Katrā no maija pirmajām trim dienām Latvijā sasniegta līdz šim augstākā saules ultravioletās radiācijas indeksa vērtība šajā gadā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Oficiālie mērījumi tiek veikti tikai Rucavā. 1.maijā ultravioletās radiācijas indekss Rucavā pakāpās līdz 4,8 punktiem, 2.maijā – līdz 5,3, 3.maijā – līdz 5,6 punktiem. Šis rādītājs ir mazliet augstāks nekā iepriekšējos gados šajā laikā un lielākais kopš pērnā gada augusta.

Lielākais ultravioletais starojums zemi sasniedz dienas vidū – no plkst.12 līdz 15. Cilvēki ar īpaši jutīgu ādu, ja netiek ievērota nekāda piesardzība, saulē var apdegt pat 20 minūšu laikā. Ieteicams nēsāt galvassegu, saulesbrilles un aizsargājošu apģērbu.

Jāņem vērā, ka daudzas virsmas, it īpaši ūdens un baltas smiltis, atstaro ultravioletos starus, tāpēc ēna reizēm aizsargā tikai par 50 procentiem. Arī gubu mākoņi, kas neaizsedz sauli, palielina saņemtās ultravioletās radiācijas devu.

Kā ziņots, maija sākumā saule spīd tikpat spoži kā augusta sākumā, turklāt nenosauļota āda ir jutīgāka pret ultravioleto starojumu, tādēļ pavasarī jāievēro lielāka piesardzība.

Sauļošanās sezonu vēlams uzsākt pēc iespējas agrāk, kamēr ultravioletā radiācija nav sasniegusi gada augstāko līmeni. Latvijā visintensīvākais saules starojums ir jūnijā un jūlija pirmajā pusē.

Lai izvairītos no apdegumiem, kas ir galvenais riska faktors ādas ļaundabīgo audzēju attīstībā, uzsākot sauļošanās sezonu, sākumā saulē drīkst atrasties tikai pavisam neilgu laiku, vēlāk sauļošanās ilgumu var palielināt.

youtube icon
Abonēt youtube