Foto: Viktorija Kožemjakina
Dārzeņu ēdieni ziemā ir lielisks veids, kā palutināt sevi ar pilnvērtīgu, veselīgu un vērtīgu maltīti – pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone aicina savā ziemas ēdienkartē izmēģināt kaut ko jaunu, piedāvājot trīs receptes dārzeņu pagatavošanai.
Sakņu-dārzeņu sacepums
(4-6 personām, gatavošanas laiks 20 min + laiks cepšanai)
Sastāvdaļas:
2 bietes
2 saldie kartupeļi vai burkāni
2 kartupeļi
1 tējk. sakapātu rozmarīna zariņu vai kaltēta rozmarīna/timiāna
200 ml 10% saldā krējuma
1 ķiploka daiviņa
sāls, pipari, rīvēts muskatrieksts
rīvēts cietais siers
sviests pannas ietaukošanai
Pagatavošana:
Sagriez sakņu dārzeņus plānās ripiņās, katru dārzeņu veidu liec savā bļodā.
Sajauc saldo krējumu ar ķiplokspiedē izspiestu ķiploku, sāli, pipariem un rīvētu muskatriekstu (garšvielu daudzumu dozējot pēc garšas).
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam, ietauko cepamo formu.
Katram dārzeņu veidam pielej nedaudz ( ~50 g) krējuma-garšvielu maisījuma un sajauc, lai krējums pilnībā apklāj dārzeņus.
Ielej nedaudz krējuma cepamformā un kārto dārzeņus tā, lai tie cieši pieguļ viens otram.
Pārlej dārzeņu ar atlikušo saldā krējuma maisījumu, pārklāj ar foliju un liec cepties uz vienu stundu.
Pēc stundas noņem foliju, apkaisi ar rīvētu sieru un cep vēl 5-10 minūtes.
Minestrones zupa
(~6 personām, gatavošanas laiks 45 min)
Sastāvdaļas:
1 ēdamk. olīveļļas
1 smalki sakapāts sīpols
1 smalki sagriezts selerijas kāts
2 kubiņos sagriezti vidēja izmēra burkāni
2 kubiņos sagriezti kartupeļi
3 ķiploka daiviņas
1 l buljona
400 g konservētu tomātu
2 ēdamk. tomātu pastas
timiāna zariņi
sāls, melnie pipari
100 g spinātu lapu
50 g makaronu
400 g konservētu turku zirņu
Pagatavošana:
Aptuveni 5 minūtes olīveļļā apcep sīpolus, ķiplokus, selerijas, kartupeļus un burkānus.
Pievieno timiānu un tomātu pastu, apcep vēl dažas minūtes.
Pievieno konservētus tomātus, buljonu un visu uzvāri.
Gatavo līdz kartupeļi ir mīksti (aptuveni 10 min).
Turku zirņiem nolej šķidrumu, noskalo un pievieno tos zupai. Pievieno arī makaronus, sāli un piparus pēc garšas.
Visu apmaisi un vāri, līdz makaroni ir gatavi.
Ātrais saldēto dārzeņu sacepums
(4 personām, gatavošanas laiks 20 min + laiks cepšanai)
Sastāvdaļas:
200 g šampinjonu
2-3 smalki sakapātas ķiploka daiviņas
1 ēdamk. augu eļļas
400-500 g saldētu dārzeņu maisījuma
1 tējk. kaltēta timiāna
300 ml piena
2 ēdamk. miltu
2 ēdamk. sviesta
nedaudz rīvēta siera
~150 g atlaidinātas kārtainās mīklas,
1 ola
Pagatavošana:
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam.
Sagriez šampinjonus ceturtdaļās, apcep tos eļļā, pievienojot ķiploka daiviņas.
Kad sēnes ir nedaudz apceptas, pievieno klāt saldētus dārzeņus un gatavo, kamēr tie ir uzkarsuši.
Pievieno sviestu, izkausē to un apmaisi ar dārzeņiem.
Pievieno miltus un visu apmaisi.
Pielej pienu un atkal apmaisi, kamēr maisījums sabiezē.
Pievieno sieru, sāli un piparus, timiānu, apmaisi un pārliec cepamajā traukā.
Noklāj cepamo trauku ar dažus milimetrus biezu mīklas kārtu.
Apsmērē mīklu ar olu, viducī ar nazi iegriez krustiņu un cep ~30 minūtes, līdz mīkla kļūst zeltaina. Pasniedz karstu
Lasiet arī: «Vieglprātīgs koptēls» – stila eksperti kritizē Mieriņas manikīru, matus un apģērbu
Lasiet arī: «Man sākās ēdienu fobija» – Ramona Petraviča dalās iespaidos par skandalozo braucienu uz Ķīnu
Lasiet arī: VIDEO | «Zobi palika mutē» – Andris Kivičs palicis bez priekšzobiem
Lasiet arī: Jūlijs Krūmiņš: Desmit procentus savas dzīves esmu pavadījis noziedznieka statusā
Lasiet arī: «Esmu piedzīvojis nenormālas lietas» – Judzis sola sarakstīt grāmatu par notikušo