Foto: Pixabay

Vesels un skaists smaids ir viena no cilvēka vizītkartēm, kas, pateicoties plašam zobu un mutes kopšanas līdzekļu klāstam, mūsdienās nodrošina ikvienam iespēju parūpēties par savu smaidu ik dienu, par to nepārmaksājot. Kādus zobu kopšanas līdzekļus izvēlēties, kāda ir to loma un kādēļ zobu veselībai svarīgi izmantot irigatoru, stāsta sertificēta zobu higiēniste Gunita Circene.

Kā uzsver Gunita Circene: “Zobu kopšana ikdienā sen vairs neaprobežojas tikai ar zobu birsti un zobu pastu. Skaistam smaidam būtiski ievērot pareizu zobu kopšanu un secību, kam talkā nāk mutes irigators, starpzobu birstītes, zobu diegs un citi kopšanas līdzekļi.”

Kārtīgi iztīrīt zobus – ko tas nozīmē?

Labi iztīrīt zobus nozīmē pilnībā noņemt no zobiem un tiem pieguļošajiem audiem (smaganām, mēles) mīksto aplikumu. Baktērijas, kas atrodas mums uz zobiem, ja netiek savlaicīgi notīrītas, rada skābi, kas veido zobos caurumus, kā arī negatīvi ietekmē smaganu veselību.

Zobu tīrīšana ar visiem zināmo zobu birsti un zobu pastu ir tikai puse no zobu kopšanas ikdienā. Zobu starpās pēc katras maltītes nogulsnējas ēdiena atliekas, taču zobu birste zobu starpās piekļūt nespēj. Tādēļ šeit palīgā nāk mutes kopšanas palīglīdzekļi – irigators, zobu diegs vai starpzobu birstīte.

Jāatceras, ka arī mēles tīrīšana ir būtiska mutes dobuma higiēnas daļa, jo arī uz mēles veidojas aplikums, kas ir pilns ar baktērijām, kuras nenotīrot var viegli pārceļot uz zobiem un smaganām.

2×2 nosacījums zobu tīrīšanā

Pamata nosacījums zobu kopšanā ir tīrīt tos 2×2 jeb – vismaz divas reizes dienā, vismaz divas minūtes. Zobus tīrot vismaz divas reizes dienā, īpaši svarīgi ir iztīrīt vakaros un pēc tīrīšanas vairs neko neēst un nedzert. Ja nepieciešams, zobus var tīrīt ilgāk, dodot sev pietiekami laika notīrīt katru zobu no visām pusēm.

Zobi jātīra 45 grādu leņķī pret smaganu. 45 grādu tīrīšanas tehnika ļauj birstītes sariņu galiem pakļūt arī nedaudz zem smaganas jeb smaganu rievā un aizslaucīt tur esošo aplikumu un baktērijas. Ja aplikumu un baktērijas aizslaucīt ir izdevies, tad smaganām būtu jābūt veselīgi rozā krāsā un bez asiņošanas pazīmēm. Ja tīrot zobus, ēdot vai citā brīdī parādās asiņošana no smaganām, tas var liecināt, ka kaut kas nav īsti izdevies ar aplikuma kontroli un ir jādodas pie sava zobu higiēnista vai zobārsta.

Pareiza tīrīšanas secība – trīs soļi līdz tīriem zobiem

Zobu tīrīšanā svarīga ne tikai regularitāte un pietiekams tīrīšanas ilgums, bet arī secība. Lai zobu pasta spētu piekļūt zobu starpās, pirmais solis ir zobu starpas atbrīvot no ēdiena atliekām un aplikuma. Starpzobu spraugās nedz parastā, nedz elektriskā zobu birste diemžēl piekļūt nespēj, tāpēc šajā solī palīgā nāk irigators, zobu diegs vai atbilstoša izmēra starpzobu birstītes, ja spraugas ir plašākas.

Tikai tad, kad no ēdiena atliekām un atlikuma iztīrītas zobu starpas, tīra pašus zobus ar zobu pastu un zobu birsti. Pēc zobu tīrīšanas zobu pastu jācenšas ārā neskalot. Noslēgumā jānotīra arī mēle.

Kā papildlīdzekli var lietot arī mutes skalojamo līdzekli, bet tas visbiežāk nav rekomendējams ikdienas lietošanai un par tā nepieciešamību būtu vēlams konsultēties ar savu zobārstu vai zobu higiēnistu.

