Arī Somija virzās prom no regulācijas un monopoliem gāzes tirgū, šodien konferencē “Ceļā uz integrētu reģionālo dabasgāzes tirgu Baltijā un Somijā” sacīja Somijas Ekonomikas un nodarbinātības ministrijas pārstāvis Arto Rajala.

Viņš norādīja, ka Somijas valdība vakar, 11.maijā, pieņēma ļoti svarīgu lēmumu gāzes jomā – atbalstīta likumdošanas iniciatīva, kas virzās prom no regulācijas un monopoliem un atver Somijas gāzes tirgu no 2020.gada, kad paredzēts pabeigt Somijas-Igaunijas starpsavienojumu “Balticconnector”.

Rajala atzīmēja, ka pēc 2020.gada Somija atbildīs Eiropas Savienības prasībām gāzes jomā.

Vienlaikus, pēc viņa teiktā, rūkošais gāzes patēriņš Somijā – tāpat kā Baltijas valstīs – ir liels izaicinājums, taču gāzei joprojām būs vieta kopējā energoapgādes sistēmā.

Latvijas Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jānis Patmalnieks pauda gandarījumu par šādu būtisku Somijas soli, vienlaikus uzsverot tā nozīmi un potenciālu reģionāla gāzes tirgus izveidē.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka Eiropas Komisijas, Baltijas un Somijas eksperti un lielākie dabasgāzes tirgus komersanti konferencē Rīgā šodien diskutē par reģionālā gāzes tirgus izveides aspektiem.

Reģionālais gāzes tirgus pilnībā varēs sākt darboties pēc Lietuvas-Polijas starpsavienojuma (plānots 2021.gadā) un Igaunijas-Somijas starpsavienojuma “Balticconnector” (plānots 2020.gadā) izbūves.

Foto: Shutterstock

Saistītās tēmas: Gāzes tirgusmonopolsSomija

youtube icon
Abonēt youtube