Karaliene Elizabete II ceturtdien oficiāli apstiprināja likumu, kas pilnvaro Lielbritānijas premjerministri Terēzu Meju sākt sarunas par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Pārstāvju palātas spīkers Džons Berkovs parlamentā pavēstīja par karalienes akceptu, kas izraisīja valdošās Konservatīvās partijas likumdevēju sajūsmu.

Karalienes paraksts uz likumprojekta ļauj Mejai jebkurā brīdī iedarbināt Lisabonas līguma 50.pantu, sākot divus gadus ilgo izstāšanās procesu.

Lielbritānijas parlaments likumprojektu atbalstīja jau pirmdien.

Meja ir paziņojusi, ka līdz marta beigām nosūtīs vēstuli Eiropadomei, informējot bloka līderus par Lielbritānijas izstāšanos no ES

Meja arī pavēstīja, ka informēs parlamentu par to, ka ir iedarbinājusi 50.pantu. Sākotnējā reakcija no Eiropas Komisijas (EK) ir gaidāma 48 stundu laikā.

Nopietnas sarunas gan nav gaidāmas vēl vairākas nedēļas vai mēnešus, jo abām pusēm būs jāsagatavojas.

Sākotnēji tika prognozēts, ka Meja jau šonedēļ iedarbinās 50.pantu, tomēr šo plānu varētu būt mainījusi Skotijas premjerministres Nikolas Stērdženas pirmdien izteiktā prasība rīkot jaunu neatkarības referendumu Skotijā.

ES referenduma kampaņas laikā britu tabloīds “The Sun”, atsaucoties uz anonīmu avotu, vēstīja, ka Elizabete II ir “Breksita” atbalstītāja, tomēr Bekingemas pils šādas ziņas noliedza.


 

Saistītās tēmas: BrexitElizabete II

youtube icon
Abonēt youtube