Foto: Rob Kievit/Flickr

No 2.aprīļa līdz pat gada beigām katru nedēļu Rīgas sabiedriskajā transportā uz ekrāniem būs lasāmas tematiskas tautasdziesmu izlases. Akciju nodrošina LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts sadarbībā ar pašvaldības kapitālsabiedrību “Rīgas satiksme”.

Atzīmējot akadēmiskā izdevuma “Latviešu tautasdziesmas” publicēšanas noslēgumu un Latviešu folkloras krātuves 100. dzimšanas dienu, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts sadarbībā ar a/s “Rīgas satiksme” aicina godināt latviešu tautasdziesmas. Tās gadsimtiem ilgi pavadījušas latviešus ikdienas gaitās un svētku brīžos, vienojušas ļaudis no 19.gadsimta nācijas pašnoteikšanās centienos līdz Trešajai atmodai, informē LU LFMI Latviešu folkloras krātuve.

Akcijas nolūks ir rādīt latviešu tautasdziesmu bagātību, aptverot dažādus tematus, tos pieskaņojot svētkiem, piemiņas dienām vai arī dažādām sabiedrībā aktuālām norisēm. Tā kā akcijas sākums bija 1.aprīlī – Starptautiskajā joku dienā –, šajā nedēļā sabiedriskā trnsporta pasažieri aicināti pasmaidīt un pazoboties, izmantojot tautasdziesmu rindas.

Turpmākajās nedēļās plānotas dziesmas par pavasari, par darba tikumu, dziesmas, kas noderēs Mātes dienai u. tml. Vēršot uzmanību uz latviešu valodas bagātību, izvēlētas dažādu izlokšņu dziesmas.

Šā gada rudenī iznāks akadēmiskā izdevuma “Latviešu tautasdziesmas” 13. sējums, tādējādi noslēdzot teju 70 gadu ilgu vairāku paaudžu darbu. Tas ir Latviešu folkloras krātuvē sakrātās tautasdziesmu kolekcijas pilnizdevums, un ar to sabiedrībai kļūs pieejams Latviešu folkloras krātuves arhīvos uzkrātais vairāk nekā miljonu lielais latviešu tautasdziesmu pūrs. Tas savākts pēc Krišjāņa Barona sakārtoto “Latvju dainu” (ap 219 000 tekstu) iznākšanas. Abi izdevumi kopā atspoguļo dziesmu tradīcijas dzīvi tautā vairāk nekā 100 gadu garumā.

Šis ir viens no Latviešu folkloras krātuves simtgadei veltītajiem pasākumiem. Gada garumā plānoti dažādi latviešu folkloristikai veltīti pasākumi, aptverot gan institūcijas vēsturi, gan vēstot par plašo materiālu klāstu, ko Latviešu folkloras krātuve glabā.

Lasiet arī: «Skaties caur piedzīvojumu brillēm!» – ko nesīs retrogrādā Merkura periods aprīlī

Lasiet arī: Pazudušās Jansones dzīvesbiedrs: Nopietni pieļauju, ka Anna ir dzīva

Lasiet arī: VIDEO | Latvietis atzīts par labāko aktieri Eiropas lielākajā seriālu festivālā

Lasiet arī:  VIDEO | Kārlim Būmeisteram pēc radošās pauzes tapusi jauna dziesma

Lasiet arī: Dons ar uzstāšanos Madridē atklājis Eirovīzijas koncerttūri

Lasiet arī: Lasmaņa skandāls: Soctīklos rosina sievietes intīmo vietiņu pārdēvēt par «jelgaviņu»

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube