Madars Lasmanis. Foto: Facebook @Madars Lasmanis

Trešdien, 3.aprīlī, izsludinātajā Jelgavas novada domes sēdē tika plānots izskatīt septiņu deputātu pieprasījumu par priekšsēdētāja Madara Lasmaņa (LA) atbrīvošanu no amata, pamatojoties uz neētisko un nepiedienīgo uzvedību darba laikā. Neilgi pirms plānotās domes sēdes novada domes priekšsēdētājs Lasmanis domei iesniedzis iesniegumu, pamatojoties uz Pašvaldību likuma 18.panta pirmo teikumu, informējot, ka atkāpjas no Jelgavas novada domes priekšsēdētāja amata.

Jelgavas novada pašvaldības priekšsēdētājs Lasmanis  savā publiskajā paziņojumā par galveno iemeslu, kādēļ nolēmis atkāpties no amata, min nokaitēto politisko situāciju, kas Jelgavas novada domē sasniegusi pašreizējās koalīcijas darbības termiņa robežu. Viņš uzskata, ka Jelgavas novada deputāti ir vienojušies par jaunas koalīcijas izveidi un jauna mēra izvēli. Lai nekavētu jaunā vadītāja ievēlēšanu un lai nekavētu pašvaldības darbu, Lasmanis atkāpjas no Jelgavas novada domes priekšsēdētāja amata, informē  Jelgavas novada pašvaldība.

“Politikā ir populāri runāt par sarkanajām līnijām. Esmu gandarīts, ka jaunās koalīcijas tapšanas pamatā ir vienošanās par pašvaldības centrālās pārvaldes un administrācijas reorganizāciju, ko līdz šim sabotēja pašreizējā izpilddirektore Līga Lonerte (LZS), kapitālsabiedrību darbības likumības nodrošināšanu, kā arī Lonertes atbilstības ieņemamajam amatam izvērtēšanu. Tie ir būtiski priekšnosacījumi novada turpmākai rīcībspējai un sekmīgai attīstībai,” medijiem izplatītajā paziņojumā norāda Lasmanis.

“Uzskatu par savu pienākumu informēt sabiedrību, ka ar aizdomām par novada izpilddirektores Lonertes iespējamu noziedzīgu nodarījumu, papildus jau izskanējušajam par tīšiem, būtiskiem un sistemātiskiem pārkāpumiem pašvaldības izpilddirektores darbā, patvaļīgi, pārkāpjot pilnvaras, rīkojoties ar publisku mantu un pašvaldības finanšu līdzekļiem, esmu vērsies arī Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un Valsts kontrolē. Esmu lūdzis visas iestādes vērtēt, vai Lonertes rīcība saistībā ar pretlikumīgi noslēgto un tīšuprāt neizbeigto SIA “Zemgales veselības centrs” koncesijas līgumu, kā arī pašvaldībai piederošo kapitāldaļu nepārņemšanu Jelgavas novada domes valdījumā ir saistāma ar atbildību par iespējamu pašvaldības līdzekļu nekontrolētu izmantošanu un izšķērdēšanu ievērojamā apmērā. Saskaņā ar Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumu pašvaldības izpilddirektors veic kapitāla daļu turētāja pārstāvja pienākumus kapitālsabiedrībās, kur kapitāla daļu turētājs ir pašvaldība.

Ar šodienas acīm skatoties, tā bija kļūda 2022.gadā izbeigt dienesta pārbaudi par Lonertes darbību ar maigāko iespējamo disciplinārsodu – piezīmi. Rīcība, kas no šīs personas sekoja – pašvaldības darba tīša, apzināta un mērķtiecīga kavēšana, tādējādi nodarot milzīgus zaudējumus un balansējot uz normatīvo aktu ievērošanas robežas,” paziņojumā norāda Lasmanis.

“Lai arī vienmēr esmu centies rast kompromisus, apzinos, ka neesmu bijis ērts mērs, esmu neiecietīgs pret neizdarībām, nepieveru acis uz pārkāpumiem, par mani runā padarīti darbi. Kopš 2022.gada janvāra Jelgavas novada mēra amatā padarīts daudz. Pieminot būtiskāko, jārunā par ceļu remontiem. 2022. un 2023.gadā ir laboti ceļi un ielas praktiski visos pagastos, arī 2024.gadā turpināsim vērienīgus pēc pašvaldības budžeta iespēju apmēriem ceļu remontus. Šī sasaukuma deputātu prioritāte ir ceļu stāvokļa uzlabošana, un to mums ir izdevies realizēt.

Ir pārbūvētas Elejas Sociālās aprūpes un rehabilitācijas centra ēkas, atbilstoši ģimeniskai videi pietuvinātās vides nodrošināšanai senioriem. Jau procesā ir Zaļenieku kultūras nama pilnīga rekonstrukcija, kam jānoslēdzas 2024.gada nogalē. Veiksmīgi īstenots ūdens saimniecības projekts vairāk nekā 20 ielās Ozolniekos, tā ietvaros izbūvēti ūdensvadi un kanalizācija, kā arī visām šīm ielām atjaunots segums. Šis projekts varēja būt veiksmīgs tikai ar iedzīvotāju atbalstu, un esmu gandarīts, ka tas ir izdevies,” sevi slavē Lasmanis.

