Pēc ievērojama ‘iekritiena’ aprīļa mēnesī, mājokļu kreditēšana jūlija un augusta mēnešos atgriezusies gada sākuma un arī iepriekšējā gada līmenī. Apkopojot gada pirmo astoņu mēnešu datus, redzams, ka šogad lielākais mājokļu kredītu apjoms SEB bankā piešķirts tieši jūlija mēnesī, pārsniedzot 15 miljonus eiro.

SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars komentē: “Gada pirmajos trīs mēnešos redzējām ļoti labu aktivitāti mājokļu kredītu pieprasījuma ziņā, tādu, kāds tas ir bijis pēdējo gadu laikā. Ļoti strauja sabremzēšanās notika, iestājoties ar COVID-19 saistītiem ierobežojumiem marta otrajā pusē un īpaši aprīlī, kad pieprasījums pēc mājokļu kredītiem sasniedza vien 30% no 2019.gada aprīļa pieprasītā un piešķirtā apjoma. Savukārt maija otrajā pusē jau bija vērojams aktivitātes pieaugums. Jūlijā pieprasījums ļoti strauji atdzīvojās, arī augusts ir ļoti aktīvs mēnesis, un turpmāk viss būs atkarīgs no tā, kā globāli veiksies ar vīrusa izplatības mazināšanu.”

Turpinot viņš saka: “Jārēķinās, ka jebkādu ierobežojumu ieviešana nes līdzi patērētāju uzvedības maiņu un ekonomikas bremzēšanos. Tas apliecina, ka šis gads būs ļoti mainīgs attiecībā uz mājokļu kredītu pieprasījumu, bet klientu uzvedība un pieprasījums seko fona informācijai – lielāka nenoteiktība nozīmē lielāku piesardzību.”

Dati norāda, ka SEB banka šī gada pirmajos sešos mēnešos ir piešķīrusi mājokļu kredītos vairāk nekā 76 miljonus eiro, lai finansētu vairāk nekā 1000 projektus – mājokļu iegādi, būvniecību vai labiekārtošanu. Jūlijs ir arī otrs aktīvākais mēnesis mājokļu kredītu jomā, ja salīdzinām datus pēdējā gada laikā, atzīmē bankā.

Salīdzinot laika periodu no šī gada jūlija līdz aizvadītā gada jūlijam, aizvadītā gada oktobris ir bijis aktīvākais mēnesis izsniegto mājokļu kredītu ziņā.

Neskatoties uz apkārtesošajām pārmaiņām, priekšnoteikumi aizdevuma saņemšanai nav mainījušies – banka vērtē aizņēmēja ienākumus, kredītvēsturi, esošo kredītsaistību slogu, kā arī spēju nodrošināt līdzfinansējumu. Ja ir stabila darba vieta un ienākumi, un, ja gatavība uzņemties ilgtermiņa kredītsaistības ir pārdomāta, klientam nav šķēršļu saņemt aizdevumu mājokļa iegādei.

Lemjot par aizdevuma piešķiršanu, tiek vērtēta arī īpašuma atrašanās vieta, īpašuma kvalitāte un likviditāte, taču izšķiroša vienmēr būs klienta ienākumu stabilitāte un pietiekamība kredītsaistību izpildei. Latvijā, salīdzinot ar Lietuvu un Igauniju, ir ļoti liela galvaspilsētas dominance darba tirgū, līdz ar lielākais pieprasījums joprojām ir Rīgā un Pierīgā.

Savukārt ārpus Rīgas un Pierīgas lielākais no jauna piešķirto mājokļa kredītu skaits šobrīd ir Jelgavā, Liepājā, Daugavpilī un Rēzeknē.

Foto: Unplash.com

youtube icon
Abonēt youtube