Foto: Pexels

Lai gan kopš postošās zemestrīces Turcijā un Sīrijā pagājusi vairāk nekā nedēļa, zem ēku drupām joprojām atrod izdzīvojušos.

Tā, piemēram, otrdien, 14.februārī, Turcijā izdevies izglābt deviņus cilvēkus, kas vairāk nekā nedēļu pavadījuši zem drupām. Izglābto vidū ir divi brāļi, 17 un 21 gadu veci, kuri steidzami hospitalizēti.

Kopējais bojā gājušo skaits postošajā dabas katastrofā Turcijā un Sīrijā pārsniedzis 41 000, vēsta Aljazeera. Turcijas varas iestādes ziņo, ka valstī gājuši bojā 35 418 cilvēki, savukārt Sīrijas valdība un ANO apgalvo, ka Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 5 800 cilvēku.

Pasaules veselības organizācija zemestrīci Turcijā raksturojusi kā ļaunāko dabas katastrofu gadsimta laikā. ANO informē, ka bojā gājuši arī simtiem bērnu. Turcija norāda, ka apmēram 80 tūkstoši iedzīvotāju atrodas slimnīcās, vismaz viens miljons mitinās pagaidu patversmēs, bet vairāk nekā 6 000 ēku ir sagrautas.

Varas iestādes ziņo, ka 6. februāra zemestrīce skārusi apmēram 13,5 miljonus iedzīvotāju platībā, kas stiepjas 450 kilometrus no Adanas rietumos līdz Dijarbakirai austrumos, un 300 kilometrus no Malatajas ziemeļos līdz Hatajai diendvidos. Sīrijas varas iestādes ziņo par bojāgājušajiem pat Hamā, kas atrodas 250 kilometrus no zemestrīces epicentra.

Kā ziņots, Turcijas varas iestādes sola veikt rūpīgu izmeklēšanu pret visiem būvniekiem, kuri tiek turēti aizdomās par negodprātīgu māju un veselu dzīvojamo kompleksu celtniecību, kas zemestrīču laikā sabruka kā kāršu namiņi.

Kā ziņo Reuters, jau ir zināms, ka aizturēti 113 aizdomās turamie. Viceprezidents Fuats Oktajs sacīja, ka līdz šim ir identificēts 131 aizdomās turamais, kurš ir atbildīgs par ēku sabrukšanu.

Vides ministrs Murats Kurums norādījis, ka desmit provincēs zemestrīces rezultātā sagruva vai smagi cieta 24 921 ēka. “Ir izdoti rīkojumi par 113 cilvēku aizturēšanu,” sacīja Oktajs, piebilstot, ka īpaša uzmanība tiks pievērsta attīstītājiem, kuru mājas tika smagi bojātas vai sabrukušas, aprokot cilvēkus zem gruvešiem.

Policija Stambulas lidostā aizturējusi arī Antakijā sabrukušā dzīvojamā kompleksa attīstītāju brīdī, kad viņš kāpis lidmašīnā, lai dotos uz Melnkalni. Šis elitārais 12 stāvu dzīvojamais komplekss tika uzcelts pirms desmit gadiem un sastāvēja no 249 dzīvokļiem. Aizturētais prokuroriem sacīja, ka nezina, kāpēc komplekss sabruka, un viņa vēlme doties uz Melnkalni nav ar to saistīta.

Arī opozīcijas partijas apsūdzējušas valdību nepareizā uzraudzībā, kā būvuzņēmēji ievērojuši būvnormatīvus, kas tika ieviesti pēc 1999. gada zemestrīces, lai padarītu mājas izturīgākas.

Lasiet arī: Aktierim Mārtiņam Eglienam saziedots ap 37 500 eiro balss atgūšanas procedūrai

Tikmēr  internetā strauji izplatās aculiecinieku ievietoti video, kā viņu acu priekšā zemestrīces rezultātā brukušas daudzdzīvokļu ēkas, un kāda panika valdījusi ielās.

Lasiet arī: Prigožins: Desmit miljoni amerikāņu vēlas Vagner rindās karot pret NATO

Saistītās tēmas: izdzīvojušieSīrijaTurcijaZemestrīce

youtube icon
Abonēt youtube