Andris Vilks. Foto: Finanšu ministrija/Flickr

Nedēļas nogalē 60 gadu vecumā mūžībā aizgājis Latvijas Bankas padomes loceklis un kādreizējais finanšu ministrs Andris Vilks.

“Šī nedēļa ir sākusies ar skumju ziņu – nedēļas nogalē mūžībā ir aizgājis kolēģis Latvijas Bankas padomē Andris Vilks. Andris bija apveltīts ar asu prātu un nevairījās no grūtībām. Līdzjūtība ģimenei un esošajiem un bijušajiem Andra kolēģiem,” vietnē X raksta Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Latvijas Republikas Saeima 2020. gada 1. oktobrī Andri Vilku ievēlēja Latvijas Bankas padomes locekļa amatā uz piecu gadu termiņu, kas sākās 2020. gada 16. novembrī, liecina informācija Latvijas Bankas mājaslapā.

Andris Vilks dzimis 1963. gada 15. jūnijā.

Vidējo izglītību viņš ieguvis Valkas 1. vidusskolā, bet 1986. gadā absolvējis Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas fakultāti (dabaszinātņu maģistra grāds ģeogrāfijā). Zināšanas viņš papildinājis vairākos investīciju, finanšu analīzes, vadības un mārketinga kursos.

2010.–2014. gadā viņš bija finanšu ministrs (ievēlēts 10. un 11. Saeimā), kā arī Latvijas Republikas pilnvarnieks Pasaules Bankā, Eiropas Investīciju bankā, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankā, Ziemeļu Investīciju bankā un Eiropas Padomes bankā. 2008. un 2009. gadā Andris Vilks bija Ministru prezidenta Ivara Godmaņa, bet 2009. un 2010. gadā – Ministru prezidenta Valda Dombrovska ārštata padomnieks ekonomikas un finanšu jautājumos, kā arī Latvijas Lielo pilsētu asociācijas ekonomikas padomnieks.

1995.–2010. gadā Andris Vilks strādāja tagadējā AS “SEB banka” (2010. gadā – prezidenta padomnieks ekonomikas jautājumos, 2007.–2009. gadā – galvenais ekonomists, 2002.–2007. gadā – Tirgus un nozaru analīzes nodaļas vadītājs, pirms tam – Nozaru un valstu analīzes pārvaldes analītiķis, Vērtspapīru tirgus analīzes nodaļas vadītājs, Stratēģijas un analīzes pārvaldes analītiķis, Kreditēšanas pārvaldes analītiķis). 2005.–2010. gadā viņš bija arī Latvijas Komercbanku asociācijas (tagad – Finanšu nozares asociācija) Ekonomikas un monetārās komitejas vadītājs. 2007. un 2008. gadā Andris Vilks bija Latvijas Republikas valdības Makroekonomiskās situācijas stabilizācijas grupas dalībnieks.

1987.–1994. gadā Andris Vilks strādājis valsts iestādēs un nevalstiskajās organizācijās.

2013. gadā “The Banker” (“Financial Times Group”) atzina Andri Vilku par Eiropas 2012. gada labāko finanšu ministru. Viņš ir Igaunijas Republikas Māras Zemes krusta ordeņa kavalieris (2012), liecina Latvijas Bankas mājaslapā pieejamā informācija.

Lasiet arī: FOTO | Braže pirmajā ārvalstu vizītē dodas uz Ukrainu

Lasiet arī: Lai nenoslogotu ātro palīdzību, Rīgā sāks kursēt paģiru autobuss

Lasiet arī: Pavasarīgais siltums atgriežas; nedēļas vidū iespējami +24 grādi

Lasiet arī:  Viena diena Latvijā – aicina piedalīties dabas vērošanas zibakcijā

Lasiet arī: Dāmas uzplauks kā krāšņākie ziedi – mīlestības un attiecību horoskops maijam

Lasiet arī: Pirms fināla no šova Balss maskā izstājas Lelde Dreimane

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

Saistītās tēmas: Andris VilksdzimisFinanšu ministrsmiris

youtube icon
Abonēt youtube