2016.gada beigās Latvijā tika uzsākts apjomīgs klīniskais pētījums zobu implantoloģijas jomā, kas ilgs līdz 2018. gadam. Kārtējais tā etaps veiksmīgi noslēdzās otrdien, 21.martā. Pētījumu veic Šveices kompānija Straumann – pasaules līderis zobu implantu, protezēšanas detaļu un audu reģenerācijas produktu ražošanā, pazīstams ar ievērojamiem ieguldījumiem klīniskajos pētījumos, kas regulāri tiek veikti dažādās pasaules valstīs. Latvijā šāds zinātnisks pētījums notiek pirmo reizi. Pētījumā investēti 44 tūkstoši eiro.

Pētījuma galvenais mērķis ir klīniski novērtēt zobu protēžu jauno stiprinājumu sistēmu Novaloc salīdzinājumā ar līdzšinējo Locator sistēmu. Visi klīniskā pētījuma etapi norisinās sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūtu un zobārstniecības klīniku “Adenta”. Pētījumā piedalās 20 pacienti vecumā no 43 līdz 77 gadiem, kuri atlasīti pēc noteiktiem kritērijiem: atbilstoša mutes gļotāda, žokļa kaula daudzums un zobu implantu ievietošanai piemērots vispārējais veselības stāvoklis. Visiem pacientiem tika uzstādīti divi zobu implanti, kas jau ir veiksmīgi integrējušies un uz kuriem tika uzstādītas zobu protēzes. Pētījuma process ilgs pusotru gadu, pētnieki novēros pacientus un fiksēs jaunās stiprinājumu sistēmas Novoloc rezultātus, salīdzinot tos ar pašreiz lietoto Locator.

“Zobu zaudēšana un mutes dobuma saslimšanas ir nozīmīgas veselības aprūpes nozares problēmas,” stāsta Šarūnas Perminas, Straumann oficiālā izplatītāja SIA MED GRUPE valdes loceklis. “Mūsdienu implantoloģijai ir jārisina ne tikai estētiskās problēmas, bet arī jāveic zobu trūkuma dēļ zaudēta veselības līdzsvara atjaunošana. Latvijas iedzīvotāju zobu veselības stāvoklis nav apmierinošs: plaši tiek pielietotas izņemamās zobu platītes, kuras slikti turas mutē un ir ārkārtīgi neērtas. Zobu protezēšanas tehnoloģija, izmantojot tikai divus implantus, nodrošina daudz lielāku pacienta dzīves kvalitāti atšķirībā no tradicionālajām zobu platītēm, turklāt izmaksā mazāk, salīdzinot ar neizņemamajām zobu protēzēm, kam nepieciešami 4-6 implanti.”

“Mūsdienās veiksmīgi tiek pielietots zobu atjaunošanas veids ar divu zobu implantu palīdzību, taču kompānija Straumann ir izstrādājusi jaunu stiprinājumu sistēmu Novaloc, kas ievērojami palielina šādas ārstēšanas metodes efektivitāti,” stāsta medicīnas konsultants (European Medical Advisor), Straumann institūta pārstāvis Pedro Goncalves. “Tehnoloģijā Novaloc tiek izmantots ļoti izturīgs materiāls, jauns dizains un īpašs pārklājums, kas pasargā no abrazīvā nodiluma un ievērojami palielina zobu protēzes lietošanas ilgumu. Pateicoties šīs sistēmas īpašībām, zobārstiem būs iespēja novērtēt zobu implantēšanas plašās iespējas, savukārt pacienti varēs novērtēt spēcīgo un noturīgo protēžu stiprinājumu, kā arī tā sniegto augsto komforta līmeni.”

 


Foto: wikimedia

Saistītās tēmas: PētījumsZobārstniecība

youtube icon
Abonēt youtube