas rīcībā esošā informācija.

 


Foto: reuters

Saistītās tēmas: Bens VolessISISTerorakts

youtube icon
Abonēt youtube