Kolāža. Foto: ilze long/Flickr un Facebook @Konstantīns Čekušins

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) neplāno iejaukties izstādes saturā un noņemt mākslas darbu, uz kura lasāms vēstījums, ka krievu okupanti ir labākais mēslojums. Tā atklātā vēstulē partijas “Saskaņa” pārstāvim, Rīgas domes deputātam Konstantīnam Čekušinam norāda LNB.

Latvijas Nacionālā bibliotēka pirmdien, 12.jūnijā, saņēma vēstuli no Čekušina, kurš vēstulē pauž nesapratni par izstādē “Mēs uzvarēsim! Переможемо!” redzamo mākslas darbu, aicinot LNB redzēto plakātu noņemt un publiski sniegt paskaidrojumu.

LNB informē, ka 2023.gada 6.jūnijā LNB telpās tika atklāta Ukrainas mākslinieku grupas “TIGOIS project” laikmetīgā tēlniecības un gleznu izstāde “Mēs uzvarēsim! Переможемо!” Šajā izstādē uz finierējuma plakāta ir lasāms šāds vēstījums: “Pусский оккупант. Лучшее удобрение” (tulkojums latviešu val. “Krievu okupanti – labākais mēslojums”), kas satraucis Čekušinu, lūdzot LNB paskaidrojumu. LNB informē, ka redzamais plakāts ir viens no mākslas darbiem, kas pauž ukraiņu tēlnieku attieksmi pret Ukrainā notiekošo karu un vardarbīgo okupāciju.

Latvijas Mākslinieku savienības vadītājs Igors Dobičins LNB informēja: “Ukrainas mākslinieku grupas “TIGOIS project” laikmetīgās tēlniecības un gleznu izstādē “Mēs uzvarēsim! Переможемо!” ekspozīcijā LNB telpās ir iekļauts Ukrainas mākslinieka Anrija Krimsalo darbs “Pусский оккупант. Лучшее удобрение” (60x60cm, saplāksnis, lāzergriezums, 2022). Darbs ir Ukrainas mākslinieka reakcija uz šī brīža Krievijas agresiju Ukrainā mākslas metaforas valodā.”

Latvijas Nacionālā bibliotēka izstādes saturā neiejauksies un minētais mākslas darbs paliks izstādē. Mākslai pieder vēstījuma un formas brīvība. Izstāde LNB telpās būs apskatāma līdz 2023.gada 22.jūnijam, teikts vēstulē.

Izstādē “Mēs uzvarēsim! Переможемо!” ir eksponēti Ukrainas mākslinieku grupas “TIGOIS project” radīti darbi, kuru autori ir tēlnieki Illja Trofimčuks (grupas vadītājs), Serhijs Kraveckis, Antons Dvoržaks, Mukola Jurčaks, Danilo Turijs, Romans Turijs, un gleznotājs Vasils Stepanovs. Izstādē Rīgā ir apskatāma 60 darbu kolekcija – tēlniecības darbi metālā un gleznas.

Izstādē “Mēs uzvarēsim! Переможемо!” eksponētie darbi ir uztverami kā Ukrainas tautas varonības dienasgrāmata, kurā mākslinieki vēsta par šī brīža cīņu pret Krievijas agresiju. Tēlniecības kompozīcijās un gleznās ir tvertas spēcīgas, neretušētas emocijas, pārdzīvojumi – veltījums Mariupoles pilsētas aizstāvjiem, karā kritušajiem, nogalinātajiem bērniem, norāda LNB.

Jau vēstīts, ka partijas “Saskaņa” domes priekšsēdētājs, Rīgas domes deputāts Konstantīns Čekušins ir vērsies pie Valsts policijas priekšnieka Armanda Ruka un kultūras ministra Naura Puntuļa ar lūgumu izvērtēt, vai Latvijas Nacionālajā bibliotēkā publiski izvietotais plakāts nav vērsts uz nacionālā un etniskā naida kurināšanu.

Tāpat iesniegumā tiek lūgts novākt šo plakātu, kas šī brīža situācijā valstī var vēl vairāk šķelt sabiedrību un veicināt naidu pret cilvēkiem, kas ir piederīgi latviešu tautai, kā arī veicināt vardarbību, informē partija.

“Nav noslēpums, ka ļoti daudzus Latvijas pilsoņus un nepilsoņus vietējie nacionālisti dēvē par “krievu okupantiem”. Neatkarīgi no kara Ukrainā. Tāda, diemžēl, ir mūsu vietējā realitāte. Tas, manuprāt, ir acīmredzams Krimināllikuma 78.panta pārkāpums. Plakāts ir jānovāc, un vēlams uzreiz miskastē. Mūsu sabiedrība tiek virzīta uz vardarbību. Paiet garām un pievērt acis uz to ir nepieņemami!” sacīja Čekušins.

Lasiet arī: VIDEO | Aija Andrejeva izdod dziesmu ar ļoti personīgu vēstījumu

SDP “Saskaņa” valde cer uz partijas biedra Čekušina iesnieguma operatīvu izskatīšanu un iespējamā pārkāpuma tūlītēju novēršanu.

Saistītās tēmas: Latvijas Nacionālā bibliotēkaplakāts

youtube icon
Abonēt youtube