Irigators – viens no pirmajiem  posmiem zobu tīrīšanā

Kas ir irigators? Mutes irigators veiksmīgi iztīra vietas starp zobiem, aizskalo prom ēdiena atliekas un kalpo kā pirmais svarīgais posms zobu tīrīšanā. Tieši zobu starpu neiztīrīšana ir viena no biežākajām kļūdām, jo tas nozīmē – esam notīrījuši trīs zobu virsmas, bet par divām pilnībā aizmirsuši.

Pirms irigatora lietošanas ir vērts iepazīties ar tā lietošanas instrukciju, vai jautāt pēc padoma savam zobu higiēnistam, lai prastu pareizi šo mutes dobuma kopšanas papildlīdzekli lietot.

Zobu birstes izvēle

Zobu birste vienmēr jāizvēlas ar mīkstiem sariņiem, neatkarīgi no tā, vai tā ir manuāla vai elektriska zobu birste.

Elektriskās zobu birstes zobus spēj iztīrīt labāk, taču tikai tad, ja zinām pamata principus to efektīvā lietošanā. Ar elektrisko zobu birsti pamata darbu veic birste, bet tas, kas ir jādara mums – jānoliek birstes galviņa pret zobu tā, lai sariņi  ir pagriezta 45 grādu leņķī pret smaganu un šādi pacietīgi jātur piecas sekundes un tikai tad jāvirza tālāk un atkal jātur piecas sekundes. Iegādājoties elektrisko zobu birsti, vērtīgi ir pievērst uzmanību vai modelim ir iebūvēts spiediena sensors, kas ar gaismu vai vibrāciju tās lietotāju pabrīdina, ja spiediens pret zobu ir pārāk liels.

Jāatceras zobu birsti (vai tās galviņu, ja elektriskā zobu birste) mainīt ik pēc trīs mēnešiem, vai ātrāk, ja sariņi ir izliekti, saliekti vai nobiruši. Ar bojātiem birstes sariņiem efektīva aplikuma noņemšana sanākt nevar. Zobu birste jāglabā glāzītē ar sariņiem uz augšu, lai tā kārtīgi izžūst un vēdinās.

Zobu pasta – ar 1450 vienībām fluorīda

Zobu pastas var iedalīt gan pēc to abrazivitātes pakāpes, gan aktīvo vielu indikācijām. Ikdienas lietošanai būtu jāizvēlas zobu pastas ar pēc iespējas zemāku abrazivitāti, lai zobu tīrīšana būtu saudzīga. Kā noteikt abrazivitāti – augsta abrazitivitāte (RDA > 100), vidēja abrazivitāte (RDA > 60), zema abrazivitāte (RDA < 60), šie rādītāji meklējami zobu pastu sastāvā, visbiežāk  tūbiņas aizmugurē.

Ikdienas lietošanā pieaugušajiem jāizvēlas zobu pasta ar 1450ppmF (vienībām fluorīda), bet noteikti ne mazāk kā 1000ppmF.

Ir zobu pastas jutīgiem zobiem, zobu pastas smaganu iekaisumiem, zobu pastas pret vīrusiem, kserostomiju (sausu muti), baltinošas zobu pastas un citas. Zobu pastu piedāvājums ir plašs, tādēļ visdrošāk par piemērotāko zobu pastu tieši jums,  ir jautāt savam zobu higiēnistam vai zobārstam, norāda higiēniste.

Lasiet arī: Četras zodiaka zīmes – liktenīgās sievietes, kuras vīrieši nespēj aizmirst

Lasiet arī: VIDEO | Jēkabs Rēdlihs: Man bija kauns pieņemt un atzīt, ka netieku galā

Lasiet arī: Danusevičs par LIDL desām: Doktordesa neatbilst tās standartam

Lasiet arī: Valsts drošības dienestu aicina izvērtēt Mirska filmas un plānotā koncerta atbilstību valsts interesēm

Lasiet arī: Gaidāma smaga krīze – astroloģe atklāj, kā  mainīsies Keitas Midltones dzīve

Lasiet arī: VIDEO | Aija Andrejeva un ansis izdod jaudīgu mīlas dziesmu par kaisli

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube