Aleksandrs Dugins. Foto: Utochka Blogger/Flickr

“Krievu pasaules” ideologa Aleksandra Dugina meitu Darju uzspridzinājuši ukraiņi, uzskata amerikāņu specdienesti.

Vašingtona noliedz, ka būtu saistīta ar Duginas nogalināšanu – ukraiņiem nav sniegti nedz izlūkdati, nedz jebkāda cita veida palīdzība, ziņo The New York Times.

Turklāt amerikāņu amatpersonas paziņojušas, ka ASV nemaz nav zinājušas par šo operāciju, bet, ja zinātu, tad iestātos pret to. ASV šo uzbrukumu uzskata drīzāk kā simbolisku, kas neatstāj lielu ietekmi uz kaujaslaukā notiekošo. Vienlaikus tiek uzskatīts, ka tas var kļūt par pamatu konflikta eskalācijai.

ASV uzskata, ka Duginas nogalināšana bijusi drosmīgākā no operācijām Krievijas teritorijā, parādot, ka Ukraina ir spējīga piekļūt krievu publiskajām personām ļoti tuvu.

Atsevišķas ASV amatpersonas uzskata, ka operācijas mērķis bija Darjas Duginas tēvs – “krievu pasaules” ideologs Aleksandrs Dugins. Operācijas plānotāji uzskatīja, ka tieši viņš atradīsies automašīnā.

ASV neatklāj, kurš tieši Ukrainā sankcionēja minēto operāciju un vai rīkojumu par to parakstījis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Kā zināms, Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) paziņojis, ka “krievu pasaules” ideologa Dugina 1992.gadā dzimušās meitas Darjas slepkavība ir atklāta. Pēc FDD teiktā, slepkavībā vainojamā Ukrainas iedzīvotāja kopā ar meitu caur Pleskavas apgabalu izbraukusi uz Igauniju.

“Noziegumu sagatavojuši un izpildījuši Ukrainas specdienesti,” vēsta Interfakss. FDD paziņojis, ka izpildītāja ir Ukrainas pilsone, 1979.gadā dzimusī Nataļja Vovka, kura Krievijā ieradās šā gada 23.jūlijā kopā ar meitu, 2010.gadā dzimušo Sofiju Šabanu. Kā apgalvo FDD, Vovka kopā ar meitu pēc nozieguma izdarīšanas izbraukusi uz Igauniju. Tāpat tiek ziņots, ka “slepkavības organizēšanai un informācijas iegūšanai par Duginas dzīvesveidu viņas īrēja dzīvokli Maskavā, mājā, kur dzīvojusi nogalinātā.” Duginas novērošanai tika izmantota automašīna    “Mini Cooper”, kura Maskavā pārvietojās ar Kazahstānas numuriem, bet izbraukšanai no valsts – ar Ukrainas. Slepkavības dienā māte ar meitu atradusies literatūras un mūzikas festivālā “Tradīcija”, kurā Dugina piedalījās kā goda viesis.

Jāpiebilst, ka atbildību par uzspridzināto auto uzņēmusies līdz šim nezināma partizānu kustība “Nacionālā republikāņu armija”. Tā bija partizānu pretošanās akcija pret Kremļa režīmu, “YouTube” kanālā “Utro fevraļa” norādījis Krievijas opozīcijas politiķis  Iļja Ponomarjovs.

Ukrainas Prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihails Podoļaks paziņojis, ka Ukraina nav saistīta ar Darjas Duginas automašīnas uzspridzināšanu.

Darja Dugina mirusi, uzsprāgstot savam tēvam piederošajam džipam, naktī uz 21.augustu Piemaskavā. Viņa strādājusi krievu medijos, attaisnojot Krievijas pastrādātos noziegumus Ukrainā un aicinot nogalināt ukraiņus.

Lasiet arī: VIDEO: Skandalozais Dimiters iedziedājis dziesmu Kremļa ideoloģes Duginas piemiņai

Tiek pieļauts, ka par mērķi visdrīzāk bijis pats Dugins, nevis viņa meita, vai arī abi kopā. Darja iesēdusies tēva automašīnā, kamēr pats Dugins pēdējā brīdī pārdomājis braukt kopā. Neilgi pēc tam automašīna uzsprāgusi un Dugina meita gājusi bojā notikuma vietā.

Dugins ir filosofs, politologs, “krievu pasaules” un jauneirāzijas ideologs, kas paredz Krievijas dominēšanu pār kaimiņvalstīm, ASV un NATO konfrontāciju. Tāpat viņš tiek dēvēts par “Putina smadzenēm”. Rietumu mediji viņu dēvē par vienu no galvenajiem mūsdienu Krievijas ideologiem, kurā ieklausās Krievijas diktators Vladimirs Putins, Kremļa ierēdņi  un daudzi pie varas Krievijā esošie.

Kopš 2014.gada viņš iekļauts Eiropas Savienības sankciju sarakstā, bet kopš 2015.gada arī ASV un Kanādas sankciju sarakstā viņa agresijas pret Ukrainu dēļ.

Saistītās tēmas: Aleksandrs DuginsDarja DuginaNogalināšana

youtube icon
Abonēt youtube