Šo sievieti gribētos dēvēt par burvi – viņas spēkos ir veikt lielas pārvērtības. Viņas darbs ir viņas sirdsdarbs. Viņa ciena sevi un vēlētos, lai katra sieviete sevi mīl. Rīta kafijas žurnāliste Gunta Kūla šajā nedēļā sarunājas ar vizuālā tēla stilisti, blogeri, Unastyle pasniedzēju, meistari – Lauru Valutu.

Laura skaistumkopšanas jomā darbojas jau 13 gadu. Ja būtu jāieskicē viņas sasniegumi pāris vārdos, to izdarīt būtu grūti, jo pieredze patiesi ir iespaidīga. Viņai arī ieguvusi vairākas izglītības.

Vienmēr ir interesanti noskaidrot, kā cilvēki izvēlas savas profesijas. Lauras gadījumā skaistumkopšanas joma nav nākusi kā lolots sapnis no bērnības. Tās drīzāk ir bijušas dzīves piespēlētās iespējas, kuras pieņemot, Laura ir tur, kur ir šobrīd. Arī pandēmijas laikā nevienu brīdi nav palikusi bez darba.

Jautājot, vai profesijas izvēle ir bijusi pareizā izvēle viņas dzīvē, Laura atbild: “Man ir grūti spriest, vai tā ir bijusi mana labākā vai sliktākā izvēle, jo tāpat man interesē vēl daudz kas cits, kā, piemēram, psiholoģija, valodas un  vēl. Bet es nebūt nesūdzos par profesijas izvēli.”

Lasiet arī: Rīta kafija sarunājas | Unastyle dibinātāja Una Bernatoviča atklāti par dzīvi, profesiju un sevi pašu

Laura ir teju pati sev priekšniece. Viņa lielākoties izvēlas, cik daudz stundu nedēļā strādās, un ir priecīga, ka arī finansiāli šī profesija viņu apmierina.

“Iespējams, es domātu citādi, ja Covid-19 dēļ ierobežojumi turpinātos ilgāku laika posmu, tad gan emocionālā kapacitāte noteikti kaut kad tiktu izsmelta. Nepieciešamības gadījumā es varētu darīt arī kaut ko citu,” parādot savu spēju pielāgoties, noteic stiliste.

Pamatskolā es ģērbos “super jancīgi”

Laura pati sevi dēvē par “nestandartu”. Katras meitenes dzīvē pienāk posms, kad rodas vēlme pucēties, pamēģināt kaut ko jaunu. Tāpēc jautājums Laurai, no kurienes viņai radās interese par modi, vai tas nācis no ģimenes?

“Nē, tas nav nācis no ģimenes, jo es uzaugu ģimenē, kurā mamma strādāja, un viņai nebija laika stāstīt ne par to, ka ir jāpucējas, ne atlika laiks sarunām par skaistumkošanu. Attiecīgi arī iespējas Padomju laikos bija niecīgas, pat ja sievietes gribēja pucēties. Manā gadījumā kreativitāte ir līdusi ārā jau no pamatskolas laikiem. Mēs ar manu klasesbiedreni ģērbāmies priekš tiem laikiem “super jancīgi”, bet mums patika. Mēs krāsojāmies, draudzenes mamma mums sagādāja visvisādus dekoratīvās kosmētikas produktus, un mēs eksperimentējām,” stāsta Laura.

“Skatoties uz vidusskolas bildēm, tieši tas pats. Liekas, ka mans izskats vienmēr bijis nestandarta. Gan matu sakārtojums un griezums, gan apģērba izvēle. Es pieļauju iespēju, ka tā vide ir bijusi tā, kas mani pamazām ievirzījusi mākslā.”

Kā zināms, Lauras pirmā izglītība ir vides dizaina speciāliste. Viņa arī neslēpj, ka skolas laikā nav bijusi matemātiķe, vairāk viņai padevusies radošā sfēra.

Ja vēl par profesiju, tad – lai gan nav bijis tāds viens “grūdiens”, kas devis iemeslu ielēkt skaistumkopšanas pasaulē, tomēr dzīve Laurai piespēlēja iespējas, un viņa tās saskatīja un izmantoja. Pirms vēl pati sāka “pucēt” citus, viņa piedalījās reklāmās kā modele, kas deva iespēju ielūkoties aizkadrā. Šī pieredze joprojām ir Lauras atmiņā, kādā intervijā viņa teica: “Es redzēju, kā ar kosmētiku var izmainīt cilvēku.” To Laura apbrīnojusi, un, rau, viņa jau vairāk nekā 13 gadu ir vizuālā tēla stiliste.

“Arī mani skolā apcēla”

Nav noslēpums, ka sievietēm mēdz būt daudz kompleksu par izskatu. Vai Laurai tādi ir?

