Sīrijas valdības spēki ar Krievijas kara aviācijas atbalstu plašā tuksneša apvidū valsts vidienē ceturtdien pilnībā aplenkuši džihādistu grupējuma “Islāma valsts” karotājus, paziņoja monitoringa organizācija.

Valdības karaspēka vienības, kas bija izvietotas Badijas tuksneša ziemeļos un dienvidos, satikušās un ieņēmušas Džabal Daheku, pavēstīja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija “Syrian Observatory for Human Rights” (SOHR).

Ielencot džihādistu vienības, valdības karaspēks “Islāma valstij” devis “stratēģisku triecienu”, skaidroja SOHR.

Valdības karaspēka operācija pret “Islāma valsti” centienos atkarot Badiju, kas plešas no valsts vidienes līdz Irākas un Jordānijas robežām, ilgst vairākus mēnešus.

“Islāma valsts” šo reģionu ieņēma 2014.gadā.

Kaujas joprojām turpinās netālu no Suhnas, kas ir viena no tuksneša apvidus lielākajām pilsētām.

Uzvara šajā reģionā tiek uzskatīta par vienu no galvenajiem nosacījumiem, lai valdības karaspēks varētu atgūt Deir ez Zoru. Tā ir pēdējā Sīrijas province, kas teju pilnībā atrodas “Islāma valsts” kontrolē.

Džihādisti jau labu laiku aplenkumā tur valdības karaspēku provinces galvaspilsētā.

Pirms uzbrukuma Deir ez Zorai valdības karaspēkam vispirms “Islāma valsts” pilnībā ir jāsakauj tuksneša rajonā, pretējā gadījumā tās karaspēks var palikt neaizsargāts pret džihādistu uzbrukumiem, skaidro eksperti.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

“Islāma valsts” vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur “kalifātu” un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret “Islāma valsti”, pēdējā laikā džihādistu kontrolētās teritorijas ievērojami sarukušas.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī ir uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

youtube icon
Abonēt youtube