“Es pazīstu tikai godīgu darbu tiesiski noteiktās robežās. Tā es strādāju un to prasu arī no visiem saviem līdzcilvēkiem. Ar labiem darbiem mēdz būt par maz. Protams, savā rīcībā ikvienam jāievēro arī ētikas standarti. Cilvēks, kurš strādā publiskā amatā, nedrīkst nonākt situācijā, ko var dažādi interpretēt. Mēs visi to zinām, bet kamēr kas tāds ar pašu nav noticis, līdz galam neizprotam. Pats piegādāju ieročus oponentiem. Jau esmu atvainojies saviem tiešajiem kolēģiem pašvaldībā un partijas biedriem, šodien vēlos atvainoties arī sava novada iedzīvotājiem un plašākai sabiedrībai, kas radušās situācijas dēļ jebkādā veidā jutušies neērti vai aizskarti. Es pielikšu visas pūles, lai atjaunotu savu iedragāto reputāciju un atgūtu uzticību,” paziņojumā norāda Lasmanis.

Tikmēr izpilddirektore Līga Lonerte skaidro, ka neviens no līdzšinējā mēra apvainojumiem nav pamatots un pašlaik tie balstīti tikai uz “publisku ķengāšanos, lai maisītu gaisu”. “Visi paustie pārmetumi lielā mērā sasaucas arī par paša domes priekšsēdētāja atbildību gan kolektīvos deputātu lēmumos, gan vienpersoniskos balsojumos kā domes deputātam, kas raisa pamatotas aizdomas, ka Lasmanim pašam ir sava shēma SIA “Zemgales veselības centrs” jautājuma virzības kontrolē. Ikviens no pārmetumiem ir politiskās zampas ietvaros vērsta apsūdzība, ko noteikti soli pa solim arī attaisnošu gan deputātu, gan sabiedrības priekšā, taču jāatzīst, ka darbs šajā politisko spēku ietekmē ir sarežģīts un tagad nepamatoti met ēnu ne tikai uz mani kā izpilddirektores reputāciju, bet personību. Tā ir smaga nepatiesas informācijas izplatīšana un es iestāšos par to, lai politiķis par saviem vārdiem atbild” skaidro Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektore Līga Lonerte.

Pašvaldību likuma 18.pants nosaka, ka domes priekšsēdētājs vai priekšsēdētāja vietnieks var atkāpties no amata, rakstveidā paziņojot par to domei. Šādā gadījumā domes priekšsēdētājs vai priekšsēdētāja vietnieks turpina pildīt pienākumus līdz nākamajai domes sēdei, kad viņa pilnvaras izbeidzas neatkarīgi no tā, vai šajā sēdē tiek ievēlēts jauns domes priekšsēdētājs vai priekšsēdētāja vietnieks.

Trešdienas, 3.aprīļa, plānotajā domes sēdē Jelgavas novada domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Vītola informēja domes deputātus ka, pamatojoties uz saņemto novada domes priekšsēdētāja Lasmaņa iesniegumu par atkāpšanos no amata, iepriekš iesniegtajam septiņu deputātu priekšlikumam par viņa atbrīvošanu ir zudis tiesiskais izskatīšanas pamats, kā rezultātā domes priekšsēdētājs  Lasmanis ar 3.aprīli vairs neturpina pildīt domes priekšsēdētāja pienākumus.

Līdz ar domes priekšsēdētāja Lasmaņa atkāpšanos no amata, saskaņā ar Pašvaldību likumu, Jelgavas novada domi līdz nākamā priekšsēdētāja ievēlēšanai vadīs  priekšsēdētāja vietniece Ilze Vītola (LZS).

Lasmanis par Jelgavas novada domes priekšsēdētāju tika ievēlēts 2022.gada sākumā, pārstāvot partiju “Latvijas attīstībai”. Viņš ir bijis triju Saeimas sasaukumu deputāts. Politikā ]Lasmanis iesaistījies jau no 2002.gada, kad kandidēja 8. Saeimas vēlēšanās no partijas “Jaunais laiks” saraksta. Vēlāk 2013.gadā Lasmanis tika ievēlēts Jelgavas novada domē, kur darbojās opozīcijā. Paralēli deputāta pienākumiem Jelgavas novada domē Lasmanis pildījis arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomnieka pašvaldību jautājumos pienākumus.

Kā zināms, 21. martā sociālajos tīklos publiskots video no komisijas 13. marta sēdes, kurā Lasmanis piedalījies attālināti no savas automašīnas. Aptuveni pēc četrdesmit minūtēm redzams, ka automašīnā iekāpj vēl kāds, apsēžoties aizmugurējā sēdeklī. Pēc brīža starp priekšējiem sēdekļiem parādās zeķbiksēs tērpta sievietes pēda, un novada domes priekšsēdētāja roka pievēršas aizmugurē sēdošajai personai, pēc tam savu plaukstu apošņājot.

Lasiet arī: «Putina režīma mērķis ir saglabāt varu,» –  SAB prognozē, vai iespējama Krievijas – NATO konfrontācija

Lasiet arī: Rīgā sabiedriskā transporta pasažierus mudinās iepazīt latvju dainas

Lasiet arī: Pacietībai un kautrībai vietas nebūs – mīlestības un attiecību horoskops aprīlim

Lasiet arī: Nebijis gadījums – pie vārdiem tiek Durbes jūras ērgļu nupat izdētās olas

Lasiet arī: Latvijā ražots unikāls slidkalniņš saņem patentu un atzinību Eiropā

Lasiet arī:  VIDEO | Kārlim Būmeisteram pēc radošās pauzes tapusi jauna dziesma

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube