“Savā dzīvē esmu kļūdījies atkal, atkal un atkal, bet tieši tādēļ man ir tādi panākumi,” tā reiz teicis Maikls Džordans.

Jā, lielākā cilvēku daļa necieš izgāšanos un kļūdīšanos. Cilvēki bieži vien ir tik apsēsti ar savām kļūdām un vēlmi uzvarēt, ka tas liedz pieņemt jaunus izaicinājumus, un tā nepārtraukti piedzīvo vilšanos.

Jā, nepārprotiet, neveiksmes un kļūdas tik tiešām ir nepatīkama lieta. Kad dzīve jums mēģina pateikt, ka kaut kam neesat pietiekami labs, tas var šķist nepatīkami, tomēr tieši tie ir tie brīži, kuros mums ir jācīnās un jāiet uz priekšu, kaut arī tajā brīdi tas šķiet teju vai neiespējami.

Darīt kaut ko, nezinot vai tas tev izdosies, vai tomēr piedzīvosi neveiksmi, ir tā vērts. Ja tu sevi nepiespied un neizaicini, tev nav iespēja augt  un pilnveidoties. Kā tajā teicienā: “Komforta zona ir skaista vieta, tomēr tajā nekad nekas neaug.”

Kļūdas var būt viens no vislielākajiem dzinuļiem, kas ved uz panākumiem.

1. Neveiksmes tevi uzved uz cita ceļa.

Kad tu piedzīvo neveiksmi un kļūdies, tā, iespējams, ir zīme, ka tu esi uz nepareizā ceļa. Tā, protams, ir tikai tad, ja skaidri apzinies, kādi ir tavi nospraustie mērķi un vīzija. Jā, neveiksmes sāp, tomēr, ja sirdī nejūti, ka šis patiesi ir pareizais veids/ceļš, kurā dodies, laiks iet citā virzienā. Tomēr, ja zini, ka ceļš ir pareizais, jāiet ir uz priekšu, kaut arī sākotnēji tas var šķist neiespējami.

2. Kļūdas apstiprina tavu iepriekšējo virzienu.

Brīžos, kad kļūdies, bet spēj piecelties, saņemties un turpināt doties uz priekšu, tu nosūti sev ziņu, ka tiešām to vēlies, kaut arī zini, ka nebūs viegli.  Šādas darbības stiprina tevi un gribu uzvarēt un sasniegt nospraustos mērķus. Pat, ja pēc kritiena joprojām spēj piecelties un caur sāpēm un pūlēm doties pēc sava mērķa, tad zini, ka tu esi uz pareizā ceļa.

3. Ieskaidro sev to, ka mērķis, uz kuru tu ej, ir tā vērts.

Cīnīšanās, kaut arī esi piedzīvojis neskaitāmas neveiksmes, parāda tev to, ka joprojām sev tici. Kaut arī saskaries ar neveiksmēm, tu esi gatavs iet līdz uzvarai, lai tur vai kas. Šādas darbības vien tevi motivē un zemapziņā iezīmē to, ka ne tikai mērķis ir tā vērts, bet arī tu esi tā vērts, lai sasniegtu to. Brīdī, kad spēj pārkāpt pāri negatīvai atgriezeniskajai saitei, kad spēj pieņemt kritiku un neveiksmes, tu kļūsti apņēmīgāks un motivētāks. Šajā brīdī kļūda kļūst par dāvanu.

4. Izaicinājumi ir tie, kas liek tev augt un pilnveidoties.

Kļūda un neveiksme vien parāda to, ka ir lietas, kuras tev vēl ir jāmācās un jāpilnveido. Daudzi cilvēki nespēj apzināties to, ka neveiksme veido un māca kļūt par to cilvēku, kurš ar laiku spēs sasniegt savu mērķi. Kad tu spēj apzināties neveiksmes kā mācību – tu audz un pilnveido sevi. Tu apgūsti jaunas lietas un saproti, ko esi darījis nepareizi. Skaties tālāk par kļūdīšanās sāpēm.

5. Veids, kā tu sadzīvo ar neveiksmēm, iedvesmo citus.

Tas, kā tu pārvari neveiksmes, noteikti kādā brīdī ietekmēs un motivēs citus. Kā tu parādi savu cīņu ar neveiksmēm, var mainīt apkārtējo dzīvi un no tevis var smelties iedvesmu tam, kā pašiem sasniegt lielus mērķus. Gan tavi fani, gan kritiķi vienmēr skatīsies uz tevi brīžos, kad kļūdies. Un tu kļūdīsies, tomēr ne jau kļūdas tie gaida. Tie gaida to, kā tu ar tām sadzīvosi un kā spēsi piecelties un doties tālāk. Ja pēc sakāves spēj piecelties, notriekt putekļus no pleca un doties tālāk, tā būs kā motivācija citiem. Tu dosi signālu, ka kļūdīties nav nekas slikts un ka pēc neveiksmēm vienmēr ir iespējams doties tālāk.

Saistītās tēmas: kļūdasmērķus nospraušananeveiksmespadomi

youtube icon
Abonēt youtube