Pagājušajā gadā Patentu valdē kopumā reģistrētas 1027 Latvijas izcelsmes, 113 starptautiska mēroga un 162 Eiropas Savienības preču zīmes,  informēja Patentu valdē.

“Ar katru gadu uzņēmēju pieteikto preču zīmju skaits pieaug. Ja 2010.gadā Latvijas izcelsmes preču zīmju reģistrāciju skaits bija 29,8% tad pērn – jau 45,7%. Tas apliecina, ka Latvijas uzņēmēji aizvien nopietnāk izturas pret savu preču zīmju aizsardzību gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā,” sacīja Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis.

Lai popularizētu iespēju Latvijas uzņēmējiem aizsargāt un reģistrēt preču zīmes, piekto gadu pēc kārtas Patentu valde sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK) rīko konkursu “Gada preču zīme”, kurā balvas tiek pasniegtas divās kategorijās – “Gada preču zīme – Latvijai” un “Gada preču zīme – pasaulei”.

Patlaban pirmā kārta ir noslēgusies, tādējādi atklājot otro kārtu – sabiedrības balsojumu tīmekļa vietnē www.lrpv.gov.lv. “Konkursa mērķis ir godināt tos Latvijas uzņēmējus, kuri novērtē rūpnieciskā īpašuma aizsardzības sistēmas radītās priekšrocības un popularizē Latvijas preces vai pakalpojumus, tādējādi kopumā veicinot veiksmīgu Latvijas uzņēmējdarbības attīstību,” norādīja Laganovskis.

Sabiedrības balsojums Patentu valdes tīmekļa vietnē noritēs līdz 7.aprīlim. Apbalvojuma saņēmēji tiks noskaidroti, ņemot vērā sabiedrības balsojuma rezultātus (50%), kā arī žūrijas komisijas balsojumu (50%). Patentu valdes ceļojošo balvu un piemiņas balvu, kā arī īpašo LTRK balvu konkursa uzvarētājiem pasniegs Pasaules Intelektuālā īpašuma dienai veltītā pasākumā šogad 26.aprīlī.

Šogad konkursa dalībnieku vidū ir gan lielu uzņēmumu zīmoli, gan preču zīmes, kas pieder maziem un vidējiem uzņēmumiem. Lielākā daļa jeb 70% konkursam pieteikto preču zīmju īpašnieki ir no Rīgas.

Piecu gadu laikā visdažādāko nozaru pārstāvji konkursam ir pieteikuši gandrīz 500 preču zīmju. Starp iepriekšējo gadu uzvarētājiem nominācijā “Gada preču zīme – Latvijai” ir tādi uzņēmumi, kā SIA “Enogam”, SIA “Milzu!”, SIA “Manilla” un Jelgavas novada pašvaldība. Savukārt, nominācijā “Gada preču zīme – pasaulei” apbalvojumu ir saņēmušas AS “Spodrība”, SIA “Lattelecom”, SIA “Latvijas piens”, SIA “Marine Insurance Services”.

 


Foto: pexels

Saistītās tēmas: PatentiPreces

youtube icon
Abonēt youtube