Foto: daugavpilsteatris.lv

Ukrainas vēstniecība Latvijā kategoriski nosoda iestudējuma “Pamiers” iestudēšanu Daugavpils teātrī, nodēvējot to par propagandas izrādi,  kuras pamatā ir tā saucamā “dramaturga no Doņeckas” Oleksija Kuraleha lugas motīvs. Tikmēr Daugavpils teātris vēstniecības paziņojumā saskata sava tēla nomelnošanu sabiedrības acīs un aicina atsaukt valsts teātri nomelnojošu informāciju.

Kā liecina informācija Daugavpils teātra mājaslapā, lugas pamatā ir patiesi notikumi, kad pamiera laikā abu karojošo pušu karavīri remontēja karadarbības rezultātā bojātos māju jumtus.  Saskaņā ar lugas aprakstu tā atspoguļo notikumus Donbasā 2014. gadā.

“Izrādes “Pamiers” pamatā ir kremļa naratīvi, tostarp krievijas izraisītais karš Donbasā un Ukrainas teritoriju okupācija 2014. gadā, kurus lugas autors dēvē par “Ukrainas konfliktu”, bet Krieviju kā valsti agresori nemin.

Pats lugas nosaukums “Pamiers” satur krievijas propagandas elementus par “brālības karu” un “brālīgām tautām” un uzspiež skatītājiem ideju par “abu pušu vienādu vainu”. Laikā, kad krievijas agresija pret Ukrainu ilgst jau deviņus gadus un krievijas uzsāktais karš turpinās, šajā lugā tiek reproducēti kremļa naratīvi par ukraiņu un krievu draudzīgajām attiecībām, par tautu kopīgajām vērtībām un netiek pieminēts fakts, ka ukraiņi cīnās par savu brīvību, suverenitāti un Ukrainas teritoriālo integritāti,” norāda Ukrainas vēstniecība, uzskatot, ka nav pieņemami iestudēt izrādes, kuru pamatā ir tādas lugas kā “Pamiers”. Kā zināms, Krievija Ukrainas medijos un cita veida tekstos nereti tiek rakstīta ar mazo burtu.

“Turklāt lugas autors Oleksijs Kuralehs dzīvo Doņeckā kopš 2014. gada, kad pilsētu 2014. gadā okupēja krievija, nav mainījis dzīvesvietu un pozicionē sevi kā “Doņeckas Tautas Republikas” iedzīvotāju. Tajā pašā laikā atklātie avoti liecina, ka Krievijā aktīvi tiek iestudētas izrādes, kas balstītas uz autora literārajiem darbiem. Diemžēl vēstniecība nav saņēmusi atbilstošu atbildi no Latvijas institūcijām uz oficiāliem lūgumiem atcelt šo propagandas izrādi Latvijā un uzskata, ka šādu publisku pasākumu rīkošana ir pretrunā ar Latvijas stingro propagandas apkarošanas politiku,” teikts vēstniecības paziņojumā.

Tikmēr Daugavpils teātris norāda, ka “luga “Pamiers” tika izvēlēta repertuāra papildināšanai, jo ir karu nosodoša, tā vēsta par kara nežēlību un cilvēku lauztajiem likteņiem”.

“Mūsuprāt, lugas teksts neretranslē neviena politiskā spēka aģitāciju, propagandu vai ideoloģiju. Mūsu uztverē lugai „Pamiers” piemīt humāns raksturs. Runāt par to, kas notiek ar cilvēka dvēseli un psihi, kad viņš nonāk ekstremālos apstākļos, ir būtiski, it īpaši pēdējā laikā. Un tas tieši sakrīt ar teātra mērķi un misiju – aktualizēt garīgu problemātiku, nevis kalpot par propagandas ruporu.

2002. gada aprīlī Daugavpils teātrī tika organizēts lugas „Pamiers” lasījums-performance. Tobrīd teātra rīcībā bija informācija, ka šīs lugas iestudējums tika izņemts no kāda Krievijas teātra repertuāra kā nevēlams, kas iedrošināja teātri vērsties pie šī materiāla. Šīs lugas lasījuma mērķis bija paust atbalstu Ukrainai un tajā pašā laikā pievērst uzmanību notiekošajam Daugavpils sabiedrībā, kurā 2022. gada pavasarī tika novērota šokējoša šķelšanās un agresijas pieaugums. Šīs lugas aktualitāte, tās lasījuma pozitīvā rezonanse sabiedrībā, kā arī vēlme runāt par spēju un nepieciešamību saglabāt cilvēcību visgrūtākajos dzīves apstākļos kļuva par iemesliem, lai šosezon taptu šīs lugas pilnvērtīgs iestudējums,” teikts teātra izplatītajā paziņojumā.

Tiek norādīts, ka radošā komanda strādāja pie šīs izrādes ar lielu entuziasmu. Iestudēšanas procesā iesaistītie teātra profesionāļi lugas tekstā nevienā teikumā nesaskatīja propagandas vēstījumu.

“Noskatoties kolēģu lasījumu, kurš mani un citus skatītājus emocionāli ļoti uzrunāja, kā arī vēlāk pārlasot šo darbu, es tajā saskatīju vēstījumu par cilvēcību un kara nežēlību un pat iedomāties nevarēju, ka kāds varētu tajā saskatīt Kremļa naratīvu. Arī izrādi veidoju ar vēstījumu par cilvēkiem, kuri tiek ierauti karā. Katra varoņa monologā tiek atainotas kara šausmas. Šī izrāde ir par mūsu spēju vai nespēju saglabāt cilvēcību. Tā ir cīņa, kura jāizcīna katram pašam ar sevi neatkarīgi no apstākļiem. Tās ir tās tēmas, par kurām vēlējāmies runāt ar šī darba starpniecību. Par vērtībām, par trauslo mieru, par cilvēcību,” komentē  režisors Māris Korsiets.

“Turklāt pēdējos divos mēnešos teātris aktīvi stāstīja par saviem plāniem, minot gan autoru, gan šo iestudējumu, Kultūras ministrijas mājas lapā arī bija pieejama informācija par šo iestudējumu. Taču Daugavpils teātris nav saņēmis nevienu ziņu, kurā būtu izteiktas bažas par šīs lugas izmantošanu un izrādes tapšanu sakarā ar Ukrainas vēstniecības publicētajā ziņojumā izklāstītajiem argumentiem, kurš parādījās tikai dažas stundas pirms pirmizrādes. Teātris būtu obligāti ieklausījies rekomendācijās vai piedāvājumos, ko būtu izteikusi Ukrainas vēstniecība, un būtu gatavs gan dialogam, gan risinājumiem,” norāda teātris.

Daugavpils teātris uzsver, ka viennozīmīgi respektē Ukrainas vēstniecības viedokli un ir gatavs padziļināti izvērtēt arī to informāciju, kura izklāstīta vēstniecības paziņojumā. Vienlaicīgi teātris kategoriski noraida apgalvojumus, ka caur teātra iestudējumu tiek izplatīti Krievijas propagandas elementi, izmantojot “maigo varu”. Daugavpils teātris vēstniecības paziņojumā saskata sava tēla nomelnošanu sabiedrības acīs un aicina atsaukt valsts teātri nomelnojošu informāciju.

Lasiet arī: Draudēts Wolt un Bolt piegādes darbinieku pieredzes pētniecei

youtube icon
Abonēt youtube