Foto: Ekrānšāviņš

Starptautiskā dokumentālā kino festivāla “ArtDocFest/Riga” konkursa programmas “Baltic Focus” ietvaros otrdien,  5. martā kinoteātrī “Splendid Palace” pirmo reizi tiks rādīta Ivara Zviedra filma “Kaprači” (2023).

Filma nominēta Nacionālajai kino balvai “Lielais Kristaps” kā viena no labākajām dokumentālajām īsfilmām, tajā komponista Krista Auznieka mūzika mijiedarbojas ar vērojošas kameras filmējumu, radot kino eseju par kapračiem un kapu kultūru Latvijas kapsētās.

Kā zināms, Latvijā kapu rakšanas un kapsētu tradīcijas ir gadsimtiem senas un nemainīgas, “septiņas pēdas zem zemes”, lāpsta un četri dēļi ir mūžam seni kaprača sabiedrotie. Līdzīgi citām senām profesijām, kaprači savas zināšanas un prasmes ir mantojuši vairākās paaudzēs, amats ceļo no tēviem uz dēliem un no vecākiem kolēģiem uz jaunākiem. Šī profesija ir tikpat mūžīga kā nāve.

Ieskats filmā:

Ivars Zviedris stāsta par filmu:

Filma tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu, radošo komandu veido režisors un operators Ivars Zviedris, komponists Krists Auznieks, montāžas režisors Haralds Ozols, skaņu režisors Ģirts Bišs, animācijas studija SHADE, studija “Dokumentālists”, Emma Daniela Grāpe.

Režisors un operators Ivars Zviedris ir viens no pēdējā laika titulētākajiem dokumentālā kino autoriem Latvijā, ar “Lielā Kristapa” balvām un nominācijām atzīmētas viņa filmas “Bahs pret Covid” (2022), “Uz neredzīti, Brasa!” (2021), “Valkātājs” (2020), “Rezidenti” (2017), “Dokumentālists” (2012), “Bēgums” (2009).

Lasiet arī: Jūras ērgļi Durbē – kas noticis desmit gados, kopš viņus pazīstam

Lasiet arī: FOTO | Viens no pasaulē slavenākajiem suņu fotogrāfiem atvērs studiju Latvijā

Lasiet arī: VIDEO | Publicē dokumentālu dziesmu par Vijciema lāčiem

Lasiet arī: Deputāts un ārsts Jakovins Saeimas plenārsēdēs aizpilda pacientu kartītes

Lasiet arī: Nedēļas horoskops: 1. – 7. marts

Lasiet arī: Hermanis rosina tautai pārņemt Latvijas robežas militāro nocietinājumu būvi

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

Saistītās tēmas: filmaFilmasIvars ZviedrisKaprači

youtube icon
Abonēt youtube