“Skaidrs, ka skolas laiks ir nežēlīgs laiks. Kompleksos ātri var iedzīt. Es neesmu standarta izskata – es neesmu pēc sejas tipiska latviete, ar sava veida mobingu esmu saskārusies arī es. Jā, daļa mani apcēla. Bet es atceros, ka daļa arī ievēroja manu atšķiršanos, un novērtēja to ar komplimentiem.”

Laura atzīst: “Ir bijuši nepatīkami brīži, es nenoliegšu, bet nekad nav bijis tā, ka, ejot mājās, es sēžu un raudu. Vismaz es sevi tādu neatceros.”

Un pieaugušā vecumā es skatos uz cilvēkiem, domājot, ka visi cilvēki ir skaisti. Katram ir tā sava odziņa, bet ir daudzi, kuri aiz tās savas nolaidības, to savu skaistumu noslēpj.

Jautājumā par sevis mīlēšanu, Laura atbild vienkārši: “Viss ar to ir kārtībā, man pat nav ko vairāk pateikt, jo patiešām viss ir kārtībā. Protams, ir veiksmīgās un mazāk veiksmīgās dienas, bet tie nav kompleksi.”

Runājot par sevi uzlabošanu, Laura atklāj, ka ir piestrādājusi pie sava smaida jeb sataisījusi zobus. “Uzskatu, ka es kā cilvēks, kurš bieži publiski uzstājas, pasniedz sevi sociālajos tīklos, televīzijā, es jūtos labāk, ja esmu sakārtojusi to, ko daba man nav devusi. Bet arī zobi nav bijis mans komplekss, tas vairāk ir bijis novērojums.”

Vai sievietes ir nolaidušās?

Runājām arī par to, kā un vai sievietes ir izmainījušās Covid-19 laikā. Pandēmija ieviesa korekcijas teju ikviena cilvēka ikdienā. Daļa iedzīvotāju biroja, kabineta telpas nomainīja pret mājām, veicot darbu attālināti. Taču vai tas ir iemesls tam, lai beigtu par sevi rūpēties? Laura strikti nosaka: “Nē!”

Viņa saka: “Es teiktu, ka tās sievietes, kuras par sevi rūpējās, arī pandēmijas apstākļos atrada risinājumus, taču tām sievietēm, kurām dzīvē tas nekad nav bijis galvenais vai prioritāte, tās viennozīmīgi izmantoja šo situāciju kā attaisnojumu tam, ka vēl jo vairāk var neko nedarīt.

Šobrīd gan ļoti izteikti var just, ka sievietes sāk apzināties, ka ir pavadīts ilgs laiks šādos apstākļos, un viņas vēlas izrauties no mājām, vēlas nomainīt garderobi, vēlas sevi iepriecināt, iemācīties kaut ko jaunu.”

Skatoties Lauras Valutas Instagram kontu, iedvesmojos! Kā neprofesionālim skatoties, redzu: vienmēr pārdomāts apģērbs, viņai ir savs stils, skaistas fotogrāfijas, un tajā ir arī sarunas par sieviešu priekiem un niekiem. Tāpat viņas Youtube blogā ieteikumi par skaistumkopšanu, idejas ikdienas meikapam.

Cieņa pret sevi

Vai nav grūti vienmēr izskatīties “līmenī”? Laura uzreiz saka: “Ko nozīmē līmenī?! Man nebūt nav apgrūtinājums par sevi rūpēties. Manuprāt, ja sievietei ir cieņa pret sevi, tad minimālas higiēnas prasības kā tīri mati, tīrs apģērbs ir pilnīgi normāla lieta. Es nebaidos sporta tērpā, bez dekoratīvās kosmētikas iet uz veikalu, jo matiem nav obligāti jābūt ieveidotiem, bet gan tīriem.

Ja garderobē tiek ieviests kvalitatīvs apģērbs, ar kuru nav neērti doties ārpus mājas, ja ir matu ķemme, tad, manuprāt, tas ir pilnīgi pietiekami, lai sieviete justos labi.”

Ja runājam par dekoratīvo kosmētiku, tad, pēc manām domām, ar tās palīdzību sieviete var tikai paspilgtināt savu tēlu. Protams, ir arī tādas sievietes, kurām ne tik labi padodas sev iezīmēt uzacis vai lūpas, bet mūsdienās sievietes ir aplaimotas ar iespēju veidot permanento meikapu, kas vēl jo vairāk atvieglo ikdienu. Piecelies un jau esi skaista! Iespējas ir.

Cik laika Laura Valuta no rītiem velta sev laiku?

Viņa atklāj, ka tā ir aptuveni pusotra stunda sev no rīta, lai justos komfortā ar sevi un būtu gatava dienai.

Laura vēro!

Tāpat kā rakstnieks vienmēr pamanīs gramatikas kļūdas, tāpat arī stilists savu profesionālo aci nevar tik vienkārši nolikt malā. Jautājot, vai ikdienā Laura vēro cilvēkus uz ielām, viņa saka: “Jā, es vēroju. No tā var izdarīt labus secinājumus, kā darīt un kā – nedarīt. Ja es varētu fotografēt cilvēkus, man būtu ļoti spilgti uzskatāmi piemēri ar ļoti labiem un sliktiem variantiem. Un reizēm ir vajadzīgs tik maz, lai no šķietami nepiemērota tēla, padarītu to par wow koptēlu.”

Interese tirdīja pajautāt, vai stiliste kādreiz ir uz ielas kādu uzrunājusi, lai dotu padomu?

“Nē. Es domāju, ka man nav tādas tiesības norādīt, kas ir labi, kas ir slikti, ja manu profesionālo viedokli nejautā. Lai dotos pie stilista, cilvēkam pašam tas ir jāgrib. Nevajag nākt pie manis, ja klients iestājies pozā, nu parādi, ko tad tu vari. Tas nav man.”

Savus klientus uz humpalām nevedu

Viens no pakalpojumiem, ko Laura piedāvā, ir doties ar viņu iepirkties vai veikt skapja rezīviju.

“Kādam nepieciešams saposties uz pasākumu ar noteiktu dresscode, cits vēlas atjaunot savu garderobi. Cits atkal vēlas saprast, vai tas, kas ir skapī ir derīgs, un kā jau ar esošajām lietām var variēt,” teic Laura.

Ja kādam radusies vēlme šādai pēcpusdienai – vairāk lasiet šeit.

Reizēm mēdz teikt, ka humpalas jeb lietoto preču veikalu ir Vintage stila paradīze. Nav noslēpums, ka arī sabiedrībā atpazīstamas personības iepērkas second hand veikalos, bet vai tur iepērkas ar Laura Valuta un vai viņa uz humpalām dodas ar saviem klientiem?

“Savus klientus uz humpalām es nevedu. Jāsaka, ka arī es pati humpalās nu jau nelabprāt iepērkos, jo manā uztverē tas ir “neglīts bizness”. To, ko cilvēki reizēm nodod labdarībai, tas tiek pārdots šajos veikalos. Humpalas pelna ļoti lielas summas. Tas manā uzskatu un vērtību skalā neatbilst tam, kam es ticu.

Protams, ka tur var atrast fantastiskas pērles, bet man vairāk nospēlē mani principi.”

Ja vēl paturpinām sarunu par vērtējumu, tad vaicājām, vai mūsu sabiedrībā novērojamas kādas tipiskas kļūdas vai kāda īpatnība? “Tas, kas ļoti krīt acīs – mēs ģērbjamies ļoti tumšās un drūmās krāsās. Viss saplūst vienā lielā, pelēkā masā. Reizēm šķiet, ka cilvēki nevēlas, lai tiktu pamanīti. Mūsu sabiedrībā ir ļoti maz personību. Tāpat esmu novērojusi, ka daudzi nevēlas atvadīties no iemīļotajiem apģērbiem, kam jau ir desmit un vairāk gadu.”

Vai, lai izskatītos labi, vajag daudz naudas?

“Laiks ir nauda, es teikšu tā. Ir divas opcijas: vai nu izmantot naudas resursus, lai saņemtu stilista pakalpojumu un ātri un efektīvi sasniegt rezultātu, vai, taupot naudas resursus, ir jāinvestē laiks. Rezultāts abos gadījumos būs vienāds. Esmu pārliecināta, ka manikīru katra sieviete var iemācīties sev uztaisīt pati. Tas pats attiecas par ādas vai matu kopšanu. Ari piemeklēt modernu un piemērotu apģērbu ir iespējams, tikai tas prasīs vairāk sava brīvā laika. Nav dārgi, ja esi gatavs to darīt pats!”

Kāpēc jālieto dekoratīvā kosmētika?

Ko vispār nozīmē labi izskatīties? Kam vispār nepieciešams grims, permanentais make up, estētiskās dermatoloģijas procedūras vai kosmētiskās ķirurģijas? Pareizā atbilde, šķiet, būtu uzlabot savu estētisko koptēlu, bet bieži vien īstais iemesls ir emocionāls, proti, saistīts ar sievietes paštēlu.

Laura Valuta uzskata: “Manuprāt, sieviete lieto dekoratīvo kosmētiku, lai paspilgtinātu un izceltu savu skaistumu.”

Vienlaikus speciāliste norāda, ka, viņasprāt, dekoratīvā kosmētika nav “mākslīgais skaistums”. “Manā uztverē mākslīgais skaitums ir plastiskā ķirurģija, ar ko mēs izmainām sevi, savu vizuālo izskatu, apjomu, formas, kas principā ir neatgriezeniskas izmaiņas.”

Jau pieminējām, ka Laura savulaik ar apbrīnu vēroja, ko grims spēj panākt: izmainīt cilvēku līdz nepazīšanai. Laura min, ka ar visu to, kas mūsdienās ir pieejams, var nokopēt teju ikvienu, bet, to visu noņemot, tu esi tu pats.

Spriedelējām, vai, noņemot dekoratīvo kosmētiku, ieskatoties spogulī, vai tas nevar radīt sekas jeb sievietes vairs sevi nepieņem bez kosmētikas. “Tas, iespējams, var novest pie sevis nemīlēšanas. Bet – tā nav kosmētikas vaina, tā ir psiholoģiska lieta. To gan es komentēt nevarēšu.”

via GIPHY

Vīrieši, kuri izsaka kritiku par dekoratīvās kosmētikas izmantošanu

Vīrieši mēdz izteikt dzēlīgus komentārus un pat izsmiet sievietes, kuras ikdienā lieto pamanāmāku, tomēr kvalitatīvi  uzklātu grimu, sakot, ka viņiem patīk dabiskais skaistums. Bet kas gan ir dabiskais skaistums? Laura gan ir savs skaidrojums, kāpēc vīrieši mēdz šādi izteikties, viņa iedala vīriešus divās kategorijās.

“Es neesmu tas cilvēks, kurš slavē un atbalsta super natural. Es nevienam neaizliedzu būt dabas bērnam. Bet, ja mēs runājam par vīriešiem, tad, pēc maniem novērojumiem, viņi dalās divās kategorijās: Vieniem patīk, ka sieviete izmanto dekoratīvo kosmētiku, piedomā pie kopējā ārējā veidola, un viņi jūtas lepni ar savu sievieti.

Bet ir otra kategorija – vīriešiem nepatīk, ka tiek izmantota kosmētika, bet bieži vien atkal ne jau tā kosmētika ir pie vainas. Tās ir tikai manas domas, bet esmu novērojusi, ka daļa vīriešu izjūt draudus jeb viņiem vairāk ir jāiespringt, ja sieviete labi izskatās. Viņi saprot, ka tad arī citi vīrieši varētu viņa sievieti uzlūkot. Un viņiem ir vieglāk, ja sieviete ir pelēka pelīte.”

Protams, ja skatāmies ārpus šiem piemēriem, tad ir vēl tādas sievietes, kuras neprot krāsoties, un ja ir tā, tad labāk tiešām nevajag, un šeit ir pamats tam, ka vīrietis var izteikties, ka bez kosmētikas ir labāk. Nemākulīgas rīcības rezultātā sieviete tieši pretēji var izskatīties prasti un lēti.

Ko internets mums nodara?

Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss pierāda, ka pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kuri pārmērīgi aizraujas ar virtuālo vidi. Pasaule ir kļuvusi pieejama – mums ir iespēja ielūkoties slavenību ikdienā, varam sekot līdzi citu ceļojumiem un blogeru un ietekmētāju ikdienai, bet cik daudz no tā ir patiesība?

Daļa iedzīvotāju šādā veidā var sevi iedzīt kompleksos, uzdodot sev jautājumus – kāpēc viņš var ceļot, bet es nē? Kāpēc viņa ir tik skaista, bet es tāda, kāda esmu? Kāpēc viņiem ir tik skaista māja, bet man nav? U.tml. Nav noslēpums, ka tehnoloģijas ir tik attīstītas, ka ne tikai ar grimu var izmainīt cilvēku, bet lietotnes var izmainīt pat ķermeņa aprises. Ja reiz sociālo tīklu galvenais mērķis bija iedvesmot, vai tas, ka tiek piedāvātas lietotnes, lai sevi mainītu, neliek cilvēkam justies nepilnvērtīgam?

Sarunā ar stilisti par šiem jautājumiem, viņa atgādina, ka katram pašam ir jāizvērtē, kam “sekot”. “Jautājums ir – vai cilvēks pats sevi spīdzina, patērējot laiku, ar skaudību skatoties uz citiem, vai tieši pretēji – iedvesmojas. Manuprāt, jebkurā lietā var atrast gan kaut ko labu, gan sliktu. Tāpat kā mēs reizēm veicam skapja revīziju, arī es ik pa laikam attīru savu Instagram kontu no informācijas, ko nepatērēju vai kura liek apšaubīt savas izvēles un dzīves kvalitāti.”

Sarunas nobeigumā stiliste vēlreiz atgādina – cieniet un mīliet sevi!

youtube icon
Abonēt youtube